Ukryj menu

Sernik z musztardą z frużeliną malinowo bazyliową

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Sernik z musztardą i frużeliną malinowo-bazyliową. Kremowy, delikatny deser o wyjątkowym smaku. Musztarda do sernika? Tak, ale tylko dijon!

Musztarda do sernika?

Bardzo mnie to zaintrygowało i lubię eksperymenty, więc nie wytrzymałam. Bo skoro majonez, szpinak, a nawet boczek stosuje się w słodkich wypiekach, to dlaczego nie musztarda?  Musiałam sprawdzić co z tego wyjdzie i oto jest - sernik z musztardą. Sernik jest bardzo smaczny, musztardy w nim nie czuć, ale na pewno ma wpływ na jego smak.

Jaka musztarda do sernika?

Do sernika najlepsza będzie musztarda diżońska, ma ona kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z konsystencją twarogu sernikowego z mascarpone . Dwie łyżki to jest idealna porcja i niech Was nie skusi dać więcej, bo sernik będzie za bardzo musztardowy. Na spód i boki dałam kruche ciasto z czarnym kakao, a całość zwieńczyłam malinową frużeliną z dodatkiem bazylii. Jest pysznie!


SKŁADNIKI na forma o średnicy 26 - 28 cm

Kruche ciasto na spód

Masa serowa

Frużelina malinowo bazyliowa

WYKONANIE

Kruche ciasto na spód

  1. Z mąki, czarnego kakao, masła, cukru pudru i żółtek wyrób ciasto kruche.
  2. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  3. Następnie rozwałkuj ciasto pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placek o średnicy około 35 cm.
  4. Ściągamy jeden arkusz papieru i wyłóż nim dno tortownicy, boki posmaruj masłem.
  5. Rozwałkowane ciasto układaj w foremce tworząc wysoki brzeg, dno nakłuj widelcem i na 30 minut całość wstaw do lodówki.

Masa serowa

  1. Wszystkie składniki na masę serową, oprócz sera miksujemy, jak najkrócej na jednolitą masę.
  2. Na koniec dodaj ser z wiaderka i mieszamy tylko do czasu połączenia składników.
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 °C (góra – dół).
  4. Masę serową wylej do tortownicy na spód z kruchego ciasta.
  5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 45 - 50 minut.
  6. Gdy sernik się upiecze, pozostaw go do wystudzenia w piekarniku. Możesz lekko uchylić drzwiczki piekarnika.

Frużelina

  1. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody, odstaw do napęcznienia na 10 minut.
  2. Owoce podgrzewaj w rondelku razem z cukrem, posiekaną bazylią, do czasu, aż cukier się rozpuści a owoce puszczą sok.
  3. Następnie dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody.
  4. Mieszaj, aż uzyskasz kisiel i zdejmujemy z palnika.
  5. Do gorących owoców dodaj namoczoną żelatynę, wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Całość lekko przestudź.
  6. Tężejącą frużeliną polej sernik i wstaw całość na 30 minut do lodówki.
  7. Przed podaniem możesz udekorować deser małymi listkami bazylii.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

Jaka musztarda do sernika?

Do sernika najlepsza będzie musztarda diżońska, według mnie najlepiej smakuje z musztardą Dijon Maille (to nie jest reklama). Ma ona kremową konsystencję, która idealnie komponuje się z konsystencją twarogu sernikowego z mascarpone. Musztardowa inspiracja - FoodBoom 

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Sernik limonkowy na spodzie z kruchych ciasteczek

sernik-limonkowy-na-spodzie-z-kruchych-ciasteczek

Waniliowe serniczki w słoikach z frużeliną. Maślane ciasteczka

waniliowe-serniczki-w-sloikach-z-fruzelina-maslane-ciasteczka

Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Komentarze

Konesso 2019-07-26 16:08:52

Sernik z musztardą? Takiego cuda jeszcze nie jedliśmy, ale wygląda kusząco!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-07-28 11:41:11

Warto spróbować, kto nie ryzykuje ten... nie je pysznego sernika 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.