Czekoladowy clafoutis z czereśniami - rozkosz dla podniebienia. Miękkie ciasto i soczyste owoce w doskonałym połączeniu. Pyszny letni deser we francuskim stylu. Odkryj wyjątkowy smak czekoladowego deseru ze słodkimi czereśniami.

Clafoutis to francuski deser, który zachwyca swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. To delikatne, miękkie i wilgotne ciasto z owocami, najczęściej czereśniami. Ma swoje korzenie w regionie Limousin we Francji i jest tradycyjnie serwowane jako deser. Do przygotowania clafoutis, owoce układa się na dnie formy do pieczenia, a następnie zalewa ciastem.

Clafoutis jest najczęściej przygotowywane z czereśniami, ale można go również zrobić z innymi owocami, takimi jak wiśnie, truskawki, śliwki czy jagody. Jest idealnym sposobem na wykorzystanie sezonowych owoców i może być podawane na ciepło lub na zimno.

Clafoutis (czytaj klafuti) to prawdziwa uczta dla podniebienia, która rozpieszcza delikatną słodyczą owoców i aromatem ciepłego ciasta. Ten klasyczny francuski deser jest uwielbiany za swoją prostotę, elegancję i wyjątkowy smak. Zachęcam do spróbowania tego wyśmienitego przysmaku i doświadczenia smaku autentycznej francuskiej kuchni.

Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

SKŁADNIKI

  • 30 g masła + 1 łyżeczka do formy
  • 120 ml śmietanki 30 - 36%
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 400 g czereśni
  • 4 jaja
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 120 g mąki tortowej lub uniwersalnej
  • 15 g kakao

WYKONANIE

  1. Okrągłą formę do pieczenia (średnica ok. 24 cm) smarujemy masłem.
  2. Czereśnie myjemy, suszymy i drylujemy, garść odkładamy do dekoracji.
  3. Śmietankę, mleko i 30 g masła podgrzewamy w rondelku na średnim ogniu, do momentu, aż masło się rozpuści. Odstawiamy i lekko studzimy.
  4. Jajka ucieramy z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli. 
  5. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną mieszankę mleczną.
  6. Mąkę i kakao mieszamy w osobnej misce.
  7. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i mieszamy silikonową łyżką do połączenia lub bardzo krótko miksujemy.
  8. Czereśnie wykładamy do formy, polewamy ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 30 - 35 minut, najlepiej przeprowadzić test suchego patyczka.
  9. Co to jest test suchego patyczka? Test suchego patyczka jest metodą sprawdzania czy ciasto jest już upieczone. Polega on na wsadzeniu wypieczonego ciasta drewnianego patyczka w jego środek i następnie wyjęciu go. Jeśli patyczek wyjdzie czysty, bez wilgotnych kawałków ciasta przyklejonych do niego, oznacza to, że ciasto jest upieczone i gotowe do wyjęcia z piekarnika. Jeśli na patyczku jest jeszcze wilgotne ciasto, konieczne jest dalsze pieczenie. Jest to prosta i skuteczna metoda, która może być stosowana w przypadku różnych rodzajów wypieków.
  10. Pozostałe czereśnie przekrawamy na pół i układamy na upieczonym cieście.
  11. Ciasto możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem
  12. Upieczone ciasto możemy serwować na ciepło i na zimno

Zobacz również

Galette z twarogiem, z agrestem i z delikatną nutą anyżu

galette-z-twarogiem-z-agrestem-i-z-delikatna-nuta-anyzu

Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-budyniem-agrestem-i-kruszonka

Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną

ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Komentarze

Karolina 2023-08-09 13:05:35

Pysznie się zapowiada. Nigdy takiego nie robiłam

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-09 14:10:05

Polecam, to bardzo pyszne ciasto

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.