Puszysty sernik z borówkami pieczony na bezglutenowym spodzie z płatków kukurydzianych i czekolady
Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika, szczególnie dla osób, które nie tolerują lub nie spożywają glutenu. Ale zwykłe płatki byłyby trochę nudne, więc, żeby podkręcić ich smak zmieszałam je z gorzką czekoladą. Część wyłożyłam na dno sernika, a część dałam na wierzch po upieczeniu, dzięki temu sernik zyskał pyszny i chrupiący dodatek.
Puszysty, delikatny sernik z borówkami, na spodzie z płatków kukurydzianych to bardzo łatwy, szybki i pyszny deser. Żeby sernik był aksamitny i delikatny, do trzykrotnie zmielonego twarogu dodaję serek mascarpone. Możemy sobie ułatwić zadanie i wykorzystać twaróg gotowy, z wiaderka z dodatkiem serka mascarpone.
SKŁADNIKI na blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm
CZEKOLADOWE PŁATKI
SERNIK
CZEKOLADOWE PŁATKI
- Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej, zdejmujemy z palnika.
- Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i wykładamy warstwę na papier do pieczenia.
- Odstawiamy na bok, aż płatki w czekoladzie przestygną.
SERNIK
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Z białek ubijamy na sztywno pianę z dodatkiem 20 g cukru.
- W drugiej misce mieszamy żółtka z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodajemy ser i proszek budyniowy.
- Połowę płatków kukurydzianych w czekoladzie delikatnie kruszmy (rozdzielamy) na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe płatki odkładamy na później.
- Do masy serowej dodajemy ubite białka oraz 200 g borówek i bardzo delikatnie mieszamy.
- Wylewamy całość na płatki kukurydziane i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 160°C piekarniku przez około 1 godzinę.
- Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Po przestudzeniu na wierzch sernika wykładamy pozostałe płatki kukurydziane i borówki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.