Ukryj menu

Sernik na zimno z jeżynami i czekoladowym ciasteczkami

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Sernik jeżynowy na zimno na spodzie z ciasteczek oreo. Lekki deser z owocami i jogurtem, idealny na lato i nie tylko. Pyszny sernik bez pieczenia w małej formie 18 cm

Jak zrobić sernik jeżynowy na zimno?

Sernik na zimno to deser, który nie wymaga pieczenia, a jednocześnie zachwyca smakiem i wyglądem. Spód przygotowany z pokruszonych ciasteczek oreo doskonale komponuje się z kremową masą serową i kwaskowymi jeżynami. Dzięki temu ciasto jest jednocześnie słodkie i orzeźwiające, idealne na ciepłe dni.

Z czego przygotować masę do sernika?

Do masy serowej warto wykorzystać jogurt, mascarpone i ser twarogowy, które w połączeniu z jeżynami tworzą lekko owocowy, puszysty krem. Sernik najlepiej schładzać w lodówce przez kilka godzin, aby nabrał odpowiedniej konsystencji i łatwo się kroił. To prosty przepis w wersji mini, proporcje są przeznaczone na foremkę o średnicy 18 cm.


SKŁADNIKI

Spód

Masa serowa

Dekoracja

WYKONANIE

  1. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ciasteczka zmiksuj z masłem na mokry piasek, wyłóż na spód tortownicy, odstaw do lodówki na około pół godziny.
  3. Za pomocą blendera zmiksuj jeżyny razem z jogurtem.
  4. Jeżeli bardzo przeszkadzają Ci drobne pesteczki możesz na tym etapie przelać jeżynowy jogurt przez gęste sito.
  5. Następnie dodaj serek śmietankowy, serek mascarpone, cukier i całość zmiksuj.
  6. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, lekko przestudzoną dodaj do masy serowo - jeżynowej i dokładnie zmiksuj.
  7. Gotową masę na sernik wylej na spód z oreo i wstaw do lodówki na około 2 godziny.
  8. Opakowanie ze śmietanką włóż na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie ubij ją na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier i sok z limony, odstaw do lodówki.
  9. Gdy sernik zastygnie, wyjmij go z formy i dekorujemy bitą śmietaną, jeżynami i połówkami ciasteczek.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jak zrobić idealny spód z ciasteczek?

Do przygotowania spodu najlepiej użyć ciasteczek typu oreo, ale sprawdzą się też inne kruche kakaowe lub inne herbatniki. Ważne, by dobrze je zmiksować i połączyć z masłem, wtedy masa będzie miała konsystencję „mokrego piasku”. Spód warto schłodzić minimum 30 minut, aby stał się zwarty i utrzymał kremową warstwę sernika.

Czym zastąpić żelatynę w serniku na zimno?

Jeśli nie używasz żelatyny, możesz sięgnąć po agar. Trzeba jednak pamiętać, że jego ilość zależy od zaleceń producenta, a agar należy zagotować, by odpowiednio zadziałał. Dzięki temu sernik pozostanie stabilny, nawet podczas upalnych dni.

Jakie owoce pasują do sernika na zimno?

Jeżyny możesz zastąpić malinami, borówkami, a nawet truskawkami. Jeśli nie masz świeżych owoców, sprawdzą się także mrożone, trzeba je jednak wcześniej rozmrozić i odcedzić z nadmiaru soku.

Jak przechowywać sernik na zimno?

Gotowy sernik najlepiej przechowywać w lodówce, przykryty folią spożywczą lub w zamykanym pojemniku. Dzięki temu nie przejdzie zapachami innych produktów i zachowa świeżość przez 2 - 3 dni.

Co zrobić, żeby sernik wyglądał efektownie?

Dekorację możesz przygotować nie tylko z bitej śmietany i owoców, ale także dodać polewę czekoladową lub posypkę z pokruszonych ciasteczek. Wersja z limonką doda deserowi świeżości, a drobne listki mięty sprawią, że całość będzie wyglądała jeszcze bardziej apetycznie.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Serniczki makowe w słoiku z owsianką i owocowym sosem

serniczki-makowe-w-sloiku-z-pysznym-jezynowym-sosem

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Sernik limonkowy na spodzie z kruchych ciasteczek

sernik-limonkowy-na-spodzie-z-kruchych-ciasteczek

Komentarze

Aga Milutka 2017-08-23 16:54:58

Cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje :)

Odpowiedz

Gabi 2019-08-14 11:58:37

Czy ciasteczka mielimy w całości czy wyjmujemy białą masę?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-08-15 12:41:03

Ciasteczka mielę w całości, razem z masą (białą lub czekoladową)

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Odkryj smaki


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.