Zaletti, zaeti lub zaleti - kruche, żółte, kukurydziane ciasteczka z rodzynkami nasączonymi w grappie. Przepis na weneckie ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami
Ciasteczka Zaletti pochodzą z północnych Włoch, a dokładnie z regionu Veneto. Kruche, kukurydziane i żółte, takie są te ciasteczka. Mąka kukurydziana nadaje ciastkom kruchości i żółtawej barwy, stąd też ich nazwa. Zaletti, w gwarze zaeti, oznacza właśnie kolor żółty.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki typ 00 lub mąki uniwersalnej
- 5 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g cukru
- 180 g masła
- 1 jajko
- 100 g rodzynek
- 2 - 3 łyżki grappy, rumu lub opcjonalnie soku z cytrusów
- skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
- cukier puder
WYKONANIE
- Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie odsączone zalewamy grappą i odstawiamy. W opcji bezalkoholowej rodzynki możemy zalać sokiem pomarańczowym.
- Mąkę kukurydzianą i pszenną mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- W drugiej misce (najlepiej dzieży miksera) ucieramy masło z cukrem.
- Do utartego masła z cukrem dodajemy jajko i otartą skórkę z pomarańczy, ucieramy, aż się połączą.
- Do maślanej masy dodajemy mąki z proszkiem i ucieramy.
- Na koniec dodajemy rodzynki razem z płynem, krótko ucieramy i wykładamy ciasto na blat lub stolnicę.
- Ciasto szybko wyrabiamy na jednolitą masę, tym razem już ręcznie i dzielimy na 4 porcje.
- Z każdej porcji formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Przed pieczeniem wałki ciasta z lodówki, kroimy po skosie na około centymetrowe kawałki - podobnie, jak kopytka.
- Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 - 18 minut na lekko złoty kolor.
- Ciastka zaraz po upieczeniu powinny być jeszcze lekko miękkie. Gdy będą stygły stwardnieją.
- Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Przestudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Tradycyjnie do ciastek dodaje się mąkę kukurydzianą gruboziarnistą, taką jak do polenty.
- Do swoich ciastek dodałam mąkę kukurydzianą bardziej miałką, taką, jaką najczęściej możemy znaleźć na sklepowych półkach.
- Taka bardziej zmielona mąka nie jest już tak intensywnie żółta, jak mąka gruboziarnista, dlatego moje ciasteczka wyszły w kolorze bardzo jasno żółtym.
Magda 2023-02-23 09:23:19
To risotto brzmi bardzo smakowicie i interesująco. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-25 14:10:21
... ale to nie jest risotto 😉
Odpowiedz
Pola 2023-03-02 13:23:54
Wyglądają rewelacyjnie. Bardzo chętnie bym spróbowała
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-03-02 15:14:41
Dziękuję i polecam, są bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.