Ukryj menu

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem, czyli ciasto do góry nogami. Jesienny pyszny deser z owocami i solonym karmelem

Jak zrobić odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem?

Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem to doskonały deser na jesienne wieczory. Połączenie korzennych przypraw, soczystych jabłek i aksamitnego, lekko słonego karmelu tworzy harmonijną kompozycję smaków. Pieczenie tego ciasta jest proste, a efekt końcowy zachwyca zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Jak przygotować deser z jabłkami, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem?

Sekret wyjątkowości tego deseru tkwi w sposobie przygotowania – owoce i karmel układane są na dnie formy, by po odwróceniu stały się ozdobą deseru. To nie tylko pyszne, ale i efektowne rozwiązanie, które z pewnością zachwyci Twoich gości!

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem
Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 26 cm

Jabłka w karmelu

Ciasto

WYKONANIE

Jabłka w karmelu

  1. Jabłka kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki.
  2. Masło z cukrem i szczyptą soli gotujemy około 3 minuty na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel.
  3. Na dno szczelnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy karmel.
  4. Plasterki jabłek układamy na karmelu starając się stworzyć fantazyjny wzór.

Ciasto

  1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól.
  2. Do suchych składników dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.
  3. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
  4. Do maślanej masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ubijając po każdym dodaniu.
  5. Dodajemy w trzech porcjach suche składniki na przemian z jogurtem - zaczynamy i kończymy na suchych.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
  7. Ciasto wylewamy do foremki, bezpośrednio na jabłka i karmel.
  8. Foremkę ciastem stawiamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Dzięki temu przy nieszczelności foremki łatwiej będzie zebrać wyciekający karmel.
  9. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, około 45 minut.
  10. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut do przestygnięcia.
  11. Ciasto pamiętając, że na spodzie jest gorący karmel odwracamy na duży półmisek.
Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem, czyli ciasto do góry nogami. Jesienny pyszny deser z owocami i solonym karmelem

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Przestudzone ciasto możesz serwować z lodami, bitą śmietaną lub gęstym jogurtem, np. jogurtem greckim.
  • Do pieczenia ciasta polecam foremkę z odpinanym rantem, co ułatwia wyjęcie przygotowanego wypieku, a także pozwala na zachowanie idealnego kształtu i prezentację ciasta.
  • Ciasto po upieczeniu nie jest za wysokie, ponieważ do pieczenia używam tortownicy o średnicy 26 cm, tak lubię najbardziej. Jeżeli chcesz wyższe ciasto, użyj odpowiedni mniejszej tortownicy.
  • Pieczenie do suchego patyczka - używając patyczka do szaszłyków lub wykałaczki, sprawdzamy ciasto pod koniec czasu pieczenia. Kiedy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
  • Oprócz cynamonu i kardamonu spróbuj dodać do ciasta gałkę startą muszkatołową. Ta niewielka zmiany może przynieść nowy wymiar smakowy.
  • Wpis powstał w ramach współpracy z Le Creuset Polska

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Szarlotka czy Charlotte? Najlepsza szarlotka z szarą renetą

szarlotka-czy-charlotte-najlepsza-szarlotka-z-szara-reneta

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Komentarze

Hania 2022-11-07 19:20:01

Cudowne. Nie robiłam nigdy takiego

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-11-07 21:59:12

Jest bardzo smaczne, polecam spróbować 🙂

Odpowiedz

Olga 2022-11-17 12:44:16

Jabłka z karmelem... to musi być pyszne. I tak właśnie wygląda.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.