Ciepły owocowy deser idealny na jesienne i zimowe wieczory. Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką. Prosty przepis, zainspirowany kuchnią Yotama Ottolenghiego

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką to bardzo rozpieszczający deser, który umili nam jesienne lub zimowe popołudnie. Upieczone jabłka, obtoczone w dyniowym karmelu, do tego kleks zimnej śmietany tworzą aromatyczne danie, podczas gdy chrupiąca kruszonka z chleba dodaje interesującej tekstury.

Przepis zaczerpnięty z książki Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień - testowej kuchni Ottolenghiego, gdzie samo dobro pojawia się na stole. To połączenie prostych składników, sprawiają, że deser jest zarówno apetyczny, jak i przyjemny dla podniebienia. Maślany, słodki, owocowy, ten deser z pewnością ucieszy wszystkich łasuchów.

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

SKŁADNIKI

Karmel dyniowy

  • 200 g cukru
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 60 g masła
  • 100 g puree z pieczonej dyni
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub innej

Chlebowa kruszonka

  • 25 g masła
  • 2 - 3 kromki chleba na zakwasie - sam pokruszony miękisz bez skórki
  • 35 g cukru trzcinowego ciemnego lub jasnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 6 strączków kardamonu - tylko nasiona rozdrobnione w moździerzu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej w płatkach lub innej

Jabłka

  • 6 jabłek
  • 20 g masła
  • 20 g cukru
  • 100 ml  śmietany 18 % lub jogurtu greckiego do podania

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165C w trybie termoobiegu.
  2. Przygotowujemy karmel.  Rondelek z grubym dnem nagrzewamy na dużym ogniu i gdy będzie gorący wsypujemy do niego 1/3 cukru. Jeżeli zbyt mocna się karmelizuje, odrobinę zmniejszamy moc palnika.  Mieszamy łyżką i dosypujemy kolejną 1/3 cukru. Pozwalamy mu się nieco rozpuścić i dodajemy ostatnia porcję cukru. Zmniejszamy ogień na średni i podgrzewamy cukier, aż się skarmelizuje. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło i śmietanę - cały czas mieszamy, karmel będzie się pienił i może pryskać.  Stawiamy rondelek ponownie na średnim ogniu, dodajemy puree dyniowe, cynamon i  sól. Całość dokładnie mieszamy na gładki sos i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Przygotowujemy chlebową kruszonkę. Na dużej patelni , na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszony chleb i cukier. Podgrzewamy około 5 minut cały czas mieszając, aż kruszonka zacznie sie rumienić. Dojemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy, kiedy kruszonka będzie chrupiąca i lekko brązowa odstawiamy do wystudzenia.
  4. Jabłka wydrążmy z gniazd nasiennych i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z masłem i polewamy jabłka.
  6. Jabłka pieczemy od 25 - 50 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek, owoce powinny być miękkie w środku, ale zachować swój kształt.
  7. Przed podanie jabłek podgrzewamy karmel. Jabłka wraz z sosem z pieczenia rozkładamy na talerzach. W środek każdego jabłka wlewamy dyniowy karmel, dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu i posypujemy kruszonką. Serwujemy natychmiast.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Dyniowe purée - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
  • Karmel dyniowy jest bardzo uniwersalna, jak każdy inny karmel. Polej nim pieczone owoce, ciasto lub lody. Grzanka z chleba z takim karmelem i kleksem ze śmietany też będzie pyszna.
  • Do przygotowania kruszonki możemy wykorzystać miękisz z każdego pieczywa, może to być chleb żytni lub pszenny, a nawet bułka lub tost.
  • Do przygotowania kruszonki do deseru z pieczonymi jabłkami możesz wykorzystać czerstwy chleb. To świetny sposób, aby nie marnować jedzenia i krok w kierunku idei zero waste w kuchni - gotuję, nie marnuję!

Zobacz również

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem

bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem

Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami

szpinakowe-knedle-z-czerstwego-pieczywa-z-grzybowym-ragout-czyli-sosem-z-grzybami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.