Czerwone porzeczki pod słodkim sufletem. Salzburger Nockerl, czyli Salzburskie wzgórza - pyszny deser z owocami
Salzburger Nockelrl, czyli Salzburskie wzgórza to słodki suflet z owocami. Zwykle przygotowuje się go w dużym półmisku z trzema kopiastymi "wierzchołkami". Na dnie naczynia układa się konfiturę, przykrywa się ją trzema kopcami z masy z jajek i zapieka. Te wierzchołki reprezentują trzy wzgórza otaczające Salzburg. Danie zawsze podaje się na ciepło, a gotowe posypuje się obficie cukrem pudrem.
Proponuję drobną zmianę. Danie możemy przygotować w mniejszych foremkach, każda z jedną górą. U mnie z górką... miały być wzgórza wyszły pagórki ;-)
Deser w takiej formie będzie łatwiej serwować, bo każdy dostanie własną porcję. Zamiast konfitury, czy dżemu wykorzystam sezonowe owoce, tym razem czerwone porzeczki.
Ten deser wybrała moja bratanica Hania, która dzielnie zrywała porzeczki i pomagała w przygotowaniach.
SKŁADNIKI
- 300 g czerwonej porzeczki
- 50 g cukru
- 5 g masła do smarowania foremek
- białka z 5 jajek
- szczypta soli
- 10 g cukru waniliowego
- 10 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 30 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- cukier puder do posypania
WYKONANIE
- Porzeczki odrywamy od szypułek, mieszamy z 50 g cukru.
- Kilka małych foremek do zapiekania (lub jedną dużą) smarujemy masłem, wykładamy porzeczkami z cukrem.
- Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 10 - 15 minut, następnie wyjmujemy z piekarnika.
- Białka jaj ubijamy razem ze szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno.
- Następnie dodajemy roztrzepane żółtka i dosłownie dwie sekundy miksujemy.
- Na koniec, przez sitko ubite jaja obsypujemy skrobią i bardzo delikatnie, za pomocą łyżki mieszamy, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ubitą pianę wykładamy na owoce i zapiekamy przez około 10 - 15 minut w temperaturze 200°C.
- Deser podajemy gorący, obsypany cukrem pudrem.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.