Kajmakowy sernik na piernikowym spodzie. Sernik krówka na pierniczkach. Świąteczny deser z korzenną nutą
W okresie świątecznym korzenny zapach pierników unosi się prawie wszędzie. Pierniki można piec dużo wcześniej, ich aromat to pierwszy sygnał, że idą święta. Świąteczna atmosfera i cudne aromaty sprzyjają wielu inspiracjom. Sernik to deser, który można dowolnie dostrajać smakowo. Tym razem proponuję sernik o smaku kajmaku i pierników.
SKŁADNIKI
Spód
- 300 g pierniczków lukrowanych
- 50 g masła
Sernik
- 1kg zmielonego twarogu (zmielonego minimum dwukrotnie lub z wiaderka)
- 500 g mascarpone
- 250 g kajmaku - masa krówkowa
- 1 budyń waniliowy (bez cukru)
- 3 jaja
- sok z 1/2 cytryny
Polewa
- 50 g białej czekolady
- 1 łyżka kajmaku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 50 g płatków migdałowych
WYKONANIE
- Płatki migdałów podprażamy na suchej patelni, studzimy.
- Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Przygotowujemy spód - pierniki i masło miksujemy w malakserze na mokry piasek.
- Piernikowym piaskiem wykładamy na spód tortownicy, lekko uklepujemy, wstawiamy do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę serową łączymy ze sobą i miksujemy na jednolitą masę.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (góra - dół).
- Masę serową wylewamy na spód z pierników, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny.
- Upieczony sernik pozostawiamy do wystygnięcia w piekarniku.
- Kiedy sernik wystygnie przygotowujemy polewę - czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ( w miseczce nad wrzącą wodą), pod koniec stopniowo dodajemy: jogurt - kajmak - jogurt, po łyżce.
- Mieszamy polewę, aż uzyskamy jednolita kremową konsystencję, zdejmujemy z ognia.
- Gorącą polewą dekorujemy sernik, posypujemy prażonymi migdałami i wstawiamy do lodówki.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do przygotowania sernika możesz wykorzystać twaróg półtłusty i zmielić go trzykrotnie lub skorzystać z gotowego mielonego twarogu sernikowego w wiaderku.
- Do pieczenia możesz wybrać tortownicę o średnicy 26 cm lub blaszkę o wymiarach około 24 x 28 cm.
gin 2016-12-20 21:35:21
O mamuniu,ależ to musiało być pyszne! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2016-12-21 00:40:05
Oj, pyszny i już śladu po nim nie ma 😉 ale jest już plan, że na Święta właśnie ten powtórzymy 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.