Kruche ciasteczka z kukurydzianą skrobią i kajmakiem. Jak zrobić domową masę krówkową, czyli kajmak lub dulce de leche
Alfajores to południowoamerykańskie bardzo kruche ciasteczka. Ten słodki deser to dwa okrągłe ciasteczka przekładane dulce de leche, czyli masą kajmakową. Gotowe ciastka możemy przypudrować cukrem pudrem lub obtoczyć ich boki w wiórkach kokosowych.
Ciastka są bardzo pyszne, ale też bardzo słodkie. Idealnie smakują podane do herbaty, kawy lub kieliszka dobrego wina.
Ciasto na alfajores przygotowuje się między innymi ze skrobi kukurydzianej, którą możemy zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą mąką.
Masę kajmakową możemy kupić gotową w puszce lub przygotować sami z mleka, cukru i szczypty sody.
Jak przygotować dulce de leche, czyli kajmak w domu? W garnku z grubym dnem mieszamy 1 litr mleka, 250 g cukru i 1/2 łyżeczkę sody. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu 2 - 3 godziny, aż masa zgęstnie i nabierze karmelowego koloru. Na początku pilnujemy, aby mleko nie wykipiało i mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania mieszamy częściej, aby uniknąć przypalenia.
SKŁADNIKI
- 180 g skrobi kukurydzianej
- 120 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150 g miękkiego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- otarta skórka z 1 cytryny
- 200 g masy kajmakowej, czyli dulce de leche
- opcjonalnie wiórki kokosowe do obtoczenia ciastek
WYKONANIE
- W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia , sodę i otartą skórkę z cytryny.
- Do drugiej miski lub dzieży robota kuchennego dodajemy miękkie masło i cukier.
- Masło z cukrem ucieramy do momentu uzyskania puszystej masy.
- Do masy maślanej dodajemy żółtka i mieszamy, aż się połączą.
- Dodajemy suchą mieszankę mąk z dodatkami i mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy krótko ręcznie i formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około godzinę.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i odkładamy na kilka minut na stolnicę.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm.
- Przy pomocy foremki o średnicy około 5 cm wycinamy kółka.
- Wycięte ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Nadmiar ciasta ponownie formujemy w kulę, spłaszczamy i krótko schładzamy przed przygotowaniem następnej porcji.
- Ciastka pieczemy przez około 8 - 10 minut obracając blachę w połowie pieczenia.
- Upieczone ciastka studzimy na kratce.
- Przestudzone ciastka przekładamy masą kajmakową i opcjonalnie obtaczamy brzegi w wiórkach kokosowych.
Alfajores to jeden najbardziej popularnych chilijskich deserów.
Mimo, że są bardzo słodkie w Chile często spotkamy się z wersją ciastek w czekoladowej polewie. To popularna słodka przekąska sprzedawana przez wielu ulicznych sprzedawców.
Marzena 2022-10-17 14:58:34
O matko, jakie obłędne. Uwielbiam masę kajmakową...I do tego pyszne schłodzone winko...i jestem w niebie🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-17 15:12:59
To tak, jak ja 🙂
Odpowiedz
Cztery Fajery - blog kulinarny 2022-10-17 15:25:38
Uwielbiam wszelkiego typu ciasteczka, a lampka wina zawsze poprawiam mi nastrój 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-17 15:33:43
Do tych słodkości lampka wina jest bardzo wskazana 😉
Odpowiedz
Daria 2022-10-19 12:58:28
Smakowite ciasteczka z kajmakiem, do kawy lub wina super. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-19 14:05:55
O, tak 🙂 z winem lub kawą smakują wybornie 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.