Drożdżowy wieniec z sernikiem i pistacjami. Wielkanocna pasca z pistacjowym sernikiem i polewą z białej czekolady, pasty pistacjowej i wody różanej.
Co to jest rumuńska pasca?
Inspiracją do przygotowania tego wypieku była rumuńska pasca. To tradycyjne wielkanocne ciasto przygotowywane z drożdżowego ciasta i masy serowej, często z dodatkiem rodzynek lub skórki cytrynowej. W Rumunii piecze się ją w Wielką Sobotę, a następnie święci razem z innymi potrawami wielkanocnymi. Pasca symbolizuje radość ze Zmartwychwstania i od wieków zajmuje ważne miejsce na świątecznym stole. W przeciwieństwie do klasycznego sernika, pasca ma spód i ozdobny rant z ciasta drożdżowego. Całość przypomina połączenie sernika i drożdżowej baby.
Drożdżowa pasca - wersja z pistacjowym sernikiem
W mojej interpretacji tego wielkanocnego ciasta postawiłam na pistacjowy akcent. Do masy serowej dodałam pastę pistacjową, a całość po upieczeniu udekorowałam aksamitną polewą na bazie białej czekolady, śmietanki, jogurtu , wody różanej i kolejnej porcji pasty pistacjowej. Wierzch obsypałam posiekanymi pistacjami i suszonymi płatkami róż, co nadało sernikowi elegancki wygląd i wyjątkowy smak. Idealny wypiek na wielkanocny stół lub inne uroczyste okazje.

SKŁADNIKI
Ciasto drożdżowe
Sernik pistacjowy
Polewa pistacjowa
Dodatkowo
WYKONANIE
- Do małej miski wlej 40 ml ciepłego mleka, dodaj świeże drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
- Pozostałe składniki ciasta włóż do dużej miski.
- Dodaj zaczyn drożdżowy i zacznij wyrabiać ciasto.
- Na koniec dodaj kawałki miękkiego masła i wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto przestanie kleić się do palców lub ścianek misy robota.
- Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie serowe. Wymieszaj jajka z cukrem, skrobią, solą i cukrem. Dodaj śmietanę i ser twarogowy, wymieszaj i odstaw.
- Dno tortownicy (26 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia.
- Po około godzinie krótko zagnieć ciasto drożdżowe i podziel je na 3 równe.
- Jeden kawałek rozwałkuj na placek i umieść w foremce tworząc spód wypieku.
- Z pozostałych dwóch kawałków ciasta uformuj ręcznie wałeczki o długości około 70 cm.
- Zapleć je, po czym ułóż na dnie foremki tworząc wianek.
- Przykryj ciasto i odstaw na około 15 - 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Następnie wlej nadzienie serowe do środka wieńca.
- Posmaruj wianek roztrzepanym jajkiem.
- Włóż wieniec wielkanocny do nagrzanego piekarnika i piecz około 45 - 55 minut.
- Piecz, aż brzegi będą zrumienione, a nadzienie stężałe, ostudź.
- Przygotuj polewę. białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietankę i pastę pistacją, wymieszaj. Na koniec dodaj jogurt i wodę różaną, wymieszaj, aż uzyskasz aksamitny krem.
- Polewą udekoruj schłodzony sernik i posyp posiekanymi pistacjami i płatkami róż.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
Skąd pochodzi pasca i co symbolizuje?
Pasca wywodzi się z tradycji rumuńskiej i mołdawskiej, ale znana jest też w innych częściach Europy Wschodniej. To wypiek przygotowywany na Wielkanoc, który symbolizuje radość, odrodzenie i nowe życie. Klasycznie składa się z ciasta drożdżowego i twarogu – nowoczesne interpretacje, jak ta pistacjowa, łączą tradycję z kulinarną fantazją.
Jak udekorować sernik?
Możesz sernik ozdobić polewą czekoladową lub postawić na elegancką, kremową polewę, w tej wersji pistacjową z nutą wody różanej i białej czekolady. To połączenie nie tylko wygląda efektownie, ale nadaje deserowi wyjątkowy smak. Całość posypana pistacjami i płatkami róż prezentuje się jak deser z cukierni, idealny na świąteczny stół. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić wiosenny klimat, dodaj kilka świeżych kwiatów jadalnych, np. bratków.
Jak ozdobić pascę na Wielkanoc, by wyglądała wyjątkowo?
Aby wielkanocna pasca naprawdę zachwycała na stole, oprócz klasycznej polewy i posiekanych pistacji warto sięgnąć po dodatkowe dekoracje. Świetnym pomysłem są czekoladowe jajeczka, zarówno te w całości, jak i przekrojone. Ja wykorzystałam pralinki Lindor z nadzieniem pistacjowym, które przecięłam na połówki i ćwiartki. Możesz też sięgnąć po gotowe jajeczka cukrowe, suszone płatki róż czy jadalny złoty pył, by dodać wypiekowi jeszcze bardziej świątecznego wyglądu.
Współpraca Lindt
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.