Greckie ciasteczka Paximadia. Kruche ciastka, pomarańczowe z migdałami, oliwą i sezamem. Jak przez przypadek zrobić zielone ciastka...
Paximadia to pyszne greckie ciasteczka, które bardzo przypominają znane włoskie cantuccini czyli biscotti di Prato. Grecka wersja ciastek występuje w dwóch odmianach: słonej, bez dodatku cukru, które świetnie pasują do sałatek, zup lub jako przekąska do kieliszka ouzu lub wina; słodkiej z wyraźną nutą cytrusów. Łączy je sposób przygotowania, są pieczone dwa razy.
A jak przez przypadek przygotować słodkie ciasteczka paximadia w kolorze zielonym? Wystarczy dodać do ciasta wyciśnięty sok z krwistoczerwonych pomarańczy zamiast pomarańczowych... potem dzieje się magia ;-)
Przepis na ciastka pochodzi z książki Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionisios Sturis
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g uprażonych migdałów ze skórką lub bez
- 130 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy
- 130 ml oliwy
- 2 - 3 łyżki ziaren sezamu
- szczypta soli
WYKONANIE
- Do misy miksera wlewamy oliwę i wsypujemy cukier, mieszamy.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
- Do soku z pomarańczy dodajemy sodę, mieszamy i wlewamy do misy z oliwą i cukrem.
- Dodajemy mąkę z dodatkami, uprażone i grubo posiekane migdały oraz otartą skórkę z pomarańczy.
- Wszystko mieszamy, ciasto powinno być gęste, ale nie za bardzo.
- Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy dwa wałki.
- Wałki lekko rozpłaszczamy na grubość około 2 cm i obsypujemy ziarnami sezamu, lekko je dociskając.
- Przekładamy wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Pieczemy około 25 minut z termoobiegiem.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut.
- Podpieczone wałki ciasta kroimy po skosie na kawałki i układamy obok siebie na blasze.
- Wstawiamy blachę z ciastkami z powrotem do piekarnika na około 10 - 12 minut.
- Jeżeli chcemy aby ciastka były twardsze, wówczas pieczemy nieco dłużej.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika.
- Ciastka próbujemy gdy wystygną.
Jola 2023-04-02 12:36:50
Wyglądają rewelacyjne. Lubię takie przekąski
Odpowiedz
Jola 2023-04-24 19:29:17
Czuję, że by mi smakowały. Lubię takie smaki
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-26 10:48:29
Też tak czuję 😉 Pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.