Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem, czyli ciasto do góry nogami. Jesienny pyszny deser z owocami i solonym karmelem
Jak zrobić odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem?
Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem to doskonały deser na jesienne wieczory. Połączenie korzennych przypraw, soczystych jabłek i aksamitnego, lekko słonego karmelu tworzy harmonijną kompozycję smaków. Pieczenie tego ciasta jest proste, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.
Jak przygotować deser z jabłkami, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem?
Sekret wyjątkowości tego deseru tkwi w sposobie przygotowania – owoce i karmel układane są na dnie formy, by po odwróceniu stały się ozdobą deseru. To nie tylko pyszne, ale i efektowne rozwiązanie, które z pewnością zachwyci Twoich gości!
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 26 cm
Jabłka w karmelu
Ciasto
WYKONANIE
Jabłka w karmelu
- Jabłka kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki.
- Masło z cukrem i szczyptą soli gotujemy około 3 minuty na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel.
- Na dno szczelnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy karmel.
- Plasterki jabłek układamy na karmelu starając się stworzyć fantazyjny wzór.
Ciasto
- W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól.
- Do suchych składników dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.
- W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Do maślanej masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ubijając po każdym dodaniu.
- Dodajemy w trzech porcjach suche składniki na przemian z jogurtem - zaczynamy i kończymy na suchych.
- Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
- Ciasto wylewamy do foremki, bezpośrednio na jabłka i karmel.
- Foremkę ciastem stawiamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Dzięki temu przy nieszczelności foremki łatwiej będzie zebrać wyciekający karmel.
- Ciasto pieczemy do suchego patyczka, około 45 minut.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut do przestygnięcia.
- Ciasto pamiętając, że na spodzie jest gorący karmel odwracamy na duży półmisek.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Przestudzone ciasto możesz serwować z lodami, bitą śmietaną lub gęstym jogurtem, np. jogurtem greckim.
- Do pieczenia ciasta polecam foremkę z odpinanym rantem, co ułatwia wyjęcie przygotowanego wypieku, a także pozwala na zachowanie idealnego kształtu i prezentację ciasta.
- Ciasto po upieczeniu nie jest za wysokie, ponieważ do pieczenia używam tortownicy o średnicy 26 cm, tak lubię najbardziej. Jeżeli chcesz wyższe ciasto, użyj odpowiedni mniejszej tortownicy.
- Pieczenie do suchego patyczka - używając patyczka do szaszłyków lub wykałaczki, sprawdzamy ciasto pod koniec czasu pieczenia. Kiedy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Oprócz cynamonu i kardamonu spróbuj dodać do ciasta gałkę startą muszkatołową. Ta niewielka zmiany może przynieść nowy wymiar smakowy.
- Wpis powstał w ramach współpracy z Le Creuset Polska
Hania 2022-11-07 19:20:01
Cudowne. Nie robiłam nigdy takiego
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-11-07 21:59:12
Jest bardzo smaczne, polecam spróbować 🙂
Odpowiedz
Olga 2022-11-17 12:44:16
Jabłka z karmelem... to musi być pyszne. I tak właśnie wygląda.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.