Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello. Domowe cytrynowe ciasteczka, jak z francuskiej cukierni. Prosty przepis, wyjątkowy smak

Jak przygotować domowe cytrynowe magdalenki idealne na słodkie popołudnie przy kawie lub herbacie?

Domowe cytrynowe magdalenki to doskonały pomysł na urozmaicenie słodkiego popołudnia przy filiżance kawy lub herbaty. Te małe i śliczne ciasteczka, nasączone soczystym cytrusowym syropem z dodatkiem limoncello dosłownie rozpływają się w ustach.

Warto zwrócić uwagę, że ciastka nasączone syropem z dodatkiem likieru, są już wersją dla dorosłych. Magdalenki możemy przygotować również bez syropu lub pominąć dodatek likieru.

Cytrynowe magdalenki z limoncello

SKŁADNIKI

Magdalenki

  • 145 g cukru
  • 2 jajka w rozmiarze L
  • 110 g mąki tortowej
  • 80 g mascarpone
  • 50 ml oleju + olej do wysmarowania formy
  • 2 g proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn

Syrop z limoncello

  • 400 ml wody
  • 250 ml limoncello
  • 250 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki zimnej wody

WYKONANIE

Magdalenki

  1. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę.
  2. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie miesdzamy szpatułką do połączenia składników.
  3. W miseczce mieszamy mascarpone z olejem do uzyskania jednolitej konsystencji dodajemy do ciasta.
  4. Dodajemy otartą skórkę z cytryn, całość ostrożnie mieszamy do połączenia składników.
  5. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 30 minut.
  6. Natłuszczamy formę do magdalenek.
  7. Foremki wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
  8. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C z włączonym termoobiegiem.
  9. Pieczemy około 8 - 15 minut, aż magdalenki wyrosną i będą złociste.
  10. wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę, do wystudzenia.
  11. Wystudzone możemy dodatkowo namoczyć w cytrynowym syropie.

Syrop z limoncello

  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy.
  2. Pozostałe składniki syropu, z wyjątkiem limoncello  podgrzewamy na dużym ogniu w rondelku.
  3. Jak płyn zawrze zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy na 5 - 10 minut do lekkiego wystudzenia.
  4. Do jeszcze gorącego płynu dodajemy żelkę z żelatyny, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą noc w lodówce.
  5. Następnego dnia blendujemy cytrynowy syrop z limoncello.
  6. Wystudzone magdalenki przed podaniem moczymy w syropie.
cytryny sycylia ciasteczka z cytrynami

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Z podanej porcji, przy mojej blaszce na magdalenki wyszło mi 24 magdalenek.
  • Inspiracja - przepis z książki Fun Dining. Prosto i genialnie autorstwa Przemysława Klimy.
  • Według przepisu z książki czas i temperatura pieczenia to 160°C z termoobiegiem, 8 minut. Dla mnie to było za mało, więc zmieniałam parametry.
  • Syropu w książkowym przepisie było dwa razy więcej, moja wersja jest z połowy porcji.
  • Ile waży 1 łyżeczka proszku do pieczenia? 1 łyżeczka proszku do pieczenia to 4 gramy, czyli w przepisie potrzebujemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak przeliczyć żelatynę w listkach na żelatynę w proszku? Listek żelatyny ile to żelatyny w proszku?

  • 1 listek żelatyny to 1 łyżeczka żelatyny w proszku.
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku waży 3 g i odpowiada to 1 listkowi żelatyny

Zobacz również

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.