Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

Greckie ciasteczka Paximadia. Kruche ciastka, pomarańczowe z migdałami, oliwą i sezamem. Jak przez przypadek zrobić zielone ciastka...

Paximadia to pyszne greckie ciasteczka, które bardzo przypominają znane włoskie cantuccini czyli biscotti di Prato. Grecka wersja ciastek występuje w dwóch odmianach: słonej, bez dodatku cukru, które świetnie pasują do sałatek, zup lub jako przekąska do kieliszka ouzu lub wina; słodkiej z wyraźną nutą cytrusów. Łączy je sposób przygotowania, są pieczone dwa razy.

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

A jak przez przypadek przygotować słodkie ciasteczka paximadia w kolorze zielonym? Wystarczy dodać do ciasta wyciśnięty sok z krwistoczerwonych pomarańczy zamiast pomarańczowych... potem dzieje się magia ;-)

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

Przepis na ciastka pochodzi z książki Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionisios Sturis

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g uprażonych migdałów ze skórką lub bez
  • 130 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy
  • 130 ml oliwy
  • 2 - 3 łyżki ziaren sezamu
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Do misy miksera wlewamy oliwę i wsypujemy cukier, mieszamy.
  2. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
  3. Do soku z pomarańczy dodajemy sodę, mieszamy i wlewamy do misy z oliwą i cukrem.
  4. Dodajemy mąkę z dodatkami, uprażone i grubo posiekane migdały oraz otartą skórkę z pomarańczy.
  5. Wszystko mieszamy, ciasto powinno być gęste, ale nie za bardzo.
  6. Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy dwa wałki.
  7. Wałki lekko rozpłaszczamy na grubość około 2 cm i obsypujemy ziarnami sezamu, lekko je dociskając.
  8. Przekładamy wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  9. Pieczemy około 25 minut z termoobiegiem.
  10. Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut.
  11. Podpieczone wałki ciasta kroimy po skosie na kawałki i układamy obok siebie na blasze.
  12. Wstawiamy blachę z ciastkami z powrotem do piekarnika na około 10 - 12 minut.
  13. Jeżeli chcemy aby ciastka były twardsze, wówczas pieczemy nieco dłużej.
  14. Wyjmujemy blachę z piekarnika.
  15. Ciastka próbujemy gdy wystygną.

Zobacz również

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

slodkie-smaki-toskanii-i-migdalowo-pomaranczowe-cantuccini

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Komentarze

Jola 2023-04-02 12:36:50

Wyglądają rewelacyjne. Lubię takie przekąski

Odpowiedz

Jola 2023-04-24 19:29:17

Czuję, że by mi smakowały. Lubię takie smaki

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-04-26 10:48:29

Też tak czuję 😉 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.