Greckie ciasteczka Paximadia. Kruche ciastka, pomarańczowe z migdałami, oliwą i sezamem. Jak przez przypadek zrobić zielone ciastka...
Paximadia to pyszne greckie ciasteczka, które bardzo przypominają znane włoskie cantuccini czyli biscotti di Prato. Grecka wersja ciastek występuje w dwóch odmianach: słonej, bez dodatku cukru, które świetnie pasują do sałatek, zup lub jako przekąska do kieliszka ouzu lub wina; słodkiej z wyraźną nutą cytrusów. Łączy je sposób przygotowania, są pieczone dwa razy.
![Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4702-595x893.webp)
A jak przez przypadek przygotować słodkie ciasteczka paximadia w kolorze zielonym? Wystarczy dodać do ciasta wyciśnięty sok z krwistoczerwonych pomarańczy zamiast pomarańczowych... potem dzieje się magia ;-)
![Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4695-595x892.webp)
Przepis na ciastka pochodzi z książki Kalimera. Grecka kuchnia radości - Dionisios Sturis
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 90 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g uprażonych migdałów ze skórką lub bez
- 130 ml soku z pomarańczy
- skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy
- 130 ml oliwy
- 2 - 3 łyżki ziaren sezamu
- szczypta soli
WYKONANIE
- Do misy miksera wlewamy oliwę i wsypujemy cukier, mieszamy.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
- Do soku z pomarańczy dodajemy sodę, mieszamy i wlewamy do misy z oliwą i cukrem.
- Dodajemy mąkę z dodatkami, uprażone i grubo posiekane migdały oraz otartą skórkę z pomarańczy.
- Wszystko mieszamy, ciasto powinno być gęste, ale nie za bardzo.
- Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i formujemy dwa wałki.
- Wałki lekko rozpłaszczamy na grubość około 2 cm i obsypujemy ziarnami sezamu, lekko je dociskając.
- Przekładamy wałki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C.
- Pieczemy około 25 minut z termoobiegiem.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut.
- Podpieczone wałki ciasta kroimy po skosie na kawałki i układamy obok siebie na blasze.
- Wstawiamy blachę z ciastkami z powrotem do piekarnika na około 10 - 12 minut.
- Jeżeli chcemy aby ciastka były twardsze, wówczas pieczemy nieco dłużej.
- Wyjmujemy blachę z piekarnika.
- Ciastka próbujemy gdy wystygną.
Zobacz również
Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini
![slodkie-smaki-toskanii-i-migdalowo-pomaranczowe-cantuccini](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/12/cantuccini-pomaranczowe.jpg)
Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową
![magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1602-2-960x1440.webp)
Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe
![biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/04/5X9A4743-595x892.webp)
Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami
![zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/02/5X9A4441-960x1440.webp)
Jola 2023-04-02 12:36:50
Wyglądają rewelacyjne. Lubię takie przekąski
Odpowiedz
Jola 2023-04-24 19:29:17
Czuję, że by mi smakowały. Lubię takie smaki
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-04-26 10:48:29
Też tak czuję 😉 Pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.