Matcha to sproszkowana japońska zielona herbata, która w ostatnim czasie stała się bardzo modnym, a przy okazji zdrowym dodatkiem do deserów. Lody, kremy, koktajle, serniki z dodatkiem odrobiny matchy zyskują piękny zielony kolor i wyjątkowy smak.
Opakowanie z matchą warto po otwarciu przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięte, gdyż szybko łapie wilgoć i się starzeje.
Składniki na formę do tarty o średnicy 30 cm
CIASTO
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
250 g mąki
25 g kakao
MASA SEROWA
250 g śmietankowego twarogu
50 g cukru
1 jajko
100 ml śmietany kremówki
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej
6 g herbaty matcha
KREM Z MATCHY
200 ml śmietany kremówki
sok z 1/2 limonki
30 g cukru pudru
3 g herbaty matcha
DEKORACJA
herba matcha do posypania
polewa czekoladowa z 30 g czekolady gorzkiej i 30 ml śmietany kremówki
owoce, kwiaty, listki mięty
WYKONANIE
CIASTO
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Rozwałkowujemy i napełniamy okrągłą formę do tarty o średnicy 30 cm. Chłodzimy 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przykrywamy pergaminem i obciążamy kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą. Pieczemy 20 minut, studzimy.
MASA SEROWA
Twaróg miksujemy z cukrem, jajkiem i sokiem z limony na gładki krem. Matchę mieszamy z mączką ziemniaczaną, przesiewamy do kremu, mieszamy. Wykładamy na przestudzone ciasto, pieczemy 20 minut w temperaturze 170°C, studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
KREM Z MATCHY
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, matchą i sokiem z limony, wykładamy na tartę.
DEKORACJA
Śmietanę kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej kremowej masy. Tartę posypujemy przez sitko matchą i polewamy fantazyjnie rozpuszczonym kremem czekoladowym. Dekorujemy owocami, listkami mięty, kwiatkami.
Smacznego!
Przepis podstawowy zaczerpnięty z magazynu "Kuchnia" nr 07/2017
Aga 2017-08-04 16:05:34
Obłędna !!!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-08-06 03:00:58
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.