Ukryj menu

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Rabarbarowe tartaletki z bezą. Doskonałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego rabarbarowego kremu i delikatnej, słodkiej bezy. Idealny wiosenny deser dla całej rodziny.

Jak przygotować rabarbarowe tartaletki z bezą i rabarbarowym curdem?

Kruche tartaletki, rabarbarowy curd i beza to wyśmienita propozycja na wiosenno letni deser, który z pewnością zachwyci smakiem i wyglądem. Połączenie kruchego ciasta, kwaskowego kremu rabarbarowego oraz delikatnej bezy tworzy kompozycję, która jest zarówno elegancka, jak i pełna aromatu. Dzięki prostemu przepisowi możesz przygotować te tartaletki na wyjątkowe okazje lub po prostu, aby sprawić przyjemność swoim bliskim.

Tartaletki z kremem rabarbarowym i bezą

Przepis na tartaletki - pyszny deser z rabarbarem. Zapraszamy do wypróbowania tych wspaniałych tartaletek, które są idealnym sposobem na wykorzystanie w sezonie rabarbaru

SKŁADNIKI

Ciasto

Rabarbarowy krem curd

Beza

Dodatkowo

WYKONANIE

Krem rabarbarowy

  1. Rabarbar umyj, odetnij końcówki i pokrój  w plasterki.
  2. Wrzuć do garnka z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką soku z limony lub cytryny.
  3.  Gotuj do miękkości przez około 10 minut, następnie całość zmiksuj.
  4. Żółtka, jajko i pozostały cukier ubij na parze. Umieść naczynie żaroodporne z jajkami i cukrem nad garnkiem z lekko gotującą się wodą.
  5. Dodaj puree rabarbarowe, zamieszaj.
  6. Wyjmij miskę z kąpieli wodnej i dodaj zimne masło w kawałkach, mieszaj, aż uzyskasz krem.

Ciasto kruche

  1. Na ciasto kruche zagnieć mąkę, sól, masło, cukier puder, skórkę z cytryny i żółtko.
  2. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuj ciasto na grubość 3 mm, wytnij koła o średnicy około 12 cm i wyłóż nimi natłuszczone foremki.
  3. Ciasto możesz wyłożyć wnętrze foremki, wtedy nakłuj je widelcem. Możesz także oblepić ciasto po zewnętrznej stronie foremki - ja tak zrobiłam.
  4. Wstaw foremki z ciastem do lodówki na około 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C stopni.
  6. Podpiecz ciasto przez około 15 - 20 minut, a następnie wyjmij je z piekarnika.
  7. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220°C

Beza

  1. Aby przygotować bezę, ubij białka z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
  2. Bezę umieść w rękawie cukierniczym.
  3. Upieczone tartaletki napełnij kremem rabarbarowym i udekoruj bezą.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku do 220°C przez około 6 - 8 minut.
Rabarbar curd

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jak prawidłowo ubić jajka na parze?

  • Przygotowanie kąpieli wodnej. Napełnij średniej wielkości garnek wodą do około jednej trzeciej jego wysokości i doprowadź wodę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień, aby woda delikatnie się gotowała.
  • Ubijanie jajek. W dużej metalowej lub żaroodpornej misce umieść jajka i ustaw miskę na garnku z lekko gotującą się wodą. Upewnij się, że dno miski nie dotyka powierzchni wody.
  • Używając trzepaczki ręcznej lub miksera ręcznego, ubijaj jajka. Ciepło pary sprawi, że jajka będą się podgrzewały i jednocześnie napowietrzały, dzięki czemu uzyskamy puszystą masą. Ubijaj, aż masa stanie się jasna, gęsta i podwoi swoją objętość.
  • Proces ubijania na parze trwa kilka minut. Ważne jest, aby kontrolować temperaturę. Masa jajeczna powinna być ciepła, ale nie gorąca. Jeśli masa zaczynie się przegrzewać jajka mogą się ściąć.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

tarta-z-porzeczkowym-kremem-i-beza-red-currant-curd

Nalewka rabarbarowa z truskawkami i pomarańczami

nalewka-rabarbarowa-z-truskawkami-i-pomaranczami

Kluski śląskie ze szparagami i karmelizowanymi pestkami dyni

kluski-slaskie-ze-szparagami-i-karmelizowanymi-pestkami-dyni

Kiszone szparagi zielone i fioletowe - domowe kiszonki

kiszone-szparagi-zielone-i-fioletowe-domowe-kiszonki

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.