Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

Ciepły owocowy deser idealny na jesienne i zimowe wieczory. Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką. Prosty przepis, zainspirowany kuchnią Yotama Ottolenghiego

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką to bardzo rozpieszczający deser, który umili nam jesienne lub zimowe popołudnie. Upieczone jabłka, obtoczone w dyniowym karmelu, do tego kleks zimnej śmietany tworzą aromatyczne danie, podczas gdy chrupiąca kruszonka z chleba dodaje interesującej tekstury.

Przepis zaczerpnięty z książki Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień - testowej kuchni Ottolenghiego, gdzie samo dobro pojawia się na stole. To połączenie prostych składników, sprawiają, że deser jest zarówno apetyczny, jak i przyjemny dla podniebienia. Maślany, słodki, owocowy, ten deser z pewnością ucieszy wszystkich łasuchów.

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

SKŁADNIKI

Karmel dyniowy

Chlebowa kruszonka

Jabłka

WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165C w trybie termoobiegu.
  2. Przygotowujemy karmel.  Rondelek z grubym dnem nagrzewamy na dużym ogniu i gdy będzie gorący wsypujemy do niego 1/3 cukru. Jeżeli zbyt mocna się karmelizuje, odrobinę zmniejszamy moc palnika.  Mieszamy łyżką i dosypujemy kolejną 1/3 cukru. Pozwalamy mu się nieco rozpuścić i dodajemy ostatnia porcję cukru. Zmniejszamy ogień na średni i podgrzewamy cukier, aż się skarmelizuje. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło i śmietanę - cały czas mieszamy, karmel będzie się pienił i może pryskać.  Stawiamy rondelek ponownie na średnim ogniu, dodajemy puree dyniowe, cynamon i  sól. Całość dokładnie mieszamy na gładki sos i odstawiamy do wystudzenia.
  3. Przygotowujemy chlebową kruszonkę. Na dużej patelni , na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszony chleb i cukier. Podgrzewamy około 5 minut cały czas mieszając, aż kruszonka zacznie sie rumienić. Dojemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy, kiedy kruszonka będzie chrupiąca i lekko brązowa odstawiamy do wystudzenia.
  4. Jabłka wydrążmy z gniazd nasiennych i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W małym rondelku rozpuszczamy cukier z masłem i polewamy jabłka.
  6. Jabłka pieczemy od 25 - 50 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek, owoce powinny być miękkie w środku, ale zachować swój kształt.
  7. Przed podanie jabłek podgrzewamy karmel. Jabłka wraz z sosem z pieczenia rozkładamy na talerzach. W środek każdego jabłka wlewamy dyniowy karmel, dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu i posypujemy kruszonką. Serwujemy natychmiast.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Dyniowe purée - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
  • Karmel dyniowy jest bardzo uniwersalna, jak każdy inny karmel. Polej nim pieczone owoce, ciasto lub lody. Grzanka z chleba z takim karmelem i kleksem ze śmietany też będzie pyszna.
  • Do przygotowania kruszonki możemy wykorzystać miękisz z każdego pieczywa, może to być chleb żytni lub pszenny, a nawet bułka lub tost.
  • Do przygotowania kruszonki do deseru z pieczonymi jabłkami możesz wykorzystać czerstwy chleb. To świetny sposób, aby nie marnować jedzenia i krok w kierunku idei zero waste w kuchni - gotuję, nie marnuję!

Zobacz również

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Domowy ocet jabłkowy ze skórek. Ocet szarlotkowy z cynamonem

domowy-ocet-jablkowy-ze-skorek-ocet-szarlotkowy-z-cynamonem

Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem

bostocki-z-chalki-slodkie-pieczywo-z-migdalowym-kremem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.