Koszyczki z ciasta filo z borówkami i kremem z mascarpone i ricotty. Szybki i efektowny deser z borówkami amerykańskimi, borówkowy kremem mascarpone z serkiem ricotta i chrupiącym ciastem filo
Jakie desery można zrobić z ciasta filo, owoców i mascarpone?
Chrupiące ciasto filo, świeże borówki i aksamitny, fioletowy krem tworzą wyjątkowy letni deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. To idealny wybór na ciepłe dni, kiedy sezonowe owoce są na wyciągnięcie ręki. Przygotowanie tego deseru jest nie tylko proste, ale i praktyczne – zarówno krem, jak i ciasto można przygotować z wyprzedzeniem, co pozwala zaoszczędzić czas tuż przed podaniem. Dzięki temu, koszyczki z ciasta filo z pysznym borówkowym nadzieniem są gotowe do serwowania w zaledwie kilka chwil, co czyni je doskonałym rozwiązaniem na każdą okazję.
Jakie owoce najlepiej pasują do deserów z ciastem filo i kremem mascarpone?
Świeże owoce, takie jak borówki, maliny, truskawki, a nawet soczyste brzoskwinie, doskonale komponują się z chrupiącym ciastem filo i kremem mascarpone. Warto także eksperymentować z bardziej egzotycznymi owocami, jak mango czy marakuja, Warto także eksperymentować z bardziej egzotycznymi owocami, takimi jak mango czy marakuja, które dodadzą deserowi tropikalnych nut. Wybór owoców zależy od preferencji smakowych i dostępności sezonowych składników.
SKŁADNIKI na 12 sztuk
Koszyczki
Syrop z borówek
Krem
WYKONANIE
- W małym rondelku umieść wszystkie składniki na syrop.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu około 5 - 10 minut, aż uzyskasz syrop.
- Przestudź i przecedź/przetrzyj syrop przez sitko.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na krem, oprócz syropu i ubijaj, aż uzyskasz kremową masę.
- Pod koniec ubijania dodaj syrop z borówek, aby zabarwić krem i dodać mu lekkiej nuty kwasowości.
- Gotowy krem przechowuj w przykrytej misce w lodówce.
- Wyciągnij ciasto filo z opakowania i delikatnie rozwiń na blacie.
- Rozłóż jeden arkusz np. na stolnicę i pędzelkiem smaruj masłem, posyp cukrem pudrem, przykryj drugim arkuszem ciasta.
- Podobnie postępuj z kolejnymi arkuszami ciasta, zlepiając masłem po 2 lub 3 płaty maksymalnie.
- Wysmarowane i zlepione arkusze pokrój na 12 kwadratów.
- Kwadraty powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się w otworach foremki na muffiny i jeszcze wystawały na zewnątrz.
- Otwory foremki na muffiny posmaruj cienko masłem i wyłóż kwadratami z ciasta filo, tak aby utworzyć koszyczki.
- Dodatkowo posmaruj pozostałym masłem koszyczki z ciasta po wierzchu.
- Piecz w rozgrzanym do 180°C piekarniku około 15 minut, na zloty kolor.
- Upieczone wyjmij ostrożnie z foremek i ostudź na kratce.
- Tuż przed podaniem deseru napełnij koszyczki kremem, dodaj świeże owoce.
- Dla słodkości posyp cukrem pudrem lub polej syropem klonowym.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Ciasto filo jest bardzo cienkie i delikatne, dlatego ważne jest, aby pracować z nim szybko i starannie. Przykrywaj w trakcie pracy nieużywane arkusze wilgotną ściereczką, zapobiegnie to ich wysychaniu.
- Aby zachować chrupkość ciasta napełniaj koszyczki kremem i dekoruj borówkami tuż przed podaniem. Przechowywane zbyt długo z kremem mogą zmięknąć.
- Więcej wskazówek, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziesz we wpisie Truskawki w cynamonowych koszyczka z ciasta filo
- Jeśli borówki nie są dostępne, możesz użyć innych owoców sezonowych, takich jak maliny, truskawki czy jeżyny. Każdy z nich doda deserowi wyjątkowego smaku i koloru.
- Jeśli krem jest zbyt rzadki, schłodzenie go przez dłuższy czas w lodówce pomoże uzyskać odpowiednią konsystencję. Możesz również dodać więcej mascarpone, aby zagęścić masę.
Konesso 2019-08-06 12:31:37
Tak pięknie wygląda ten deser, aż szkoda jeść!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-08-06 15:30:22
Trzeba jeść i to szybko, póki chrupiący 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.