Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

Magdalenki - ciasteczka w kształcie muszelek. Delikatne i puszyste ciasteczka na oliwie z mąką migdałową. Prosty przepis, wyjątkowy smak, prawdziwa francuska słodycz

Magdalenki, znane również jako madeleine, to małe, puszyste i delikatnie wilgotne ciasteczka, które mają swoje korzenie we Francji. Ich charakterystyczny kształt przypomina muszle, a ich wyjątkowy smak sprawia, że są popularnym deserem na całym świecie. Magdalenki są słodkim i pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Jak przygotować magdalenki czyli francuskie ciasteczka w kształcie muszelek?

Przepis na te pyszne ciasteczka pochodzi z książki Marca Grossmana Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania. Zgodnie z przepisem zawartym w książce, przygotowujemy je na oliwie, dodając do mąki tortowej także mąkę migdałową. To połączenie nadaje ciastkom gęstszą i bardziej miękką konsystencję w porównaniu z ich klasyczną wersją. Ponadto, dzięki mące migdałowej, ciastka nabierają subtelnego smaku, przypominając tradycyjne francuskie ciastka finansjerki.

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

SKŁADNIKI

  • 65 ml oliwy
  • 30 g miodu
  • 3 jajka
  • 15 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki typ 450 - mąka tortowa
  • 40 g mąki migdałowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

WYKONANIE

  1. Oliwę, miód, jajka, wodę i ekstrakt z wanilii wlewamy do jednej miski.
  2. Do płynnych składników dodajemy cukier, mieszamy do połączenia.
  3. Osobno mieszamy pozostałe suche składniki - mąka tortowa, mąka migdałowa, proszek do pieczenia, sól.
  4. Wsypujemy suche składniki do płynnej mieszanki.
  5. Wszystko mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji.
  6. Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C (z termoobiegiem).
  8. Natłuszczamy foremki do magdalenek.
  9. Rozkładamy po mniej więcej 1 łyżce ciasta do każdej foremki.
  10. Wstawiamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180°C (z termoobiegiem).
  11. Pieczemy około 12 minut, aż magdalenki przyrumienią się na piękny złoty kolor.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • W przypadku braku foremek do magdalenek, można sięgnąć po małe ceramiczne filiżanki lub foremki do tarty.
  • Alternatywnie, warto rozważyć użycie papierowych papilotek do muffinek, foremek silikonowych lub blaszek do babeczek.
  • Ten przepis jest doskonałą bazą do eksperymentowania z różnymi smakami. Dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy, posyp wierzch cynamonem, cukrem pudrem, polej lukrem lub czekoladą.

Zobacz również

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti

pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti

Słodkie smaki Toskanii i migdałowo pomarańczowe Cantuccini

slodkie-smaki-toskanii-i-migdalowo-pomaranczowe-cantuccini

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.