Ciasto daktylowe z kardamonem i imbirem. Pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu deser. Wypiek w orientalnym stylu według przepisu z książki Bartka Kieżuna - Jerozolima do Zjedzenia

Aromatyczne i pyszne ciasto daktylowe z kardamonem i imbirem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Słodkie daktyle, aromatyczny kardamon i imbir łączą się w harmonijną kompozycję, która przeniesie nas w podróż po orientalnych smakach. To wyjątkowe ciasto nie tylko zachwyca swoim cudownym aromatem, ale również rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Jest puszyste, lekkie i niezwykle smaczne, idealne do popołudniowej kawy.

Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle łatwe i szybkie, dzięki czemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem bez zbędnego trudu. Inspiracją do przygotowania ciasta daktylowego był przepis znaleziony w książce Jerozolima do zjedzenia autorstwa Bartka Kieżuna. To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale także wprowadza do kuchni nutę egzotyki. Teraz mamy szansę przenieść się w aromatyczny świat Bliskiego Wschodu nie wychodząc z domu. Zapraszam więc na przyjemną, słodką i orientalną wyprawę kulinarną.

ciasto daktylowe z kardamonem i imbirem

SKŁADNIKI

  • 300 g daktyli bez pestek
  • 350 g mąki tortowej lub uniwersalnej
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • 90 g miodu pomarańczowego ( lub innego + łyżeczka otartej skórki z pomarańczy)
  • 20 g melasy z daktyli
  • 140 g masła
  • 50 g cukru
  • 10 strączków kardamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • masło do wysmarowania foremki
  • bułka tarta lub kasza manna do wysypania foremki

WYKONANIE

  1. Daktyle kroimy na małe kawałki.
  2. W rondelku mieszamy mleko z mlekiem koksowym, dodajemy sodę i podgrzewamy na średnim ogniu.
  3. Do gorącego mleka dodajemy pokrojone daktyle, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
  4. W drugim rondelku rozpuszczamy masło.
  5. Do masła dodajemy melasę, cukier, cukier z wanilią, miód i opcjonalnie otartą skórę z pomarańczy - mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Jeszcze ciepłą masę maślaną dodajemy do daktyli w mleku i całość miksujemy, aż uzyskamy krem.
  7. Do masy daktylowej dodajemy jajka i krótko miksujemy.
  8. Do osobnej miski przesiewamy mąkę.
  9. Ze strączków kardamonu wyłuskujemy ziarenka i rozgniatamy je w moździerzu, dodajemy do mąki.
  10. Do mąki dodajemy również imbir w proszku i mieszamy.
  11. Mąkę z imbirem i kardamonem dodajemy do masy daktylowej i krótko, najlepiej z pomocą szpatułki lub widelca mieszamy tylko do połączenia składników.
  12. Ciasto wylewamy do tortownicy z kominem, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tarta lub kaszą manną.
  13. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C góra dół.
  14. Wstawiamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, czyli około 50 minut.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Jeśli nie masz melasy daktylowej, możesz użyć melasy winogronowej jako alternatywy.
  • Miód pomarańczowy może być trudno dostępny, zastąp go więc innym rodzajem miodu i dodaj łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy.
  • Ciasto upiekłam w okrągłej formy z kominem o średnicy 26 cm.
  • Można do ciasta dodać kardamon w proszku. Polecam jednak świeżo zmiażdżone ziarna kardamonu, uzyskamy intensywniejszy aromat i smak, co podkreśli wyjątkowy charakter ciasta.
  • Pieczenie do suchego patyczka - używając patyczka do szaszłyków lub wykałaczki, sprawdzamy ciasto pod koniec czasu pieczenia. Kiedy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
  • Eksperymentuj, możesz dodać posiekane orzechy, suszone owoce lub czekoladę, aby nadać ciastu dodatkowego smaku i tekstury.

Zobacz również

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Komentarze

Agata 2023-11-19 17:09:24

Przepis dobrze podany,wykonanie nie sprawia problemów. Bardzo interesujący smak. Wyszło pysznie. Zrobię jeszcze raz.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-11-20 13:41:27

Bardzo mnie to cieszy 🙂 Dobrego dnia 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.