Domowy ocet z obierek po jabłkach na szarlotkę. Szarlotkowy ocet jabłkowy na skórkach. Gotuję nie marnuję.

Sekretem pysznej szarlotki jest wybór odpowiednich jabłek. Uważam, że najlepsze odmiany jabłek do szarlotki to szara reneta lub antonówka. Są to stare odmiany jabłek, które coraz trudniej jest kupić i przez to wcale nie są tanie.

domowy ocet jabłkowy

Do mojej ulubionej szarlotki potrzebuję 2 kg jabłek. Zwykle po obraniu owoców zostawało mi około 300 g skórek i żal było mi je wyrzucać, nawet do kompostu. Tak powstał pomysł na szarlotkowy ocet jabłkowy, czyli ocet na obierkach po szarlotce. Zanim szarlotka się upiecze zdążymy nastawić ocet i posprzątać.

Nie wyrzucajmy jedzenia, niech nasza kuchnia będzie zero waste.

SKŁADNIKI

  • Skórki z jabłek, obierki ( u mnie z 2 kg jabłek wyszło około 300 g)
  • 500 ml wody
  • 25 g cukru
  • kawałek kory cynamonu - opcjonalnie
  • jeżeli mamy możemy dodać 20 ml starteru w postaci domowego octu jabłkowego, dla przyspieszenia fermentacji

WYKONANIE

  1. Cukier mieszamy do jego rozpuszczenia w przegotowanej wodzie.
  2. Obierki z jabłek umieszczamy w dużym słoju, dodajemy kawałek kory cynamonu i zalewamy letnią osłodzoną wodą.
  3. Opcjonalnie dodajemy starter w postaci domowego octu. Odrobina takiego octu przyspieszy fermentację.
  4. Skórki dociskamy, tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy, w przeciwnym razie nastaw zacznie pleśnieć. Możemy docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typ weck, kamieniem, małym słoiczkiem wypełnionym wodą lub specjalnymi dociskami do kiszonek.
  5. Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpieczamy gumką lub sznurkiem i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce.
  6. W pierwszej fazie następuje fermentacja alkoholowa, która trwa 2 - 3 tygodnie.
  7. Warto na początku fermentacji raz dziennie zamieszać zawartością słoja.
  8. Drugi etap to fermentacja octowa, która może potrwać około 4 - 5 tygodni.
  9. Kiedy ocet jest gotowy? Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się bąbelki.
  10. Gotowy ocet poznamy po lekkim zmętnieniu, przyjemnym zapachu i oczywiście smaku.
  11. Dobrze wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i kwaskowaty, octowy smak.
  12. Gotowy ocet odcedzamy od skórek i przelewamy do butelek.
  13. Odstawiamy do dojrzewania najlepiej na kilka miesięcy a nawet lat.

Zobacz również

Naturalny ocet jabłkowy - domowe przetwory z jabłek

naturalny-ocet-jablkowy-domowe-przetwory-z-jablek

OCTY - sekrety fermentacji i przepisy - Magdalena Mildner

octy-sekrety-fermentacji-i-przepisy-magdalena-mildner

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Ocet jabłkowy z owocami i płatkami dzikiej róży

ocet-jablkowy-z-owocami-i-platkami-dzikiej-rozy

Komentarze

Martyna 2022-12-12 14:23:00

Nigdy sama nie robiłam. Będę musiała wypróbowac ten przepis

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-12-12 20:06:27

Polecam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.