Książka Hiszpania do zjedzenia - Bartek Kieżun - Krakowski Makaroniarz
Bartek Kieżun zabiera nas w kolejną pyszną i wspaniałą podróż. Po kulinarnej wyprawie po Italii, Portugalii i Stambule "do zjedzenia" tym razem wyruszamy do Hiszpanii.
Zacznę od przepięknej okładki. Haftowany ornament, prawdopodobnie fragment historycznej hiszpańskiej szaty i złote litery sprawiają, że nie można od tej okładki oderwać wzroku. Świetny pomysł.
![książka kulinarna Hiszpania do zjedzenia Bartek Kieżun Krakowski Makaroniarz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/hiszpania-bartek-kiezun-595x896.jpg)
Hiszpania do zjedzenia to książka nie tylko o jedzeniu. Podobnie, jak w poprzednich książkach Bartka każdy przepis kulinarny poprzedzony jest barwnymi i ciekawymi opowieściami. \Autor przyznaje, że zamiast korzystać ze słonecznych kąpieli skupił się na jedzeniu i długiej historii. Przemierzając przez Hiszpanię odwiedzał miasta i miasteczka podziwiając wspaniałe skarby sztuki pozostawione przez Arabów, którzy zamieszkiwali Półwysep Iberyjski przez 800 lat.
![Hiszpania do zjedzenia Bartek Kiezun Krakowski Makaroniarz Książka Kucharska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/hiszpania-bartek-kiezun-2-595x896.jpg)
Wśród anegdot i opowieści o kraju basków znajdziemy w książce zarówno tradycyjne, jak i współczesne przepisy. Od popularnego gazpacho czy sosu romesko po mnóstwo innych, bardziej lub mniej znanych dań. Jest i mój ulubiony rozdział, w tym przypadku ostatni. To najsłodsza część książki, a do wyboru mamy: ciasteczka migdałowe, tarta z Santiago, sernik z Kraju Basków, torcik czekoladowo-migdałowy, cytrynowe ciasto z oliwą i ... to jeszcze nie wszystko!
![Bartek Kieżun Hiszpania do zjedzenia Kuchnia hiszpańska](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/hiszpania-bartek-kiezun-4-595x858.jpg)
Dla mnie książka Hiszpania do zjedzenia Bartka Kieżuna to wspaniała wycieczka z przewodnikiem, który pięknie opowiada i dobrze karmi. To wspaniała hiszpańska kulinarna przygoda i już jestem ciekawa, dokąd Bartek zabierze nas następnym razem?
Tytuł – Hiszpania do zjedzenia
Autor – Bartek Kieżun
Wydawca – Buchmann
Format – 210 x 270
Liczna stron – 304
ISBN – 978-83-280-9091-0
Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Zobacz również
Jerozolima do zjedzenia - Bartek Kieżun
![jerozolima-do-zjedzenia-bartek-kiezun](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/10/IMG_1446-960x1440.webp)
Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun
![ateny-do-zjedzenia-bartek-kiezun](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3692-595x893.webp)
Stambuł do zjedzenia Bartek Kieżun
![stambul-do-zjedzenia-bartek-kiezun](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/11/stambul-595x858.jpg)
Domowa kuchnia koreańska - Jina Jung
![domowa-kuchnia-koreanska-jina-jung](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4991-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.