Domowy ocet z obierek po jabłkach na szarlotkę. Szarlotkowy ocet jabłkowy na skórkach. Gotuję nie marnuję.
Jak zrobić domowy ocet jabłkowy na obierkach po szarlotce?
Ocet jabłkowy to świetny sposób na wykorzystanie pozostałości po przygotowywaniu szarlotki, szczególnie skórek z jabłek. Sekretem pysznej szarlotki jest wybór odpowiednich jabłek. Uważam, że najlepsze odmiany jabłek do szarlotki to szara reneta lub antonówka. Są to stare odmiany jabłek, które coraz trudniej jest kupić i przez to wcale nie są tanie. Taki ocet zyskuje on delikatnie owocowy aromat i jest idealny do sałatek, marynat czy nawet jako dodatek do napojów.
Dlaczego warto przygotować ocet jabłkowy? Ocet w duchu zero waste - gotuję nie marnuję!
Do mojej ulubionej szarlotki potrzebuję 2 kg jabłek. Zwykle po obraniu owoców zostawało mi około 300 g skórek i żal było mi je wyrzucać, nawet do kompostu. Tak powstał pomysł na szarlotkowy ocet jabłkowy, czyli ocet na obierkach po szarlotce. Zanim szarlotka się upiecze zdążymy nastawić ocet i posprzątać.
Zamiast wyrzucać resztki po przygotowaniu deserów, można je zamienić w cenny produkt, zmniejszając tym samym ilość odpadów w kuchni. Domowy ocet jabłkowy to także ekonomiczna alternatywa dla sklepowych wersji, a dodatkowo pozwala kontrolować skład – bez sztucznych dodatków.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Cukier wymieszaj do jego rozpuszczenia w przegotowanej wodzie.
- Obierki z jabłek umieść w dużym słoju, dodaj kawałek kory cynamonu i zalej letnią osłodzoną wodą.
- Opcjonalnie dodaj starter w postaci domowego octu. Odrobina takiego octu przyspieszy fermentację.
- Skórki dociśnij, tak by nic nie wypływało na powierzchnię zalewy, w przeciwnym razie nastaw zacznie pleśnieć. Możesz docisnąć małym talerzykiem, szklanym wieczkiem od słoiczków typ weck, kamieniem, małym słoiczkiem wypełnionym wodą lub specjalnymi dociskami do kiszonek.
- Słoik przykryj bawełnianą ściereczką lub kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpiecz gumką lub sznurkiem i odstaw w ciepłe i ciemne miejsce.
- W pierwszej fazie następuje fermentacja alkoholowa, która trwa 2 - 3 tygodnie.
- Można na początku fermentacji raz dziennie zamieszać zawartością słoja.
- Drugi etap to fermentacja octowa, która może potrwać około 4 - 6 tygodni.
- Kiedy ocet jest gotowy? Fermentacja kończy się, gdy woda przestaje się pienić i nie tworzą się bąbelki.
- Gotowy ocet poznasz po lekkim zmętnieniu, przyjemnym zapachu i oczywiście smaku.
- Dobrze wykonany ocet powinien mieć przyjemny zapach jabłek i kwaskowaty, octowy smak.
- Gotowy ocet odcedź od skórek i przelej do butelek.
- Odstaw do dojrzewania najlepiej na kilka miesięcy a nawet lat.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Wybieraj odmiany jabłek o intensywnym smaku, jak antonówka lub szara reneta. Są idealne zarówno do szarlotki, jak i na ocet, ponieważ zawierają sporo naturalnych cukrów, które wspomagają fermentację.
- Warto wzbogacić ocet dodatkami, które podkreślą jego aromat, np. laską cynamonu, anyżem, czy goździkami. Dodanie przypraw sprawi, że ocet zyska dodatkowy, bardziej wyrazisty smak, idealny do zimowych dań.
- Jeśli chcesz przyspieszyć fermentację, dodaj do nastawu odrobinę gotowego octu jabłkowego (najlepiej naturalnego). Ten „starter” dostarczy bakterii, które pomogą w szybszym przejściu do fazy fermentacji octowej
- Ocet jabłkowy na obierkach idealnie nadaje się do marynowania mięs, warzyw czy grzybów, dodając im lekko owocowy aromat. Świetnie sprawdza się też jako baza do sosów sałatkowych – wystarczy połączyć go z oliwą, musztardą i ziołami.
- Taki ocet można wykorzystać jako dodatek do domowych napojów o właściwościach prozdrowotnych, np. toników lub lemoniad. Łyżka octu dodana do wody z miodem i imbirem tworzy orzeźwiający napój wspomagający trawienie.
Martyna 2022-12-12 14:23:00
Nigdy sama nie robiłam. Będę musiała wypróbowac ten przepis
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-12-12 20:06:27
Polecam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.