Książka Jerozlima do zjedzenia - Bartek Kieżun. Zbiór autentycznych przepisów i fascynująca podróż po najsmaczniejszych zakątkach Jerozolimy

Książka "Jerozolima do Zjedzenia" autorstwa Bartka Kieżuna to fascynująca podróż po najsmaczniejszych zakątkach Jerozolimy, mitycznego miasta Bliskiego Wschodu o niezwykle bogatej historii i kulturze. Po Italii, , Hiszpanii, Stambule, Portugalii i Atenach, ta książka jest kolejnym bestsellerowym tomem z serii podróżniczo-kulinarnych, która łączy osobiste opowieści autora z niesamowitymi przepisami kulinarnymi.

Jerozolima do zjedzenia Bartek Kieżun

Bartek Kieżun, jak doświadczony przewodnik, prowadzi nas przez wąskie uliczki miasta, na tajemnicze targowiska i do różnych miejsc, gdzie mieszają się wspaniałe smaki i aromaty. Wędrujemy do parków, kościołów, meczetów i synagog, zaglądamy do galerii i muzeów. Autor zabiera nas do żydowskich piekarni i arabskich kawiarenek, a jego opowieści oczarowują bogactwem doznań i smaków. Kwaśne śledzie, słodkie daktylowe ciasteczka, aromatyczna szakszuka czy chrupiący burek - taki jest smak Jerozolimy, miasta, które od wieków jest wielokulturowym tyglem, a jego kuchnia odzwierciedla tysiące lat burzliwej historii.

Bartek nie tylko opowiada, gdzie i jak jeść, by w pełni dostrzec piękno i dramat wpisany w historię miasta, ale również dzieli się swoimi wrażeniami muzycznymi. Dlatego w książce znajdziecie specjalnie przygotowaną przez autora playlistę - hebrajskich i arabskich hitów z różnych epok - idealnie nadającą się do słuchania podczas gotowania - bo gotowanie po cichu jest nudne.

Jerozolima do zjedzenia Bartek Kieżun

"Jerozolima do zjedzenia" nie tylko oferuje łatwe do przygotowania przepisy, ale również zachwyca pięknymi zdjęciami potraw i odwiedzanych przez autora miejsc. Dzięki tej książce gotowanie staje się przyjemnością, a smaki Jerozolimy są na wyciągnięcie ręki.

Ta książka to nie tylko zbiór przepisów, to fascynująca podróż, która pozwala lepiej zrozumieć kulturę i historię Jerozolimy. Dla miłośników kulinariów, podróży i ciekawych opowieści, "Jerozolima do zjedzenia" to idealny wybór.

Jerozolima do zjedzenia Bartek Kieżun

"Jerozolima do zjedzenia" - Bartek Kieżun. Książka została starannie wydana przez Wydawnictwo Buchmann, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Zobacz również

POMIDOR. Przepisy na każdą porę roku - Beata Śniechowska

pomidor-przepisy-na-kazda-pore-roku-beata-sniechowska

Gotuj jak Ottolenghi - OTK - Ottolenghi Test Kitchen: Shelf Love. Spiżarnia dobrych pomysłów oraz Extra Good Things. Smakowitości na co dzień

gotuj-jak-ottolenghi-otk-ottolenghi-test-kitchen-shelf-love-spizarnia-dobrych-pomyslow-oraz-extra-good-things-smakowitosci-na-co-dzien

Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania - Marc Grossman

szabatowe-przepisy-100-receptur-na-zydowskie-dania-marc-grossman

Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun

ateny-do-zjedzenia-bartek-kiezun

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.