Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

Zaletti, zaeti lub zaleti - kruche, żółte, kukurydziane ciasteczka z rodzynkami nasączonymi w grappie. Przepis na weneckie ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami

Ciasteczka Zaletti pochodzą z północnych Włoch, a dokładnie z regionu Veneto. Kruche, kukurydziane i żółte, takie są te ciasteczka. Mąka kukurydziana nadaje ciastkom kruchości i żółtawej barwy, stąd też ich nazwa. Zaletti, w gwarze zaeti, oznacza właśnie kolor żółty.

Kukurydziane ciasteczka Zaletti

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki typ 00 lub mąki uniwersalnej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek
  • 2 - 3 łyżki grappy, rumu lub opcjonalnie soku z cytrusów
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • cukier puder

WYKONANIE

  1. Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie odsączone zalewamy grappą i odstawiamy. W opcji bezalkoholowej rodzynki możemy zalać sokiem pomarańczowym.
  2. Mąkę kukurydzianą i pszenną mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. W drugiej misce (najlepiej dzieży miksera) ucieramy masło z cukrem.
  4. Do utartego masła z cukrem dodajemy jajko i otartą skórkę z pomarańczy, ucieramy, aż się połączą.
  5. Do maślanej masy dodajemy mąki z proszkiem i ucieramy.
  6. Na koniec dodajemy rodzynki razem z płynem, krótko ucieramy i wykładamy ciasto na blat lub stolnicę.
  7. Ciasto szybko wyrabiamy na jednolitą masę, tym razem już ręcznie i dzielimy na 4 porcje.
  8. Z każdej porcji formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  10. Przed pieczeniem wałki ciasta z lodówki, kroimy po skosie na około centymetrowe kawałki - podobnie, jak kopytka.
  11. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 - 18 minut na lekko złoty kolor.
  12. Ciastka zaraz po upieczeniu powinny być jeszcze lekko miękkie. Gdy będą stygły stwardnieją.
  13. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  14. Przestudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Tradycyjnie do ciastek dodaje się mąkę kukurydzianą gruboziarnistą, taką jak do polenty.
  • Do swoich ciastek dodałam mąkę kukurydzianą bardziej miałką, taką, jaką najczęściej możemy znaleźć na sklepowych półkach.
  • Taka bardziej zmielona mąka nie jest już tak intensywnie żółta, jak mąka gruboziarnista, dlatego moje ciasteczka wyszły w kolorze bardzo jasno żółtym.

Zobacz również

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

slodkie-smaki-toskanii-i-migdalowo-pomaranczowe-cantuccini

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Komentarze

Magda 2023-02-23 09:23:19

To risotto brzmi bardzo smakowicie i interesująco. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-25 14:10:21

... ale to nie jest risotto 😉

Odpowiedz

Pola 2023-03-02 13:23:54

Wyglądają rewelacyjnie. Bardzo chętnie bym spróbowała

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-02 15:14:41

Dziękuję i polecam, są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.