Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionosios Sturis

KOMENTARZE

Kalimera! Dzień dobry! Książka kulinarna Kalimera.Grecka kuchnia radości - Dionosios Sturis

Dionosios Sturis, urodzony w 1983 roku w Grecji, wychowany w Polsce. Dziennikarz i pisarz, autor licznych reportaży prasowych i radiowych oraz książek opowiadających o współczesnej Grecji.

Kalimera. Grecka kuchnia radości  to nietypowa książka kucharska, w której razem z autorem udajemy się w apetyczną podróż po wspaniałej krainie zapachów i smaków. Autor odkrywa sekrety najlepszych greckich potraw w barwnej opowieści o Grecji, w której się urodził. To bardzo ciekawa opowieść, o Grecji, jej mieszańcach i piękna historia o rodzinie i miłości do gotowania.

Klimera. Grecka kuchnia radości - Dionosios Sturis

Kalimera! Dzień dobry! Przysiądź się do wspólnego stołu i ucztujmy!

Kalimera. Grecka kuchnia radości . Dzięki przepisom i barwnym opisom Sturisa poznajemy Grecję wszystkimi zmysłami. Zapach i smak faszerowanych warzyw, fety, oregano, pomarańczy czy cudownej oliwy. Wszystkie te aromaty przenikają się i kuszą wspaniałą feerią barw oraz smaków słonecznej Grecji.  

Kalimera. Grecka kuchnia radości  to zbiór wegetariańskich greckich przepisów, od mezedes, czyli przystawek po pyszne i słodkie desery serwowane z kawą po grecku, czyli... po turecku. Pierwszy przepis z książki, który mnie skusił to słodki grecki deser, czyli pomarańczowe ciasteczka z migdałami - Paximadia.

Książka Kalimera. Grecka kuchnia radości  - Dionosios Sturis. Książka została starannie wydana i zilustrowana przez Wydawnictwo Wielka Litera, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Siga Siga Smak Grecji na Twoim talerzu - Sabina Francuz

siga-siga-smak-grecji-na-twoim-talerzu-sabina-francuz

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują - Michał Korkosz

nowe-rozkoszne-polskie-przepisy-ktore-ekscytuja-michal-korkosz

Książka Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów Toby Amidor

ksiazka-kuchnia-na-odpornosc-101-prostych-przepisow-toby-amidor

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Komentarze

Julita 2023-04-03 09:13:34

Cudownie, że książka nie tylko przedstawia przepisy, ale też opowiada o historii Grecji i wprowadza nas w ten klimat. :)

Odpowiedz

Dorota 2023-04-04 12:43:46

Paximadia brzmi bardzo kusząco, uwielbiam słodkie wypieki z pomarańczą i migdałami, na pewno spróbuję tego przepisu. Dzięki za polecenie książki.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-04 13:12:00

Polecam bardzo, i przepis, i książkę 🙂

Odpowiedz

Natalia 2023-04-05 11:12:13

Chętnie bym poznała i spróbowała kilku przepisów z tej książki. Bardzo miło, że książka została tak pięknie wydana i zilustrowana.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.