Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze

Sernik dyniowo pomarańczowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze. Doskonały deser, który sprawdzi się nie tylko w świąteczny czas, ale także przez cały rok

Sernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Spód z korzennych ciastek nadaje mu wyjątkowego charakteru, a połączenie dyni, soczystych pomarańczy i czekolady sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność.

Dynia sprawia, że sernik wydaje się deserem o jesiennym charakterze. Połączenie dyni z soczystymi pomarańczami, aromatyczną czekoladą i korzennymi przyprawami przeniesie Cię w magiczny nastrój świąt. To doskonały deser, który świetnie sprawdzi się nie tylko w świąteczny czas, ale także przez cały rok.


SKŁADNIKI

SPÓD

  • 300 g kruchych ciastek korzennych
  • 50 g masła

MASA SEROWA

  • 500 g mascarpone
  • 700 g twarogu półtłustego zmielonego minimum dwukrotnie
  • 350 g purée z dyni
  • 100 g cukru
  • sok i otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 3 jaja
  • 1 budyń waniliowy

KONFITOWANE POMARAŃCZE W CUKRZE

  • 2 pomarańcze (najlepiej bezpestkowe)
  • cukier - tyle ile zaważą pomarańcze

POLEWA

  • 100 g czekolady gorzkiej 70%
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 50 ml syropu z konfitowania pomarańczy

WYKONANIE

SPÓD

  1. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Ciastka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy spód tortownicy, wkładamy do lodówki na 30 minut.

MASA SEROWA

  1. Wszystkie składniki na masę serową, oprócz otartej skórki miksujemy na jednolitą masę.
  2. Na koniec dodajemy otartą skórkę pomarańczy i mieszamy.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra – dół).
  4. Masę serową wylewamy do tortownicy na spód z ciastek.
  5. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
  6. Gdy sernik się upiecze, studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.

KONFITOWANE POMARAŃCZE W CUKRZE

  1. Pomarańcze ważymy i odmierzamy taką samą ilość cukru.
  2. Owoce dokładnie szorujemy i dwukrotnie parzymy.
  3. Kroimy w plastry o grubości około 3 mm.
  4. Wkładamy do rondelka, posypujemy połową cukru i zalewamy wodą, tyle aby przykryła owoce.
  5. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, studzimy.
  6. Po przestudzeniu dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny, tym razem przykrywamy pokrywką rondelek do połowy, aby syrop mógł delikatnie się redukować.
  7. Gotowe plastry pomarańczy wykładamy na papier do pieczenia aby przestygły.
  8. Syrop zlewamy do słoika.
  9. Tak przygotowane plastry pomarańczy możemy przechowywać do miesiąca w lodówce.

POLEWA

  1. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki.
  2. W rondelku zagotowujemy śmietankę z syropem z konfitowania pomarańczy i gorącym płynem zalewamy posiekaną czekoladę.
  3. Po dwóch minutach dokładnie mieszamy i polewamy sernik.
  4. Na koniec dekorujemy konfitowanymi pomarańczami.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • W sklepach często możemy kupić pomarańcze i mandarynki z zielonymi, błyszczącymi listkami. Owoce wyglądają, jakby przed chwilą były zerwane z drzewa. Trudno im się oprzeć, więc parę wylądowało w koszyku. Oczywiście takie najładniejsze i takie co miały najwięcej liści... Liście idealnie uzupełniły dekorację sernika. Czy można je jeść? Tego nie wiem, więc nie próbujcie...
  • Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości.  Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.

Zobacz również

Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone z jeżynowym kisielem

deser-z-dyni-pomaranczy-i-mascarpone-podany-z-jezynowym-kisielem

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką

buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka

Zaletti - kukurydziane włoskie ciasteczka z rodzynkami

zaletti-kukurydziane-wloskie-ciasteczka-z-rodzynkami

Komentarze

Cukry Proste 2017-12-02 13:35:50

Prezentuj się zjawiskowo. I pewnie tak też smakuje:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-12-04 23:48:43

🙂 Smakował bardzo 😉

Odpowiedz

Naleśniki przepis 2018-10-24 00:26:48

Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-10-25 00:49:53

W takim razie mamy podobne gusty 😉 Sernik jest bardzo smaczny, więc z czystym sumieniem polecam wypróbować 🙂

Odpowiedz

Katarzyna 2018-12-09 10:57:46

Pięknie wygląda!!! Może się słyszę? ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-12-09 16:52:46

🙂 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.