Kuchnia Jerozolimy i słodkie wypieki. Harisi - ciasto z kaszy manny z migdałami i skondensowanym mlekiem
Kasza manna to częsty składnik potraw z kuchni Bliskiego Wschodu. Harisi przypomina trochę babkę piaskową, ale kasza manna sprawia, iż ciasto ma trochę inną konsystencję. Jest słodkie, soczyste i jednocześnie nieco ziarniste. Doskonałe do kawy!
![Harisi. Ciasto z kaszy manny](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/09/5X9A3561-595x892.webp)
Przepis pochodzi z książki Nidala Kersha Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic . Według książkowego przepisu gorące ciasto powinniśmy polać 400 g skondensowanego słodkiego mleka. Dla mnie to zdecydowanie za dużo. Wykorzystałam więc tylko połowę porcji mleka i mimo to ciasto było i tak słodkie.
SKŁADNIKI
- 100 g masła o temperaturze pokojowej plus trochę do posmarowania formy
- 380 g kaszy manny
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml plus 2 łyżki gęstego jogurtu
- garść migdałów pokrojonych na połówki
- 200 g skondensowanego słodkiego mleka
WYKONANIE
- W misce ucieramy masło, kaszę, cukier i sól.
- 150 ml jogurtu mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i ucieramy.
- Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
- Foremkę o wymiarach około 17 x 22 cm smarujemy masłem.
- Przekładamy cisto do foremki, wygładzamy powierzchnię dłonią i smarujemy pozostałym jogurtem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
- Na koniec włączamy funkcję grilla i zapiekamy ciasto jeszcze 2 - 3 minuty.
- Wyjmujemy ciasto z piekarnika i od razu kroimy na porcję.
- Gorące ciasto polewamy skondensowanym mlekiem i dekorujemy połówkami migdałów.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz również
Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną
![ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_2386-3-960x1440.webp)
Ciasto daktylowe z kardamonem i imbirem
![ciasto-daktylowe-z-kardamonem-i-imbirem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_1439-960x1440.webp)
Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser
![czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/07/IMG_0266-960x1440.webp)
Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami
![crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5086-960x1440.webp)
Ala 2022-09-26 18:27:06
Tak sobie myślę ,żeby polać tą ilością, ale mlekiem skondensowanym nie słodzonym?Kiedyś piekłam babkę z kaszy manny ( na jajkach) co się polewało wrzącym mlekiem po upieczeniu i moment jeszcze zapiekało, dawno , oj dawno to było, ale to było pyszne
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-09-26 21:26:05
Warto spróbować 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.