Sernik krówka na pierniczkach

Kajmakowy sernik na piernikowym spodzie. Sernik krówka na pierniczkach. Świąteczny deser z korzenną nutą

W okresie świątecznym korzenny zapach pierników unosi się prawie wszędzie. Pierniki można piec dużo wcześniej, ich aromat to pierwszy sygnał, że idą święta. Świąteczna atmosfera i cudne aromaty sprzyjają wielu inspiracjom. Sernik to deser, który można dowolnie dostrajać smakowo. Tym razem proponuję sernik o smaku kajmaku i pierników.

Sernik kajmakowy z piernikami

SKŁADNIKI

Spód

  • 300 g pierniczków lukrowanych
  • 50 g masła

Sernik

  • 1kg zmielonego twarogu (zmielonego minimum dwukrotnie lub z wiaderka)
  • 500 g mascarpone
  • 250 g kajmaku - masa krówkowa
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 3 jaja
  • sok z 1/2 cytryny

Polewa

  • 50 g białej czekolady
  • 1 łyżka kajmaku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g płatków migdałowych

WYKONANIE

  1. Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni, studzimy.
  2. Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Przygotowujemy spód - pierniki i masło miksujemy w malakserze na mokry piasek.
  4. Piernikowym piaskiem wykładamy na spód tortownicy, lekko uklepujemy, wstawiamy do lodówki.
  5. Wszystkie składniki na masę serową łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (góra - dół).
  7. Masę serową wylewamy na spód z pierników, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny.
  8. Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
  9. Kiedy sernik wystygnie przygotowujemy polewę - czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( w miseczce nad wrzącą wodą), pod koniec stopniowo dodajemy: jogurt - kajmak - jogurt, po łyżce.
  10. Mieszamy polewę, aż uzyskamy jednolita kremową konsystencję, zdejmujemy z ognia.
  11. Gorącą polewą dekorujemy sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania sernika możesz wykorzystać twaróg półtłusty i zmielić go trzykrotnie lub skorzystać z gotowego mielonego twarogu sernikowego w wiaderku.
  • Do pieczenia możesz wybrać tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm.

Zobacz również

Sernik limonkowy na spodzie z kruchych ciasteczek

sernik-limonkowy-na-spodzie-z-kruchych-ciasteczek

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Komentarze

gin 2016-12-20 21:35:21

O mamuniu,ależ to musiało być pyszne! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2016-12-21 00:40:05

Oj, pyszny i już śladu po nim nie ma 😉 ale jest już plan, że na Święta właśnie ten powtórzymy 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.