Sernik dyniowo pomarańczowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze. Doskonały deser, który sprawdzi się nie tylko w świąteczny czas, ale także przez cały rok
Sernik dyniowo pomarańczowy na spodzie z korzennych ciastek. Spód z korzennych ciastek nadaje mu wyjątkowego charakteru, a połączenie dyni, soczystych pomarańczy i czekolady sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność.
Dynia sprawia, że sernik wydaje się deserem o jesiennym charakterze. Połączenie dyni z soczystymi pomarańczami, aromatyczną czekoladą i korzennymi przyprawami przeniesie Cię w magiczny nastrój świąt. To doskonały deser, który świetnie sprawdzi się nie tylko w świąteczny czas, ale także przez cały rok.
SKŁADNIKI
SPÓD
MASA SEROWA
KONFITOWANE POMARAŃCZE W CUKRZE
POLEWA
WYKONANIE
SPÓD
- Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciastka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy spód tortownicy, wkładamy do lodówki na 30 minut.
MASA SEROWA
- Wszystkie składniki na masę serową, oprócz otartej skórki miksujemy na jednolitą masę.
- Na koniec dodajemy otartą skórkę pomarańczy i mieszamy.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C (góra – dół).
- Masę serową wylewamy do tortownicy na spód z ciastek.
- Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
- Gdy sernik się upiecze, studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.
KONFITOWANE POMARAŃCZE W CUKRZE
- Pomarańcze ważymy i odmierzamy taką samą ilość cukru.
- Owoce dokładnie szorujemy i dwukrotnie parzymy.
- Kroimy w plastry o grubości około 3 mm.
- Wkładamy do rondelka, posypujemy połową cukru i zalewamy wodą, tyle aby przykryła owoce.
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut, studzimy.
- Po przestudzeniu dodajemy resztę cukru i gotujemy na małym ogniu około 1 godziny, tym razem przykrywamy pokrywką rondelek do połowy, aby syrop mógł delikatnie się redukować.
- Gotowe plastry pomarańczy wykładamy na papier do pieczenia aby przestygły.
- Syrop zlewamy do słoika.
- Tak przygotowane plastry pomarańczy możemy przechowywać do miesiąca w lodówce.
POLEWA
- Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miseczki.
- W rondelku zagotowujemy śmietankę z syropem z konfitowania pomarańczy i gorącym płynem zalewamy posiekaną czekoladę.
- Po dwóch minutach dokładnie mieszamy i polewamy sernik.
- Na koniec dekorujemy konfitowanymi pomarańczami.
PORADY I WSKAZÓWKI
- W sklepach często możemy kupić pomarańcze i mandarynki z zielonymi, błyszczącymi listkami. Owoce wyglądają, jakby przed chwilą były zerwane z drzewa. Trudno im się oprzeć, więc parę wylądowało w koszyku. Oczywiście takie najładniejsze i takie co miały najwięcej liści... Liście idealnie uzupełniły dekorację sernika. Czy można je jeść? Tego nie wiem, więc nie próbujcie...
- Purée z dyni - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
Cukry Proste 2017-12-02 13:35:50
Prezentuj się zjawiskowo. I pewnie tak też smakuje:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-12-04 23:48:43
🙂 Smakował bardzo 😉
Odpowiedz
Naleśniki przepis 2018-10-24 00:26:48
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-10-25 00:49:53
W takim razie mamy podobne gusty 😉 Sernik jest bardzo smaczny, więc z czystym sumieniem polecam wypróbować 🙂
Odpowiedz
Katarzyna 2018-12-09 10:57:46
Pięknie wygląda!!! Może się słyszę? ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-12-09 16:52:46
🙂 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.