Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem, czyli ciasto do góry nogami. Jesienny pyszny deser z owocami i solonym karmelem

Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem to pyszny jesienny deser z korzennymi przyprawami i pieczonymi jabłkami, polany karmelowym sosem. To ciasto "do góry nogami", gdzie to, co było na dnie formy, po upieczeniu, staje się smakowitą górą. Wypróbuj tę wyjątkową kompozycję owoców i karmelu i delektuj się wspaniałym smakiem tego deseru!

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem
Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 26 cm

JABŁKA W KARMELU

  • 70 g masła
  • 125 g cukru dark muscovado
  • szczypta soli
  • 3 - 4 jabłka

CIASTO

  • 250 g mąki typ 500
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 150 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z pomarańczy

WYKONANIE

JABŁKA W KARMELU

  1. Jabłka kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki.
  2. Masło z cukrem i szczyptą soli gotujemy około 3 minuty na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie karmel.
  3. Na dno szczelnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy karmel.
  4. Plasterki jabłek układamy na karmelu starając się stworzyć fantazyjny wzór.

CIASTO

  1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i sól.
  2. Do suchych składników dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mieszamy.
  3. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
  4. Do maślanej masy dodajemy pojedynczo jajka, cały czas ubijając  po każdym dodaniu.
  5. Dodajemy w trzech porcjach suche składniki na przemian z jogurtem - zaczynamy i kończymy na suchych.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
  7. Ciasto wylewamy do foremki, bezpośrednio na jabłka i karmel.
  8. Foremkę ciastem stawiamy na blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Dzięki temu przy nieszczelności foremki  łatwiej będzie zebrać wyciekający karmel.
  9. Ciasto pieczemy przez 40 - 45 minut, do momentu suchego patyczka.  
  10. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut do przestygnięcia.
  11. Ciasto pamiętając, że na spodzie jest gorący karmel odwracamy na duży półmisek.
  12. Przestudzone ciasto możemy serwować z lodami, bitą śmietaną a także gęstym jogurtem.
Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem, czyli ciasto do góry nogami. Jesienny pyszny deser z owocami i solonym karmelem

Wpis powstał w ramach współpracy z Le Creuset Polska

Zobacz również

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Komentarze

Hania 2022-11-07 19:20:01

Cudowne. Nie robiłam nigdy takiego

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-11-07 21:59:12

Jest bardzo smaczne, polecam spróbować 🙂

Odpowiedz

Olga 2022-11-17 12:44:16

Jabłka z karmelem... to musi być pyszne. I tak właśnie wygląda.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.