Pyszny, letni deser - jeżynowy sernik na zimno na spodzie z kruchych czekoladowych ciasteczek
Spód sernika przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną masą serowo - jeżynową.
Gotowy sernik przechowujemy w lodówce.
Proporcje na mała foremkę o średnicy 18 cm.
SKŁADNIKI
SPÓD
MASA SEROWA
DEKORACJA
WYKONANIE
- SPÓD. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy na spód tortownicy, odstawiamy do lodówki na około pół godziny. - MASA SEROWA. Za pomocą blendera miksujemy jeżyny razem z jogurtem. Jeżeli bardzo przeszkadzają nam drobne pesteczki możemy na tym etapie przelać jeżynowy jogurt przez gęste sito. Następnie dodajemy serek śmietankowy, serek mascarpone, cukier i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko przestudzoną dodajemy do masy serowo - jeżynowej i dokładnie miksujemy. Gotową masę na sernik wylewamy na spód z Oreo i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- DEKORACJA. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok z limony, odstawiamy do lodówki. Gdy sernik zastygnie, wyjmujemy go z formy i dekorujemy bitą śmietaną, jeżynami i połówkami ciasteczek.
Aga Milutka 2017-08-23 16:54:58
Cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
Odpowiedz
Gabi 2019-08-14 11:58:37
Czy ciasteczka mielimy w całości czy wyjmujemy białą masę?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-08-15 12:41:03
Ciasteczka mielę w całości, razem z masą (białą lub czekoladową)
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.