Sernik na zimno z jeżynami i czekoladowym ciasteczkami

Pyszny, letni deser - jeżynowy sernik na zimno na spodzie z kruchych czekoladowych ciasteczek

Spód sernika przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną masą serowo - jeżynową.


Gotowy sernik przechowujemy w lodówce.
Proporcje na mała foremkę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI

SPÓD

  • 176 g ciasteczek (np. oreo) - 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji
  • 40 g masła

MASA SEROWA

  • 80 g cukru pudru
  • 100 g jeżyn
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g sera śmietankowego mielonego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody

DEKORACJA

  • 250 ml śmietanki 36 %
  • 50 g cukru pudru
  • sok z 1/2 limony
  • garść jeżyn
  • 2 ciasteczka

WYKONANIE

  1. SPÓD. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Ciasteczka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy na spód tortownicy, odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
  2. MASA SEROWA. Za pomocą blendera miksujemy jeżyny razem z jogurtem. Jeżeli bardzo przeszkadzają nam drobne pesteczki możemy na tym etapie przelać jeżynowy jogurt przez gęste sito. Następnie dodajemy serek śmietankowy, serek mascarpone, cukier i całość miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko przestudzoną dodajemy do masy serowo - jeżynowej i dokładnie miksujemy. Gotową masę na sernik wylewamy na spód z Oreo i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  3. DEKORACJA. Opakowanie ze śmietanką wkładamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie ubijamy ją na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier i sok z limony, odstawiamy do lodówki. Gdy sernik zastygnie, wyjmujemy go z formy i dekorujemy bitą śmietaną, jeżynami i połówkami ciasteczek.

Zobacz również

Serniczki makowe w słoiku z pysznym jeżynowym sosem

serniczki-makowe-w-sloiku-z-pysznym-jezynowym-sosem

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami, morelami i wiśniami

waniliowy-krem-z-chrupiacymi-okruchami-morelami-i-wisniami

Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone z jeżynowym kisielem

deser-z-dyni-pomaranczy-i-mascarpone-podany-z-jezynowym-kisielem

Komentarze

Aga Milutka 2017-08-23 16:54:58

Cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

Odpowiedz

Gabi 2019-08-14 11:58:37

Czy ciasteczka mielimy w całości czy wyjmujemy białą masę?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-08-15 12:41:03

Ciasteczka mielę w całości, razem z masą (białą lub czekoladową)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.