Pieczone w kąpieli wodnej mini serniki z makiem podane z jeżynami
Mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki pieczone w słoikach. Desery w słoikach są bardzo praktyczne. Idealne do podania, idealne do zabrania, na piknik, na słodki bufet, na deser.

Sernik możemy upiec w słoikach lub innych żaroodpornych szklankach czy kubkach. Ilość słoików zależy od tego, na jakich dużych porcjach nam zależy. Deser możemy również przygotować w jednej, większej foremce.
Do swoich serniczków przygotowałam sos z jeżyn, bo akurat jest na nie sezon. Sos możemy przygotować z innych owoców, jak truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest. Mogą to być owoce świeże, jak i mrożone.
Składniki na 4 - 6 słoiczków
SPÓD
100 g płatków owsianych
50 g masła
20 g cukru trzcinowego
20 g miodu
MASA SERNIKOWA
250 g sera twarogowego mielonego
250 g mascarpone
1 jajo L
2 łyżki maku
50 g cukru
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny lub limony
1 łyżeczka proszku budyniu o smaku wanilii
SOS OWOCOWY
250 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
30 g cukru
sok z 1/2 cytryny
Do przybrania w sezonie świeże jeżyny

Wykonanie
SPÓD
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, studzimy. Masło podgrzewamy tylko do momentu aż sie rozpuści. Przestudzone płatki i masło krótko miksujemy razem z cukrem i miodem. Zmiksowanymi grubo płatkami owsianymi wykładamy na dno słoików. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
MASA SERNIKOWA
Na suchej patelni prażymy chwilę mak, studzimy. Twaróg, mascarpone, jajo, cukier, budyń i sok z cytryny miksujemy na gładką masę. Dodajemy do masy serowej mak i otartą skórkę cytrynową, mieszamy. Wlewamy gotową masę do słoików.
W czajniku zagotowujemy wodę. Słoiki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub w szczelnej blaszce.
Piekarnik nagrzewamy do 170C, wstawiamy na środkową półkę naczynie ze słoikami i wlewamy do naczynia/foremki gorącą wodę, tuż pod krawędź.
Pieczemy 30 minut, następnie bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki z kąpieli wodnej, studzimy. Serniczki przechowujemy w lodówce.

SOS OWOCOWY
Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy jeżyny i sok cytrynowy. Smażymy kilka minut, delikatnie mieszając lub potrząsając patelnią.
Sos z owocami dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeżeli chcemy możemy sos z owocami przetrzeć przez sito.
Serniki polewamy owocowym sosem tuż przed podaniem. W sezonie warto dorzucić do każdej porcji garść świeżych owoców.
Tagi
jeżynysernikdeser z owocamideser w słoikumini serniczkisernik z makiemsos owocowyowoce sezonoweZobacz również
Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim zagęszczonym mlekiem

Sernik na zimno z jeżynami i czekoladowym ciasteczkami

Sałatka - rukola z burratą i pikantnym borówkowym sosem

Tarta z porzeczkowym kremem i bezą - Red Currant Curd

Konesso 2021-09-08 13:32:27
Genialny pomysł! Słoiczki wyglądają pięknie i z pewnością każdego można zaskoczyć takim podaniem.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.