Kuchnia Jerozolimy i słodkie wypieki. Harisi - ciasto z kaszy manny z migdałami i skondensowanym mlekiem
Kasza manna to częsty składnik potraw z kuchni Bliskiego Wschodu. Harisi przypomina trochę babkę piaskową, ale kasza manna sprawia, iż ciasto ma trochę inną konsystencję. Jest słodkie, soczyste i jednocześnie nieco ziarniste. Doskonałe do kawy!
Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic . Według książkowego przepisu gorące ciasto powinniśmy polać 400 g skondensowanego słodkiego mleka. Dla mnie to zdecydowanie za dużo. Wykorzystałam więc tylko połowę porcji mleka i mimo to ciasto było i tak słodkie.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- W misce ucieramy masło, kaszę, cukier i sól.
- 150 ml jogurtu mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i ucieramy.
- Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
- Foremkę o wymiarach około 17 x 22 cm smarujemy masłem.
- Przekładamy cisto do foremki, wygładzamy powierzchnię dłonią i smarujemy pozostałym jogurtem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
- Na koniec włączamy funkcję grilla i zapiekamy ciasto jeszcze 2 - 3 minuty.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu kroimy na porcję.
- Gorące ciasto polewamy skondensowanym mlekiem i dekorujemy połówkami migdałów.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Ala 2022-09-26 18:27:06
Tak sobie myślę ,żeby polać tą ilością, ale mlekiem skondensowanym nie słodzonym?Kiedyś piekłam babkę z kaszy manny ( na jajkach) co się polewało wrzącym mlekiem po upieczeniu i moment jeszcze zapiekało, dawno , oj dawno to było, ale to było pyszne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-26 21:26:05
Warto spróbować 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.