Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

Krucha tarta z kremem z czerwonych porzeczek i słodką, puszystą bezą. Wyśmienity letni wypiek - Tarta Red Currant Curd.

Jak przygotować doskonałą letnią tartę z porzeczkowym kremem i puszystą bezą?

Krucha tarta z delikatnym porzeczkowym kremem i puszystą bezą to doskonały letni deser. Polecam zamrozić kilka porcji czerwonych porzeczek, by móc cieszyć się tym wyjątkowym smakiem nie tylko w sezonie. Wykorzystaj także inne owoce, takie jak czarne porzeczki, maliny, jeżyny czy wiśnie, sprawdzą się w tym deserze równie doskonale.

Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

SKŁADNIKI

Mus porzeczkowy

  • 400 - 500 g porzeczek
  • 100 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny

Krem porzeczkowy

  • 300 ml musu z porzeczek
  • 60 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajo

Ciasto

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 20 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody z pomarańczy - opcjonalnie

Beza

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE

Krem porzeczkowy

  1. Przygotowujemy mus. Porzeczki zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 15 minut. Przecieramy przez sito, w razie potrzeby uzupełniamy woda, aby uzyskać 300 ml musu.
  2. Do musu dodajemy cukier, mieszamy, zagotowujemy.
  3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, dodajemy do porzeczek.
  4. Mieszamy, gdy uzyskamy kisiel zdejmujemy z ognia.
  5. Do gorącej masy dodajemy kawałki masła i energicznie wkręcamy za pomocą rózgi.
  6. Następnie dodajemy wymieszane wcześniej jajko i żółtka i ponownie szybko mieszamy, żeby jaja się nie ścięły. Gotowa masa powinna być gęsta o konsystencji kremu. Gdyby okazała się zbyt płynna możemy ją chwilę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając.
  7. Krem porzeczkowy przykrywamy i odstawiamy.

Kruche ciasto na spód

  1. Mąkę i masło w kawałkach wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy cukier puder, żółtka i wodę z kwiatów pomarańczy, chwilę mieszamy i szybko ręcznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Foremkę na tartę o średnicy około 24 cm - polecam ceramiczną - smarujemy masłem.
  3. Ciasto rozwałkowujemy na placek, trochę większy niż średnica formy. Moje naczynie ma wysokie boki, obliczcie więc średnicę placka dla swojej formy: wysokość foremki x dwa, plus średnica dna naczynia.
  4. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę, dno i boki. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do czasu nagrzania piekarnika.
  5. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.
  6. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą.
  7. Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie z papierem i dopiekamy 13 - 15 minut, na złoty kolor.

Beza

  1. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na niskich obrotach na pianę.
  2. Następnie zwiększamy obroty i cały czas ubijając dodajemy po łyżce drobnego cukru.
  3. Kiedy białka z cukrem będą ubite (cukier nie będzie wyczuwalny między palcami i piana będzie błyszcząca, gęsta i sztywna) dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy lub krótko miksujemy.

Tarta Red Currant Curd

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Na podpieczonym kruchym spodzie (ostudzonym lub gorącym) wykładamy krem porzeczkowy i wyrównujemy powierzchnię.
  3. Krem przykrywamy bezą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  4. Pieczemy około 20 minut.
  5. Jeżeli beza nie będzie z wierzchu lekko zrumieniona i chrupiąca, zmniejszamy temperaturę do 60°C i suszymy bezę około 15 minut.
  6. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy w foremce i studzimy.
Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania tego pysznego deseru zainspirował mnie przepis na inną, równie pyszną tartę. Jest to przepis z którego często korzystam i który bardzo polecam, a mianowicie przepis na tartę cytrynową z bezą z bloga Kwestia smaku.

Kategorie

Z KUCHNINa Słodko

Zobacz również

Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser

rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser

Salzburger Nockerl - Salzburskie wzgórza - słodki suflet z czerwonymi porzeczkami

salzburger-nockerl-salzburskie-wzgorza-czyli-slodki-suflet-z-czerwonymi-porzeczkami

Zapieczony ser z balsamicznymi wiśniami i rozmarynem - szybka i wykwintna przekąska na każdą okazję

zapieczony-ser-z-balsamicznymi-wisniami-i-rozmarynem-szybka-i-wykwintna-przekaska-na-kazda-okazje

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis  - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

czekoladowy-deser-z-czeresniami-clafoutis-szybki-latwy-i-wykwintny-francuski-deser

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.