Zaletti, zaeti lub zaleti - kruche, żółte, kukurydziane ciasteczka z rodzynkami nasączonymi w grappie. Przepis na weneckie ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami
Ciasteczka Zaletti pochodzą z północnych Włoch, a dokładnie z regionu Veneto. Kruche, kukurydziane i żółte, takie są te ciasteczka. Mąka kukurydziana nadaje ciastkom kruchości i żółtawej barwy, stąd też ich nazwa. Zaletti, w gwarze zaeti, oznacza właśnie kolor żółty.

Tradycyjnie do ciastek dodaje się mąkę kukurydzianą gruboziarnistą, taką jak do polenty. Do swoich ciastek dodałam mąkę kukurydzianą bardziej miałką, taką, jaką najczęściej możemy znaleźć na sklepowych półkach. Bardziej zmielona mąka nie jest już tak intensywnie żółta, jak mąka gruboziarnista, dlatego moje ciasteczka wyszły w kolorze bardzo jasno żółtym.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki typ 00 lub mąki uniwersalnej
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 180 g masła
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
- 2 - 3 łyżki grappy, rumu lub opcjonalnie soku z cytrusów
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- cukier puder
WYKONANIE
- Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie odsączone zalewamy grappą i odstawiamy. W opcji bezalkoholowej rodzynki możemy zalać sokiem pomarańczowym.
- Mąkę kukurydzianą i pszenną mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- W drugiej misce (najlepiej dzieży miksera) ucieramy masło z cukrem.
- Do utartego masła z cukrem dodajemy jajko i otartą skórkę z pomarańczy, ucieramy, aż się połączą.
- Do maślanej masy dodajemy mąki z proszkiem i ucieramy.
- Na koniec dodajemy rodzynki razem z płynem, krótko ucieramy i wykładamy ciasto na blat lub stolnicę.
- Ciasto szybko wyrabiamy na jednolitą masę, tym razem już ręcznie i dzielimy na 4 porcje.
- Z każdej porcji formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Przed pieczeniem wałki ciasta z lodówki, kroimy po skosie na około centymetrowe kawałki - podobnie, jak kopytka.
- Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 - 18 minut na lekko złoty kolor.
- Ciastka zaraz po upieczeniu powinny być jeszcze lekko miękkie. Gdy będą stygły stwardnieją.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Przestudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Tagi
deserpomarańczecytrynyciasteczkarodzynkikruche ciastomąka kukurydzianaidealne do kawykuchnie światakuchnia włoskarumgrappaZobacz również
Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

Biskuttini Tal - Lewż. Maltańskie ciasteczka migdałowe

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

Magda 2023-02-23 09:23:19
To risotto brzmi bardzo smakowicie i interesująco. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-25 14:10:21
... ale to nie jest risotto 😉
Odpowiedz
Pola 2023-03-02 13:23:54
Wyglądają rewelacyjnie. Bardzo chętnie bym spróbowała
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-02 15:14:41
Dziękuję i polecam, są bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.