Zaletti, zaeti lub zaleti - kruche, żółte, kukurydziane ciasteczka z rodzynkami nasączonymi  w grappie. Przepis na weneckie ciasteczka z mąką kukurydzianą i rodzynkami

Ciasteczka Zaletti pochodzą z północnych Włoch, a dokładnie z regionu Veneto. Kruche, kukurydziane i  żółte, takie są te ciasteczka. Mąka kukurydziana nadaje ciastkom kruchości i żółtawej barwy, stąd też ich nazwa. Zaletti, w gwarze zaeti, oznacza właśnie kolor żółty.

Kukurydziane ciasteczka Zaletti

Tradycyjnie do ciastek dodaje się mąkę kukurydzianą gruboziarnistą, taką jak do polenty. Do swoich ciastek dodałam mąkę kukurydzianą bardziej miałką, taką, jaką najczęściej możemy znaleźć na sklepowych półkach. Bardziej zmielona mąka nie jest już tak intensywnie żółta, jak mąka gruboziarnista, dlatego moje ciasteczka wyszły w kolorze bardzo jasno żółtym.

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 150 g mąki typ 00 lub mąki uniwersalnej
  • 5 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g cukru
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 100 g rodzynek
  • 2 - 3 łyżki grappy, rumu lub opcjonalnie soku z cytrusów
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • cukier puder

WYKONANIE

  1. Rodzynki przelewamy wrzątkiem na sitku, następnie odsączone zalewamy grappą i odstawiamy. W opcji bezalkoholowej rodzynki możemy zalać sokiem pomarańczowym.
  2. Mąkę kukurydzianą i pszenną mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  3. W drugiej misce (najlepiej dzieży miksera) ucieramy masło z cukrem.
  4. Do utartego masła z cukrem dodajemy jajko i otartą skórkę z pomarańczy, ucieramy, aż się połączą.
  5. Do maślanej masy dodajemy mąki z proszkiem i ucieramy.
  6. Na koniec dodajemy rodzynki razem z płynem, krótko ucieramy i wykładamy ciasto na blat lub stolnicę.
  7. Ciasto szybko wyrabiamy na jednolitą masę,  tym razem już ręcznie i dzielimy na 4 porcje.
  8. Z każdej porcji formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
  9. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  10. Przed pieczeniem wałki  ciasta z lodówki, kroimy po skosie na około centymetrowe kawałki - podobnie, jak kopytka.
  11. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 - 18 minut na lekko złoty kolor.
  12. Ciastka zaraz po upieczeniu powinny być jeszcze lekko miękkie. Gdy będą stygły stwardnieją.
  13. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  14. Przestudzone ciastka oprószamy cukrem pudrem.

Zobacz również

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

slodkie-smaki-toskanii-i-migdalowo-pomaranczowe-cantuccini

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Komentarze

Magda 2023-02-23 09:23:19

To risotto brzmi bardzo smakowicie i interesująco. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-25 14:10:21

... ale to nie jest risotto 😉

Odpowiedz

Pola 2023-03-02 13:23:54

Wyglądają rewelacyjnie. Bardzo chętnie bym spróbowała

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-02 15:14:41

Dziękuję i polecam, są bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.