Pavlova - bezowy tort namiętności z bitą śmietaną, jeżynami i marakują. Wyjątkowy smak w każdym kęsie. Przepis na niebiański deser - beza z owocami i śmietanowym kremem.
Anna Pawłowa - rosyjska tancerka baletowa polskiego pochodzenia. Wśród tancerzy krąży legenda, że wielbiciele Pawłowej byli tak zafascynowani jej tańcem, że ugotowali zupę na jej baletkach i ją z apetytem zjedli.
Jedna z opowieści opowiada o genezie słynnego deseru. Fascynacja jej tańcem i osobą zainspirowała pewnego cukiernika do stworzenia deseru lekkiego i pięknego jak taniec samej Pawłowej. Tak powstała Beza Pavlovej.
Ta beza to mój debiut. Po przygotowaniu crème brûlée zostały cztery białka, a w ogrodzie dojrzewają piękne jeżyny. Czyż można było z tymi składnikami postąpić inaczej?
SKŁADNIKI
Beza
Dodatki
WYKONANIE
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je, najlepiej z pomocą miksera.
- Kiedy białka będą już lekko ubite stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier.
- Kiedy już uzyskamy sztywna błyszczącą pianę dodajemy sok z cytry i jeszcze chwilę ubijamy.
- Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy - delikatnie, dosłownie 2 -3 obroty i gotowe.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, około 20 cm i wykładamy na niego masę bezową.
- Za pomocą szpatułki formujemy w miarę zgrabny kopczyk.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C.
- Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy bezę i zmniejszamy moc piekarnika na 100 - 110°C.
- Pieczemy bezę przez 1,5 do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika.
- Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Bezę najlepiej piec wieczorem i pozostawić ją na cała noc w piekarniku.
- Wystudzoną bezę wykładamy na talerz lub paterę.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
- Dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.