Pieczone w kąpieli wodnej mini serniki z makiem podane z jeżynami

Mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki pieczone w słoikach.  Desery w słoikach są bardzo praktyczne. Idealne do podania, idealne do zabrania, na piknik, na słodki bufet, na deser.

sernik mini sernik jeżyny mak płatki owsiane

Sernik możemy upiec w słoikach lub innych żaroodpornych szklankach czy kubkach. Ilość słoików zależy od tego, na jakich dużych porcjach nam zależy. Deser możemy również przygotować w jednej, większej foremce.

Do swoich serniczków przygotowałam sos z jeżyn, bo akurat jest na nie sezon. Sos możemy przygotować z innych owoców, jak truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest. Mogą to być owoce świeże, jak i mrożone.

SKŁADNIKI na 4 - 6 słoiczków

SPÓD

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g masła
  • 20 g cukru trzcinowego
  • 20 g  miodu

MASA SERNIKOWA

  • 250 g sera twarogowego mielonego
  • 250 g mascarpone
  • 1 jajo
  • 2 łyżki maku
  • 50 g cukru
  • otarta skórka i sok z 1/2 cytryny lub limony
  • 1 łyżeczka proszku budyniu o smaku wanilii

SOS OWOCOWY

  • 250 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
  • 30 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • Do przybrania w sezonie świeże jeżyny
sernik z makiem i jeżynami
>WYKONANIE

SPÓD

  1. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, studzimy.
  2. Masło podgrzewamy tylko do momentu aż się rozpuści. 
  3. Przestudzone płatki i masło krótko miksujemy razem z cukrem i miodem. 
  4. Zmiksowanymi grubo płatkami owsianymi wykładamy na dno słoików.
  5. Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 15 minut.

MASA SERNIKOWA

  1. Na suchej patelni prażymy chwilę mak, studzimy.  
  2. Twaróg, mascarpone, jajo, cukier, budyń  i sok z cytryny miksujemy na gładką masę.
  3. Dodajemy do masy serowej mak i otartą skórkę z cytryny, mieszamy.  
  4. Wlewamy gotową masę do słoików.
  5. W czajniku zagotowujemy wodę.
  6. Słoiki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub w szczelnej blaszce.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 170°C, wstawiamy na środkową półkę naczynie ze słoikami i wlewamy do naczynia/foremki gorącą wodę, tuż pod krawędź.
  8. Pieczemy 30 minut, następnie bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki z kąpieli  wodnej, studzimy.
  9. Serniczki przechowujemy w lodówce.
  10. Serwujemy z owocowym sosem.
sernik pieczony w kąpieli wodnej sos jeżynowy

SOS OWOCOWY

  1. Na patelni lekko karmelizujemy cukier, dodajemy jeżyny i sok cytrynowy. Smażymy kilka minut, delikatnie mieszając lub potrząsając patelnią.
  2. Sos z owocami dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
  3. Jeżeli chcemy możemy sos z owocami przetrzeć przez sito.
  4. Serniki polewamy owocowym sosem tuż przed podaniem.
  5. W sezonie warto dorzucić do każdej porcji garść świeżych owoców.

Zobacz również

Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim mlekiem

serniczki-z-czekoladowymi-kukurydzianymi-platkami-i-slodkim-zageszczonym-mlekiem

Sernik na zimno z jeżynami i czekoladowym ciasteczkami

sernik-na-zimno-z-jezynami-i-czekoladowymi-ciasteczkami

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Sałatka - rukola z burratą i pikantnym borówkowym sosem

salatka-rukola-z-burrata-i-pikantnym-borowkowym-sosem

Komentarze

Konesso 2021-09-08 13:32:27

Genialny pomysł! Słoiczki wyglądają pięknie i z pewnością każdego można zaskoczyć takim podaniem.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.