Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. Kruche ciasteczka cytrynowe "lemon crinkle cookies"
Cytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. To jedne z łatwiejszych i najszybszych ciasteczek, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, schować do lodówki (minimum na 2 godziny) i zacząć piec wtedy, kiedy nam pasuje, nawet na drugi dzień.
Dlaczego ciasteczka nazywają się popękane? Ponieważ ciastka podczas pieczenia spłaszczają się, a powierzchnia obtoczona cukrem pudrem pęka i odsłania żółte ciasto.
SKŁADNIKI
- 2 jaja
- 40 ml oleju
- 150 g cukru pudru + 30 g do obtaczania ciastek
- starta skórka z 1 cytryny
- szczypta soli
- 150 g mąki (typ 500)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
- Jaja, olej, cukier puder, otartą skórkę z cytryny miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, kurkumę, szczyptę soli, miksujemy.
- Gotową masę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
- Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 160°C.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki, małą łyżeczką nabieramy porcje i formujemy w dłoniach kulki.
- Każdą kulkę obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy blachę z ciasteczkami od razu do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 13 - 15 minut.
- Studzimy na kratce.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Kiedy pieczemy pierwszą partię ciastek pozostałą część ciasta wstawiamy znowu do lodówki.
- Z tego przepisu wygodzi około 30 - 40 ciasteczek. Ilość zależy od porcji ciasta, jaką nabierzemy na łyżeczkę.
zafascynowane 2020-05-29 16:55:46
Świetny przepis, wygląda pysznie 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-05-30 18:07:15
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Moniq 2020-06-02 02:13:54
Zrobilam. Ciasto chłodzi się w lodówce. Troche boję się posmaku kurkumy, ciekawe czy będzie wyczuwalny..
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-06-04 13:01:19
Nie powinien 😉
Odpowiedz
Anna 2023-10-25 09:22:38
Czy mąka kukurydziana to powinna być taka żółta czy ta biała skrobia podobna do ziemniaczanej?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-10-26 16:46:25
Ta żołta 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.