Ukryj menu

Odwrócone ciasto z pomarańczami i kardamonem

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Odwrócone ciasto z pomarańczami i kardamonem. Soczyste pomarańcze, puszyste ciasto i aromatyczny kardamon - efektowny deser, który zachwyca smakiem i wyglądem

Jak zrobić odwrócone ciasto z pomarańczami?

Kardamon i pomarańcze - połączenie, które po prostu działa! Odwrócone ciasto, czyli upside-down cake, to klasyka, która zawsze robi wrażenie. W tym przepisie pomarańcze układamy na karmelu z masła, cukru i kardamonu, a następnie zalewamy delikatnym ciastem na bazie jogurtu. Po upieczeniu wystarczy ciasto odwrócić i plastry owoców lądują na wierzchu, tworząc efektowną i błyszczącą dekorację bez żadnego lukru. Ciasto nie wymaga miksera planetarnego, wystarczy miska i trzepaczka.

Czy trzeba obierać pomarańcze do ciasta?

Nie, jeśli korzystasz z ekologicznych owoców, możesz zostawić owoce ze  skórką. Sekretem udanego wypieku jest użycie cienkich plastrów dobrej jakości pomarańczy. Cienkie plasterki pomarańczy pieczone ze skórką nabierają karmelowej miękkości i stają się całkowicie jadalne. Skórka zyskuje wtedy przyjemną teksturę i dodatkowy aromat. Jeżeli jednak używasz owoców z niepewnego źródła, lepiej je obrać lub dokładnie wyszorować przed użyciem.

odwrócone ciasto z owocami

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 26 cm

Pomarańcze

Ciasto

WYKONANIE

Pomarańcze

  1. Pomarańcze pokrój w cienkie plasterki. U mnie pomarańcze ze skórką, ponieważ użyłam sycylijskich ekologicznych owoców.
  2. Masło z cukrem i szczyptą soli gotuj około 3 minuty na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj kardamon, wymieszaj i wylej na dno foremki szczelnie wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Kolejna warstwa to plasterki pomarańczy, układaj je starając się stworzyć fantazyjny wzór.

Ciasto

  1. W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kardamon i sól.
  2. W drugiej misce ucieraj masło z cukrem na jasną i puszystą masę.
  3. Do maślanej masy dodawaj pojedynczo jajka, cały czas ucierając po każdym dodaniu.
  4. Dodawaj w trzech porcjach suche składniki na przemian z jogurtem - zacznij i skończ na suchych.
  5. Piekarnik nagrzej do 175°C.
  6. Ciasto wylej do foremki, bezpośrednio na pomarańcze.
  7. Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika, piecz do suchego patyczka, około 45 minut.  
  8. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw na 5 minut do przestygnięcia.
  9. Ciasto przykryj talerzem i ostrożnie odwróć, tak aby na wierzchu były owoce.
zielony kardamon

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jak odwrócić ciasto, żeby się nie rozpadło?

Najlepiej pozostaw ciasto w formie przez 5 minut po upieczeniu, wciąż będzie ciepłe, ale lekko odparuje. Potem przykryj foremkę dużym talerzem lub deską i zdecydowanym, ale delikatnym ruchem odwróć. Jeśli forma była dobrze wyłożona papierem do pieczenia, pomarańcze powinny ładnie odejść i stworzyć lśniącą, owocową powierzchnię.

Skąd pochodzi najlepszy kardamon zielony?

Kardamon zielony, którego użyłam w tym przepisie, to przyprawa o wyjątkowym aromacie: cytrusowym, korzennym, lekko eukaliptusowym. Kardamon od Spices by Yango  pochodzi z południowych Indii, z regionu Kerali, słynącego z wysokiej jakości zbiorów. Strączki są szczelnie zamknięte w ciemnych, szklanych słoiczkach, to nie tylko eleganckie opakowanie, ale też sposób na zachowanie pełni smaku i aromatu. Świeżo utarty w moździerzu kardamon pięknie pachnie i świetnie podkreśla cytrusową nutę pomarańczy. Dodaje deserowi głębi, nie dominuje, ale zostaje w pamięci.

Czym zastąpić jogurt naturalny?

Możesz użyć kwaśnej śmietany lub kefiru, ważne, by był to produkt o podobnej gęstości. Nie poleca się używania rzadkiego jogurtu pitnego.

Jak przechowywać odwrócone ciasto?

Ciasto najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu, przykryte folią lub w pojemniku. Zachowuje świeżość przez 2 - 3 dni. Smakuje dobrze również lekko podgrzane, np. w piekarniku lub air fryerze.

odwrócone ciasto z pomarańczami i kardamonem

Współpraca YANGO

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Harisi - ciasto z kaszy manny. Kuchnia Jerozolimy

harisi-ciasto-z-kaszy-manny-slodki-soczysty-lekko-ziarnisty-wypiek

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

szybkie-ciasto-czekoladowe-z-nuta-pomaranczy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.