Ciepły owocowy deser idealny na jesienne i zimowe wieczory. Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką. Prosty przepis, zainspirowany kuchnią Yotama Ottolenghiego
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką to bardzo rozpieszczający deser, który umili nam jesienne lub zimowe popołudnie. Upieczone jabłka, obtoczone w dyniowym karmelu, do tego kleks zimnej śmietany tworzą aromatyczne danie, podczas gdy chrupiąca kruszonka z chleba dodaje interesującej tekstury.
Przepis zaczerpnięty z książki Ottolenghi Test Kitchen: Extra Good Things. Smakowitości na co dzień - testowej kuchni Ottolenghiego, gdzie samo dobro pojawia się na stole. To połączenie prostych składników, sprawiają, że deser jest zarówno apetyczny, jak i przyjemny dla podniebienia. Maślany, słodki, owocowy, ten deser z pewnością ucieszy wszystkich łasuchów.
SKŁADNIKI
Karmel dyniowy
- 200 g cukru
- 150 ml śmietanki 30%
- 60 g masła
- 100 g puree z pieczonej dyni
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach lub innej
Chlebowa kruszonka
- 25 g masła
- 2 - 3 kromki chleba na zakwasie - sam pokruszony miękisz bez skórki
- 35 g cukru trzcinowego ciemnego lub jasnego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 6 strączków kardamonu - tylko nasiona rozdrobnione w moździerzu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej w płatkach lub innej
Jabłka
- 6 jabłek
- 20 g masła
- 20 g cukru
- 100 ml śmietany 18 % lub jogurtu greckiego do podania
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165C w trybie termoobiegu.
- Przygotowujemy karmel. Rondelek z grubym dnem nagrzewamy na dużym ogniu i gdy będzie gorący wsypujemy do niego 1/3 cukru. Jeżeli zbyt mocna się karmelizuje, odrobinę zmniejszamy moc palnika. Mieszamy łyżką i dosypujemy kolejną 1/3 cukru. Pozwalamy mu się nieco rozpuścić i dodajemy ostatnia porcję cukru. Zmniejszamy ogień na średni i podgrzewamy cukier, aż się skarmelizuje. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy masło i śmietanę - cały czas mieszamy, karmel będzie się pienił i może pryskać. Stawiamy rondelek ponownie na średnim ogniu, dodajemy puree dyniowe, cynamon i sól. Całość dokładnie mieszamy na gładki sos i odstawiamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy chlebową kruszonkę. Na dużej patelni , na średnim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokruszony chleb i cukier. Podgrzewamy około 5 minut cały czas mieszając, aż kruszonka zacznie sie rumienić. Dojemy przyprawy, mieszamy i podgrzewamy, kiedy kruszonka będzie chrupiąca i lekko brązowa odstawiamy do wystudzenia.
- Jabłka wydrążmy z gniazd nasiennych i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- W małym rondelku rozpuszczamy cukier z masłem i polewamy jabłka.
- Jabłka pieczemy od 25 - 50 minut. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek, owoce powinny być miękkie w środku, ale zachować swój kształt.
- Przed podanie jabłek podgrzewamy karmel. Jabłka wraz z sosem z pieczenia rozkładamy na talerzach. W środek każdego jabłka wlewamy dyniowy karmel, dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu i posypujemy kruszonką. Serwujemy natychmiast.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Dyniowe purée - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
- Karmel dyniowy jest bardzo uniwersalna, jak każdy inny karmel. Polej nim pieczone owoce, ciasto lub lody. Grzanka z chleba z takim karmelem i kleksem ze śmietany też będzie pyszna.
- Do przygotowania kruszonki możemy wykorzystać miękisz z każdego pieczywa, może to być chleb żytni lub pszenny, a nawet bułka lub tost.
- Do przygotowania kruszonki do deseru z pieczonymi jabłkami możesz wykorzystać czerstwy chleb. To świetny sposób, aby nie marnować jedzenia i krok w kierunku idei zero waste w kuchni - gotuję, nie marnuję!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.