Ciasto daktylowe z kardamonem i imbirem. Pyszny, aromatyczny i prosty w przygotowaniu deser. Wypiek w orientalnym stylu według przepisu z książki Bartka Kieżuna - Jerozolima do Zjedzenia
Aromatyczne i pyszne ciasto daktylowe z kardamonem i imbirem to prawdziwa uczta dla zmysłów. Słodkie daktyle, aromatyczny kardamon i imbir łączą się w harmonijną kompozycję, która przeniesie nas w podróż po orientalnych smakach. To wyjątkowe ciasto nie tylko zachwyca swoim cudownym aromatem, ale również rozpływa się w ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe. Jest puszyste, lekkie i niezwykle smaczne, idealne do popołudniowej kawy.
Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle łatwe i szybkie, dzięki czemu możemy cieszyć się jego wyjątkowym smakiem bez zbędnego trudu. Inspiracją do przygotowania ciasta daktylowego był przepis znaleziony w książce Jerozolima do zjedzenia autorstwa Bartka Kieżuna. To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale także wprowadza do kuchni nutę egzotyki. Teraz mamy szansę przenieść się w aromatyczny świat Bliskiego Wschodu nie wychodząc z domu. Zapraszam więc na przyjemną, słodką i orientalną wyprawę kulinarną.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Daktyle kroimy na małe kawałki.
- W rondelku mieszamy mleko z mlekiem koksowym, dodajemy sodę i podgrzewamy na średnim ogniu.
- Do gorącego mleka dodajemy pokrojone daktyle, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
- W drugim rondelku rozpuszczamy masło.
- Do masła dodajemy melasę, cukier, cukier z wanilią, miód i opcjonalnie otartą skórę z pomarańczy - mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Jeszcze ciepłą masę maślaną dodajemy do daktyli w mleku i całość miksujemy, aż uzyskamy krem.
- Do masy daktylowej dodajemy jajka i krótko miksujemy.
- Do osobnej miski przesiewamy mąkę.
- Ze strączków kardamonu wyłuskujemy ziarenka i rozgniatamy je w moździerzu, dodajemy do mąki.
- Do mąki dodajemy również imbir w proszku i mieszamy.
- Mąkę z imbirem i kardamonem dodajemy do masy daktylowej i krótko, najlepiej z pomocą szpatułki lub widelca mieszamy tylko do połączenia składników.
- Ciasto wylewamy do tortownicy z kominem, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tarta lub kaszą manną.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C góra dół.
- Wstawiamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, czyli około 50 minut.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Jeśli nie masz melasy daktylowej, możesz użyć melasy winogronowej jako alternatywy.
- Miód pomarańczowy może być trudno dostępny, zastąp go więc innym rodzajem miodu i dodaj łyżeczkę otartej skórki z pomarańczy.
- Ciasto upiekłam w okrągłej formy z kominem o średnicy 26 cm.
- Można do ciasta dodać kardamon w proszku. Polecam jednak świeżo zmiażdżone ziarna kardamonu, uzyskamy intensywniejszy aromat i smak, co podkreśli wyjątkowy charakter ciasta.
- Pieczenie do suchego patyczka - używając patyczka do szaszłyków lub wykałaczki, sprawdzamy ciasto pod koniec czasu pieczenia. Kiedy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Eksperymentuj, możesz dodać posiekane orzechy, suszone owoce lub czekoladę, aby nadać ciastu dodatkowego smaku i tekstury.
Agata 2023-11-19 17:09:24
Przepis dobrze podany,wykonanie nie sprawia problemów. Bardzo interesujący smak. Wyszło pysznie. Zrobię jeszcze raz.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-11-20 13:41:27
Bardzo mnie to cieszy 🙂 Dobrego dnia 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.