Mango, borówki i szpinak, do tego aksamitny twaróg sernikowy w wiaderku z mascarpone i mamy pyszny i kolorowy deser. Taki sernik na zimno, przekładany szpinakowym ciastem to fajny pomysł na letni deser. Pracę możemy sobie rozłożyć na dwa dni. Tak było u mnie, ciasto upiekłam wieczorem, przez noc przestygło i na drugi dzień dokończyłam dzieła. Aby ułatwić sobie zadanie do sernika wykorzystałam twaróg sernikowy z mascarpone z wiaderka.
SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 18 cm
CIASTO
100 g szpinaku
2 jaja
100 g cukru
80 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
150 g mąki tortowej
50 g mąki krupczatki
PONCZ
80 ml gorącej wody
sok z 1/2 limony lub cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)
SERNIK
300 g twaróg sernikowy z mascarpone (President)
200 g miąższu z mango (zmiksowanego) + 50 g pokrojonego w kostkę do dekoracji
40 g cukru pudru
10 g żelatyny
60 ml wody
20 ml soku z limony lub cytryny
200 g borówek amerykańskich + 50 g do dekoracji
WYKONANIE
PONCZ
Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.
CIASTO
Świeże liście szpinaku miksujemy z jajami na mus. Dodajemy cukier, olej i sok z limonki, miksujemy do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, do "suchego patyczka".
Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
SERNIK
Wszystkie składniki na sernik dzielimy na pół, ponieważ drugą warstwę zaczniemy przygotowywać dopiero, jak zastygnie pierwsza.
Pierwsza warstwa sernika - 5 g żelatyny zalewamy 30 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę miksujemy razem z serkiem (150 g), mango (100 g), cukrem (20 g) i sokiem z limony (10 ml).
Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę", którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.
Pierwszy blat wkładamy z powrotem do foremki, nasączamy połową ponczu, następnie układamy 100 g borówek i na to wylewamy pierwszą masę serową. Wkładamy na 15 minut do lodówki, następnie na lekko tężejący ser delikatnie kładziemy drugi szpinakowy blat, ponownie wkładamy do lodówki.
Z pozostałych składników przygotowujemy drugą warstwę serową, analogicznie, jak pierwszą. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nasączamy pozostałym ponczem, układamy 100 g borówek i zalewamy drugą masą serową. Na wierzch wysypujemy pokruszone szpinakowe ciasto, przekładamy do lodówki i kiedy sernik stężeje obsypujemy pozostałymi borówkami i kawałkami mango.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.