Krucha tarta z kremem z czerwonych porzeczek i słodką, puszystą bezą. Wyśmienity letni wypiek - Tarta Red Currant Curd.
Jak przygotować doskonałą letnią tartę z porzeczkowym kremem i puszystą bezą?
Krucha tarta z delikatnym porzeczkowym kremem i puszystą bezą to doskonały letni deser. Polecam zamrozić kilka porcji czerwonych porzeczek, by móc cieszyć się tym wyjątkowym smakiem nie tylko w sezonie. Wykorzystaj także inne owoce, takie jak czarne porzeczki, maliny, jeżyny czy wiśnie, sprawdzą się w tym deserze równie doskonale.
SKŁADNIKI
Mus porzeczkowy
- 400 - 500 g porzeczek
- 100 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
Krem porzeczkowy
- 300 ml musu z porzeczek
- 60 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajo
Ciasto
- 180 g mąki pszennej
- 80 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 20 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody z pomarańczy - opcjonalnie
Beza
- 4 białka
- 200 g cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE
Krem porzeczkowy
- Przygotowujemy mus. Porzeczki zalewamy wodą, dodajemy sok z cytryny i gotujemy około 15 minut. Przecieramy przez sito, w razie potrzeby uzupełniamy woda, aby uzyskać 300 ml musu.
- Do musu dodajemy cukier, mieszamy, zagotowujemy.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą, dodajemy do porzeczek.
- Mieszamy, gdy uzyskamy kisiel zdejmujemy z ognia.
- Do gorącej masy dodajemy kawałki masła i energicznie wkręcamy za pomocą rózgi.
- Następnie dodajemy wymieszane wcześniej jajko i żółtka i ponownie szybko mieszamy, żeby jaja się nie ścięły. Gotowa masa powinna być gęsta o konsystencji kremu. Gdyby okazała się zbyt płynna możemy ją chwilę podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Krem porzeczkowy przykrywamy i odstawiamy.
Kruche ciasto na spód
- Mąkę i masło w kawałkach wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy cukier puder, żółtka i wodę z kwiatów pomarańczy, chwilę mieszamy i szybko ręcznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Foremkę na tartę o średnicy około 24 cm - polecam ceramiczną - smarujemy masłem.
- Ciasto rozwałkowujemy na placek, trochę większy niż średnica formy. Moje naczynie ma wysokie boki, obliczcie więc średnicę placka dla swojej formy: wysokość foremki x dwa, plus średnica dna naczynia.
- Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę, dno i boki. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki do czasu nagrzania piekarnika.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.
- Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą.
- Pieczemy 15 minut, następnie zdejmujemy obciążenie z papierem i dopiekamy 13 - 15 minut, na złoty kolor.
Beza
- Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na niskich obrotach na pianę.
- Następnie zwiększamy obroty i cały czas ubijając dodajemy po łyżce drobnego cukru.
- Kiedy białka z cukrem będą ubite (cukier nie będzie wyczuwalny między palcami i piana będzie błyszcząca, gęsta i sztywna) dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy lub krótko miksujemy.
Tarta Red Currant Curd
- Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
- Na podpieczonym kruchym spodzie (ostudzonym lub gorącym) wykładamy krem porzeczkowy i wyrównujemy powierzchnię.
- Krem przykrywamy bezą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 20 minut.
- Jeżeli beza nie będzie z wierzchu lekko zrumieniona i chrupiąca, zmniejszamy temperaturę do 60°C i suszymy bezę około 15 minut.
- Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy w foremce i studzimy.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do przygotowania tego pysznego deseru zainspirował mnie przepis na inną, równie pyszną tartę. Jest to przepis z którego często korzystam i który bardzo polecam, a mianowicie przepis na tartę cytrynową z bezą z bloga Kwestia smaku.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.