Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun

KOMENTARZE

Książka Ateny do zjedzenia - Bartek Kieżun - Krakowski Makaroniarz

Po Italii, Hiszpanii, Stambule i Portugalii ''do zjedzenia'' Bartek Kieżun zabiera nas w kulinarną wyprawę do Aten. W najnowszej książce Ateny do zjedzenia odbędziemy razem z autorem fascynującą podróż do greckiej stolicy i nie tylko.

Ateny do zjedzenia bartek kieżun

Bartek Kieżun - z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz kulinarny, podróżnik, fotograf. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Publikuje w „Kukbuku”, „Podróżach”, „Twoim Stylu” i „Magazynie Wino”. Ma na swoim koncie kilka bardzo popularnych książek z przepisami kulinarnymi: „Italia do zjedzenia”, „Hiszpania do zjedzenia”, „Stambuł do zjedzenia”, „Portugalia do zjedzenia”. Jego książki nagrodzono World Gourmand Cookbook Awards i Nagrodą Magellana.

Ateny do zjedzenia Bartek Kieżun

Ateny do zjedzenia to połączenie pamiętnika z podróży, przewodnika turystycznego, kulinarnej książki i przyjaznego podręcznika do historii. Wszak kuchnia jest nierozerwalnie związana z kulturą i historią danego kraju. Ta książka jest więc to wspaniała ucztą dla wszystkich zmysłów.

Każdy rozdział książki to wspomnienia autora z pobytu w Atenach, stolicy Grecji, a także jej okolic. Relacje z wypraw podsumowują przepisy kulinarne wraz z apetycznymi zdjęciami dań. Od najprostszych tradycyjny potraw, które możemy przygotować w domu po bardziej wymyślne dania.

Ateny do zjedzenia Bartek Kieżun

Pierwszym przepisem, który przygotowałam była Sokolatopita - czekoladowe ciasto z syropem czekoladowym. Dlaczego ten przepis? Ponieważ miałam w domu akurat wszystkie potrzebne produkty, a poza tym mam ogromną słabość do czekolady.

Sokolatopita Ateny do zjedzenia

Wszystkie książki Bartka "do zjedzenia" charakteryzują się przepięknymi okładkami. Tak też jest w przypadku książki Ateny do zjedzenia. Fryz Panatenajski, inaczej Fryz Partenoński autorstwa Fidasza. To niepowtarzalne dzieło w historii greckiej sztuki w połączeniu z metalicznie niebieskimi literami tworzą piękny kontrast, przez co od okładki trudno oderwać wzrok.

Na koniec, nie pozostaje mi nic innego, jak zgodzić się ze słowami Agnieszki Franus redaktor naczelnej "National Geographic Polska". To świetna lektura dla osób poszukujących podróżniczo-kulinarnych inspiracji, a po jej po przeczytaniu ja również nabrałam apetytu na Ateny.

Bartek Kieżun, Ateny do zjedzenia, Buchmann, Warszawa 2022. Pięknie wydana książka, która będzie doskonałym prezentem dla wszystkich głodnych podróży i smaków greckiej kuchni.

Dziękuję wydawnictwu Buchmann za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Zobacz również

Chorwacja do zjedzenia - Bartek Kieżun

chorwacja-do-zjedzenia-bartek-kiezun

Jerozolima do zjedzenia - Bartek Kieżun

jerozolima-do-zjedzenia-bartek-kiezun

Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionosios Sturis

klimera-grecka-kuchnia-radosci-dionosios-sturis

Siga Siga Smak Grecji na Twoim talerzu - Sabina Francuz

siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu-sabina-francuz

Komentarze

Marzena 2022-10-21 11:40:54

Pięknie wydana książka, zresztą jak każda Bartka Kieżuna. Grecja jest mi szczególnie bliska i wykorzystam niejeden przepis z niej🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.