Chrupiące ciasto filo, świeże borówki i aksamitny fioletowym krem - pyszny, prosty letni deser.  Na dodatek bardzo praktyczny, ponieważ  ciasto i krem możemy przygotować dzień wcześniej. Gotowy  krem przechowujemy w lodówce, a upieczone koszyczki w suchym miejscu. Tuż przed podaniem wypełniamy kremem koszyczki i obkładamy borówkami. Jeżeli komuś za mało słodkości całość możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

Wskazówki, jak obchodzić się z ciastem filo znajdziecie we wpisie "Truskawki w cynamonowych koszyczka z ciasta filo..."

SKŁADNIKI na 12 sztuk

KOSZYCZKI

300 g ciasta filo (1 opakowanie)

60 - 80 g stopionego masła

20 g cukru pudru

borówki , tyle ile lubimy i ile zmieści się w koszyczkach

SYROP Z BORÓWEK

100 g borówek

1 łyżka cukru

1 łyżka wody

1 łyżka soku z cytryny

KREM

300 g  ricotta

300 g mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 -3  łyżki syropu z borówek

WYKONANIE

SYROP z BORÓWEK

Do małego rondelka przekładamy wszystkie składniki  na syrop. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 - 10 minut, aż uzyskamy syrop. Następnie studzimy i odcedzamy przez sitko.

KREM

W dużej misce mieszamy wszystkie składniki oprócz syropu i ubijamy na krem. Pod koniec ubijania zabarwiamy syropem z borówek. Gotowy krem przechowujemy w przykrytej misce w lodówce. 

KOSZYCZKI

Wyciągamy ciasto z opakowania i delikatnie rozwijamy na blacie. Kładziemy jeden arkusz np. na stolnicę i pędzelkiem smarujemy masłem, posypujemy cukrem pudrem, przykrywamy drugim arkuszem ciasta. Podobnie postępujemy z kolejnymi arkuszami ciasta, zlepiając masłem po 2 lub 3 płaty maksymalnie.

Wysmarowane i zlepione arkusze kroimy na 12 kwadratów.  Kwadraty powinny być wystarczająco duże, aby zmieściły się w otworach foremki na muffiny i jeszcze wystawały na zewnątrz.  Otwory foremki na muffiny smarujemy cienko masłem i wykładamy kwadratami z ciasta filo, tak aby utworzyć koszyczki i ponownie smarujemy pozostałym masłem po wierzchu. Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarnika około 15 minut, na zloty kolor. Upieczone wyjmujemy ostrożnie z foremek i studzimy na kratce.

Tuż przed podaniem deseru wypełniamy koszyczki kremem, obkładamy owocami, możemy posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.

Smacznego!

Zobacz również

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Truskawki w cynamonowych koszyczkach z ciasta filo

truskawki-w-cynamonowych-koszyczkach-z-filo-z-mascarpone-i-ricotta-szybki-i-pyszny-deser

Ananasowy deser a'la tiramisu z zielonymi biszkoptami i kwiatami z ananasa

ananasowy-deser-ala-tiramisu-z-zielonymi-biszkoptami-i-kwiatami-z-ananasa

Tartaletki z morelami i borówkami

tartaletki-z-morelami-i-borowkami

Komentarze

Konesso 2019-08-06 12:31:37

Tak pięknie wygląda ten deser, aż szkoda jeść!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-08-06 15:30:22

Trzeba jeść i to szybko, póki chrupiący 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.