Sernik z musztardą i frużeliną malinowo-bazyliową. Kremowy, delikatny deser o wyjątkowym smaku. Musztarda do sernika? Tak, ale tylko dijon!
Musztarda do sernika?
Bardzo mnie to zaintrygowało i lubię eksperymenty, więc nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet boczek stosuje się w słodkich wypiekach, to dlaczego nie musztarda? Musiałam sprawdzić co z tego wyjdzie i oto jest - sernik z musztardą. Sernik jest bardzo smaczny, musztardy w nim nie czuć, ale na pewno ma wpływ na jego smak.
Jaka musztarda do sernika?
Do sernika najlepsza będzie musztarda diżońska, ma ona kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z konsystencją twarogu sernikowego z mascarpone . Dwie łyżki to jest idealna porcja i niech Was nie skusi dać więcej, bo sernik będzie za bardzo musztardowy. Na spód i boki dałam kruche ciasto z czarnym kakao, a całość zwieńczyłam malinową frużeliną z dodatkiem bazylii. Jest pysznie!

SKŁADNIKI na forma o średnicy 26 - 28 cm
Kruche ciasto na spód
Masa serowa
Frużelina malinowo bazyliowa
WYKONANIE
Kruche ciasto na spód
- Z mąki, czarnego kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrób ciasto kruche.
- Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm.
- Ściągamy jeden arkusz papieru i wyłóż nim dno tortownicy, boki posmaruj masłem.
- Rozwałkowane ciasto układaj w foremce tworząc wysoki brzeg, dno nakłuj widelcem i na 30 minut całość wstaw do lodówki.
Masa serowa
- Wszystkie składniki na masę serową, oprócz sera miksujemy, jak najkrócej na jednolitą masę.
- Na koniec dodaj ser z wiaderka i mieszamy tylko do czasu połączenia składników.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (góra – dół).
- Masę serową wylej do tortownicy na spód z kruchego ciasta.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 - 50 minut.
- Gdy sernik się upiecze, pozostaw go do wystudzenia w piekarniku. Możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika.
Frużelina
- Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia na 10 minut.
- Owoce podgrzewaj w rondelku razem z cukrem, posiekaną bazylią, do czasu, aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok.
- Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody.
- Mieszaj, aż uzyskasz kisiel i zdejmujemy z palnika.
- Do gorących owoców dodaj namoczoną żelatynę, wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Całość lekko przestudź.
- Tężejącą frużeliną polej sernik i wstaw całość na 30 minut do lodówki.
- Przed podaniem możesz udekorować deser małymi listkami bazylii.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Jaka musztarda do sernika?
Do sernika najlepsza będzie musztarda diżońska, według mnie najlepiej smakuje z musztardą Dijon Maille (to nie jest reklama). Ma ona kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z konsystencją twarogu sernikowego z mascarpone. Musztardowa inspiracja - FoodBoom
Konesso 2019-07-26 16:08:52
Sernik z musztardą? Takiego cuda jeszcze nie jedliśmy, ale wygląda kusząco!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-07-28 11:41:11
Warto spróbować, kto nie ryzykuje ten... nie je pysznego sernika 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.