Serniczki z czekoladowymi kukurydzianymi płatkami i słodkim mlekiem

Małe serniki z kukurydzianymi płatkami w gorzkiej czekoladzie. Serniczki z czekoladowymi płatkami kukurydzianymi i słodkim skondensowanym mlekiem.

Jak zrobić czekoladowe płatki kukurydziane na spód sernika ?

Pyszny sernikowy deser z sezonowymi owocami. Serniczki z czekoladowymi płatkami kukurydzianymi i słodkim skondensowanym mlekiem. Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika. Żeby wzbogacić smak zwykłych płatków zmieszaj je z gorzką czekoladą.

Ile piec sernik w większej foremce?

Masa sernikowa na ten deser jest nieco rzadsza i płatki wypłynęły na wierzch. Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie. Z tego przepisu możesz również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 - 50 minut.


SKŁADNIKI na około 20 - 24 babeczki

Czekoladowe płatki kukurydziane

  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 50 g gorzkiej czekolady 70%

Sernik

  • 500 g twarogu półtłustego 3 krotnie zmielonego lub "z wiaderka"
  • 3 jaja
  • 300 g mleka zagęszczonego (skondensowanego) słodzonego

Dodatkowo

  • owoce, np. jeżyny

WYKONANIE

Czekoladowe płatki kukurydziane

  1. Czekoladę posiekaj i rozpuść w misce w kąpieli wodnej, zdejmij z palnika.
  2. Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodaj płatki kukurydziane, pomieszaj i wyłóż warstwę na papier do pieczenia.
  3. Odstaw na bok, aż płatki w czekoladzie przestygną.

Serniczki

  1. Płatki kukurydziane w czekoladzie delikatnie pokrusz/rozłóż na dnie foremek do babeczek. Możesz część odłożyć do dekoracji lub do schrupania.
  2. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj, jak najkrócej na jednolitą masę.
  3. Wylej całość na płatki kukurydziane do wysokości 2/3 foremek i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez około 15 - 20 minut.
  4. Pozostaw do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.
  5. Po przestudzeniu serniczki podaj z pozostałymi, chrupiącymi płatkami i świeżymi owocami.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Spróbuj również sernika z tak przygotowanymi płatkami w czekoladzie, oto przepis: Pieczony puszysty sernik z borówkami .
  • Z tego przepisu możesz również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas wydłuż czas pieczenia do około 45 - 50 minut.
  • Sernik lub serniczki udekoruje świeżymy owocami lub lub frużelina z owoców. Tu znajdziesz mój ulubiony przepis na frużelinę: Sernik z frużeliną
  • Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, połóż posiekaną czekoladę w mniejszym naczyniu, które umieść nad większym garnkiem z delikatnie gotującą się wodą. Ciepło pary wodnej stopniowo roztopi czekoladę.
  • Rozpuszczając czekoladę, upewnij się, że miska nie dotyka wody, aby uniknąć przypalenia czekolady. Mieszaj czekoladę delikatnie, aż całkowicie się rozpuści i stanie się gładka.
  • Po wymieszaniu płatków z rozpuszczoną czekoladą, równomiernie je rozprowadź na papierze do pieczenia. Pozwól im całkowicie ostygnąć, co pozwoli na uzyskanie idealnie chrupiącej konsystencji.
  • Miksując składniki na masę serową, rób to jak najkrócej, aby uniknąć napowietrzenia masy. Zbyt duża ilość powietrza może spowodować, że serniczki będą opadać po upieczeniu.

Zobacz również

Puszysty sernik z borówkami na płatkach kukurydzianych z czekoladą

pieczony-puszysty-sernik-z-borowkami-na-bezglutenowym-spodzie-z-platkow-kukurydzianych-i-czekolady

Tarta serowa z matchą

tarta-serowa-z-matcha

Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa

tarta-czekoladowo-jezynowa-na-orzechowym-spodzie-tarta-weganska-i-bezglutenowa

Sernik na zimno z borówkami i mango, przekładany szpinakowym ciastem

sernik-na-zimno-z-borowkami-i-mango-przekladany-szpinakowym-ciastem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.