Mini serniki z makiem pieczone w słoiku, w kąpieli wodnej, podane z jeżynami. Serniczki makowe na spodzie z owsianki, serwowane z pysznym jeżynowym sosem
Jak zrobić mini serniczki z makiem?
Pieczone w słoikach mini serniczki z makiem na spodzie ze słodkiej owsianki. Przygotowane w małych porcjach, serniczki są nie tylko smaczne, ale również estetyczne, idealne na różne okazje – od przyjęć po rodzinne spotkania.
Jak upiec sernik w słoiku?
Sernik możesz upiec w słoikach lub innych żaroodpornych szklankach czy kubkach. Ilość słoików zależy od tego, na jakich dużych porcjach nam zależy. Deser możemy również przygotować w jednej, większej foremce.
SKŁADNIKI na 4 - 6 słoiczków
Spód
- 100 g płatków owsianych
- 50 g masła
- 20 g cukru trzcinowego
- 20 g miodu
Masa serowa
- 250 g sera twarogowego mielonego
- 250 g mascarpone
- 1 jajo
- 2 łyżki maku
- 50 g cukru
- otarta skórka i sok z 1/2 cytryny lub limony
- 1 łyżeczka proszku budyniu o smaku wanilii
Sos owocowy
- 250 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)
- 30 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- Do przybrania w sezonie świeże jeżyny
WYKONANIE
Spód
- Płatki owsiane prażymy na suchej patelni, studzimy.
- Masło podgrzewamy tylko do momentu aż się rozpuści.
- Przestudzone płatki i masło krótko miksujemy razem z cukrem i miodem.
- Zmiksowanymi grubo płatkami owsianymi wykładamy na dno słoików.
- Lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
Masa serowa
- Na suchej patelni prażymy chwilę mak, studzimy.
- Twaróg, mascarpone, jajo, cukier, budyń i sok z cytryny miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy do masy serowej mak i otartą skórkę z cytryny, mieszamy.
- Wlewamy gotową masę do słoików.
- W czajniku zagotowujemy wodę.
- Słoiki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub w szczelnej blaszce.
- Piekarnik nagrzewamy do 170°C, wstawiamy na środkową półkę naczynie ze słoikami i wlewamy do naczynia/foremki gorącą wodę, tuż pod krawędź.
- Pieczemy 30 minut, następnie bardzo ostrożnie wyjmujemy słoiki z kąpieli wodnej, studzimy.
- Serniczki przechowujemy w lodówce.
- Serwujemy z owocowym sosem.
Sos owocowy
- Na patelni lekko karmelizujemy cukier, dodajemy jeżyny i sok cytrynowy. Smażymy kilka minut, delikatnie mieszając lub potrząsając patelnią.
- Sos z owocami dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.
- Jeżeli chcemy możemy sos z owocami przetrzeć przez sito.
- Serniki polewamy owocowym sosem tuż przed podaniem.
- W sezonie warto dorzucić do każdej porcji garść świeżych owoców.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do swoich serniczków przygotowałam sos z jeżyn, bo akurat był na nie sezon.
- Sos możesz przygotować z innych owoców, jak truskawki, wiśnie, porzeczki, agrest. Mogą to być owoce świeże, jak i mrożone.
- Pieczenie serników w kąpieli wodnej zapewnia równomierne pieczenie i zapobiega pękaniu wierzchu.
- Używaj słoików z szerokim otworem, co ułatwi wyjęcie serniczków i ich dekorowanie. Słoiki lub inne naczynia powinny być żaroodporne, aby wytrzymały pieczenie w wysokiej temperaturze.
- Serniczki najlepiej smakują po schłodzeniu, ale możesz je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Przed podaniem wystarczy dodać sos owocowy i świeże jeżyny, aby odświeżyć ich smak.
- Jeżynowy sos możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Jest on uniwersalnym dodatkiem, który pasuje także do innych deserów, takich jak lody, budyń czy naleśniki.
Konesso 2021-09-08 13:32:27
Genialny pomysł! Słoiczki wyglądają pięknie i z pewnością każdego można zaskoczyć takim podaniem.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.