Książka Hiszpania do zjedzenia - Bartek Kieżun - Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun zabiera nas w kolejną pyszną i wspaniałą podróż. Po kulinarnej wyprawie po Italii, Portugalii i Stambule "do zjedzenia" tym razem wyruszamy do Hiszpanii.
Zacznę od przepięknej okładki. Haftowany ornament, prawdopodobnie fragment historycznej hiszpańskiej szaty i złote litery sprawiają, że nie można od tej okładki oderwać wzroku. Świetny pomysł.
Hiszpania do zjedzenia to książka nie tylko o jedzeniu. Podobnie, jak w poprzednich książkach Bartka każdy przepis kulinarny poprzedzony jest barwnymi i ciekawymi opowieściami. \Autor przyznaje, że zamiast korzystać ze słonecznych kąpieli skupił się na jedzeniu i długiej historii. Przemierzając przez Hiszpanię odwiedzał miasta i miasteczka podziwiając wspaniałe skarby sztuki pozostawione przez Arabów, którzy zamieszkiwali Półwysep Iberyjski przez 800 lat.
Wśród anegdot i opowieści o kraju basków znajdziemy w książce zarówno tradycyjne, jak i współczesne przepisy. Od popularnego gazpacho czy sosu romesko po mnóstwo innych, bardziej lub mniej znanych dań. Jest i mój ulubiony rozdział, w tym przypadku ostatni. To najsłodsza część książki, a do wyboru mamy: ciasteczka migdałowe, tarta z Santiago, sernik z Kraju Basków, torcik czekoladowo-migdałowy, cytrynowe ciasto z oliwą i ... to jeszcze nie wszystko!
Dla mnie książka Hiszpania do zjedzenia Bartka Kieżuna to wspaniała wycieczka z przewodnikiem, który pięknie opowiada i dobrze karmi. To wspaniała hiszpańska kulinarna przygoda i już jestem ciekawa, dokąd Bartek zabierze nas następnym razem?
Tytuł – Hiszpania do zjedzenia
Autor – Bartek Kieżun
Wydawca – Buchmann
Format – 210 x 270
Liczna stron – 304
ISBN – 978-83-280-9091-0
Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.