Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Harisi - ciasto z kaszy manny. Słodki, soczysty, lekko ziarnisty wypiek

Kuchnia Jerozolimy i słodkie wypieki. Harisi - ciasto z kaszy manny z migdałami i skondensowanym mlekiem

Kasza manna to częsty składnik potraw z kuchni Bliskiego Wschodu. Harisi przypomina trochę babkę piaskową, ale kasza manna sprawia, iż ciasto ma trochę inną konsystencję. Jest słodkie, soczyste i jednocześnie nieco ziarniste. Doskonałe do kawy!

Harisi. Ciasto z kaszy manny

Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic . Według  książkowego przepisu gorące ciasto powinniśmy polać 400 g skondensowanego słodkiego mleka. Dla mnie to zdecydowanie za dużo. Wykorzystałam więc tylko połowę porcji mleka i mimo to ciasto było i tak słodkie.  

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. W misce ucieramy masło, kaszę, cukier i sól.
  2. 150 ml jogurtu mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i ucieramy.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
  4. Foremkę o wymiarach około 17 x 22 cm smarujemy masłem.
  5. Przekładamy cisto do foremki, wygładzamy powierzchnię dłonią i smarujemy pozostałym jogurtem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
  7. Na koniec włączamy funkcję grilla i zapiekamy ciasto jeszcze 2 - 3 minuty.
  8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu kroimy na porcję.
  9. Gorące ciasto polewamy skondensowanym mlekiem i dekorujemy połówkami migdałów.
  10. Odstawiamy do ostygnięcia.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Ciasto daktylowe z kardamonem i imbirem

ciasto-daktylowe-z-kardamonem-i-imbirem

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Komentarze

Ala 2022-09-26 18:27:06

Tak sobie myślę ,żeby polać tą ilością, ale mlekiem skondensowanym nie słodzonym?Kiedyś piekłam babkę z kaszy manny ( na jajkach) co się polewało wrzącym mlekiem po upieczeniu i moment jeszcze zapiekało, dawno , oj dawno to było, ale to było pyszne

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-09-26 21:26:05

Warto spróbować 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.