Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Popękane ciasteczka cytrynowe "lemon crinkle cookies"

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. Kruche ciasteczka cytrynowe "lemon crinkle cookies"

Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. To jedne z łatwiejszych i najszybszych ciasteczek, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, schować do lodówki (minimum na 2 godziny) i zacząć piec wtedy, kiedy nam pasuje, nawet na drugi dzień.

Dlaczego ciasteczka nazywają się popękane? Ponieważ ciastka  podczas pieczenia spłaszczają się, a powierzchnia obtoczona cukrem pudrem pęka i odsłania żółte ciasto.  


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Jaja, olej, cukier puder, otartą skórkę z cytryny miksujemy  na jednolitą masę.
  2. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, szczyptę soli, miksujemy.  
  3. Gotową masę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  4. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 160°C.
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy w dłoniach kulki.
  6. Każdą kulkę obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiamy blachę z ciasteczkami od razu do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13 - 15 minut.
  8. Studzimy na kratce.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Kiedy pieczemy pierwszą partię ciastek pozostałą część ciasta wstawiamy znowu do lodówki.
  • Z tego przepisu wygodzi około  30 - 40 ciasteczek. Ilość zależy od porcji ciasta, jaką nabierzemy na łyżeczkę.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Alfajores - kruche i słodkie ciasteczka z dulce de leche

alfajores-kruche-i-slodkie-ciasteczka-z-dulce-de-leche

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka

gesie-lapki-pyszne-i-kruche-serowe-ciasteczka

Komentarze

zafascynowane 2020-05-29 16:55:46

Świetny przepis, wygląda pysznie 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-30 18:07:15

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Moniq 2020-06-02 02:13:54

Zrobilam. Ciasto chłodzi się w lodówce. Troche boję się posmaku kurkumy, ciekawe czy będzie wyczuwalny..

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-06-04 13:01:19

Nie powinien 😉

Odpowiedz

Anna 2023-10-25 09:22:38

Czy mąka kukurydziana to powinna być taka żółta czy ta biała skrobia podobna do ziemniaczanej?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-10-26 16:46:25

Ta żołta 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.