Małe serniki z kukurydzianymi płatkami w gorzkiej czekoladzie. Serniczki z czekoladowymi płatkami kukurydzianymi i słodkim skondensowanym mlekiem.
Jak zrobić czekoladowe płatki kukurydziane na spód sernika ?
Pyszny sernikowy deser z sezonowymi owocami. Serniczki z czekoladowymi płatkami kukurydzianymi i słodkim skondensowanym mlekiem. Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika. Żeby wzbogacić smak zwykłych płatków zmieszaj je z gorzką czekoladą.
Ile piec sernik w większej foremce?
Masa sernikowa na ten deser jest nieco rzadsza i płatki wypłynęły na wierzch. Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie. Z tego przepisu możesz również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 - 50 minut.
SKŁADNIKI na około 20 - 24 babeczki
Czekoladowe płatki kukurydziane
Sernik
Dodatkowo
WYKONANIE
Czekoladowe płatki kukurydziane
- Czekoladę posiekaj i rozpuść w misce w kąpieli wodnej, zdejmij z palnika.
- Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodaj płatki kukurydziane, pomieszaj i wyłóż warstwę na papier do pieczenia.
- Odstaw na bok, aż płatki w czekoladzie przestygną.
Serniczki
- Płatki kukurydziane w czekoladzie delikatnie pokrusz/rozłóż na dnie foremek do babeczek. Możesz część odłożyć do dekoracji lub do schrupania.
- Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj, jak najkrócej na jednolitą masę.
- Wylej całość na płatki kukurydziane do wysokości 2/3 foremek i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez około 15 - 20 minut.
- Pozostaw do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
- Po przestudzeniu serniczki podaj z pozostałymi, chrupiącymi płatkami i świeżymi owocami.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Spróbuj również sernika z tak przygotowanymi płatkami w czekoladzie, oto przepis: Pieczony puszysty sernik z borówkami .
- Z tego przepisu możesz również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas wydłuż czas pieczenia do około 45 - 50 minut.
- Sernik lub serniczki udekoruje świeżymy owocami lub lub frużelina z owoców. Tu znajdziesz mój ulubiony przepis na frużelinę: Sernik z frużeliną
- Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, połóż posiekaną czekoladę w mniejszym naczyniu, które umieść nad większym garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Ciepło pary wodnej stopniowo roztopi czekoladę.
- Rozpuszczając czekoladę, upewnij się, że miska nie dotyka wody, aby uniknąć przypalenia czekolady. Mieszaj czekoladę delikatnie, aż całkowicie się rozpuści i stanie się gładka.
- Po wymieszaniu płatków z rozpuszczoną czekoladą, równomiernie je rozprowadź na papierze do pieczenia. Pozwól im całkowicie ostygnąć, co pozwoli na uzyskanie idealnie chrupiącej konsystencji.
- Miksując składniki na masę serową, rób to jak najkrócej, aby uniknąć napowietrzenia masy. Zbyt duża ilość powietrza może spowodować, że serniczki będą opadać po upieczeniu.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.