Tort namiętności, czyli beza Pawłowej - Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

Pavlova - bezowy tort namiętności z bitą śmietaną, jeżynami i marakują. Wyjątkowy smak w każdym kęsie. Przepis na niebiański deser - beza z owocami i śmietanowym kremem.

Anna Pawłowa - rosyjska tancerka baletowa polskiego pochodzenia. Wśród tancerzy krąży legenda, że wielbiciele Pawłowej byli tak zafascynowani jej tańcem, że ugotowali zupę na jej baletkach i ją z apetytem zjedli.

Jedna z opowieści opowiada o genezie słynnego deseru. Fascynacja jej tańcem i osobą zainspirowała pewnego cukiernika do stworzenia deseru lekkiego i pięknego jak taniec samej Pawłowej. Tak powstała Beza Pavlovej.

Ta beza to mój debiut. Po przygotowaniu crème brûlée zostały cztery białka, a w ogrodzie dojrzewają piękne jeżyny. Czyż można było z tymi składnikami postąpić inaczej?

Pavlova z bitą śmietaną, jeżynami i marakują

SKŁADNIKI

Beza

  • 4 białka jaj
  • 200 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatki

  • 300 ml śmietanki kremówki 36%, mocno schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kubek jeżyn
  • miąższ i pestki z 2 marakui

WYKONANIE

  1. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je, najlepiej z pomocą miksera.
  2. Kiedy białka będą już lekko ubite stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier.
  3. Kiedy już uzyskamy sztywna błyszczącą pianę dodajemy sok z cytry i jeszcze chwilę ubijamy.
  4. Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy - delikatnie, dosłownie 2 -3 obroty i gotowe.
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rysujemy okrąg, około 20 cm i wykładamy na niego masę bezową.
  6. Za pomocą szpatułki formujemy w miarę zgrabny kopczyk.
  7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C.
  8. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy bezę i zmniejszamy moc piekarnika na 100 - 110°C.
  9. Pieczemy bezę przez 1,5 do 2 godzin. Czas i temperatura pieczenia zależy od piekarnika.
  10. Studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Bezę najlepiej piec wieczorem i pozostawić ją na cała noc w piekarniku.
  11. Wystudzoną bezę wykładamy na talerz lub paterę.
  12. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
  13. Dekorujemy bitą śmietaną i owocami.

Zobacz również

Wiśnie i borówki w kruchym cieście

wisnie-i-borowki-w-kruchym-ciescie

Cynamonowa beza z bitą śmietaną z ricottą i pomarańczami

cynamonowa-beza-z-bita-smietana-z-ricotta-i-pomaranczami

Grillowany kozi ser z konfiturą z melona i jeżyn

grillowany-kozi-ser-z-konfitura-z-melona-i-jezyn

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.