Kolorowe ciasto z herbatą matcha, kurkumą i kakao. Trójkolorowa babka na Wielkanoc. Trzy kolory - zielony - matcha, żołty - kurkuma, brązowy - kakao
Jak przygotować kolorową wielkanocną babkę, korzystając z naturalnych barwników?
Na pewno większość z Was zna dwukolorową babkę o sympatycznej nazwie Zebra. Pomysł na kolorową babkę powstał właśnie na bazie tego przepisu. Swoją babkę nazwałam po prostu Trójkolorową, ponieważ nie ma zebry w żółte, zielone i brązowe paski.
Zapraszam więc na smaczną trójkolorową babkę wielkanocną. Trzy kolory, trzy naturalne barwniki: zielony - matcha, żółty - kurkuma, brązowy - kakao. Niech te wiosenne kolory wprowadzą mnóstwo radości do Waszej kuchni.
SKŁADNIKI
Babka
- 400 g mąki tortowej typ 450
- 250 g cukru
- 5 jaja "L"
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
- 250 ml wody gazowanej (może być zwykła)
- 1,5 łyżeczki herbaty matcha
- 1,5 łyżeczki czarnego kakao (może być ciemne)
- 1 łyżeczka budyniu waniliowego w proszku
- 0,5 łyżeczki kurkumy w proszku
Żółty lukier
- 100 g cukru pudru
- 1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
- około 10 ml soku z cytryny
- czekoladowe jajeczka do ozdoby
WYKONANIE
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito.
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier.
- Gdy uzyskamy lśniącą pianę, nie przerywamy ubijania i dodajemy po jednym żółtku.
- Zamieniamy mieszadło robota na drewnianą lub silikonową łyżkę.
- Teraz do ciasta zaczynamy dodawać w 3 - 4 turach mąkę na przemian z olejem i wodą.
- Mieszamy bardzo delikatnie po dodaniu każdej porcji zestawu, tylko do połączenia składników.
- Ciasto dzielimy na 3 równe porcje i barwimy każdą na inny kolor.
- Polecam "barwniki" przesiewać przez siteczko, równomiernie po powierzchni ciasta. Dzięki temu łatwiej i szybciej połączymy kolorowe dodatki z ciastem podstawowym.
- Na ciasto żółte dodajemy kurkumę i waniliowy budyń, na zielone herbatę matcha, na ciemne kakao.
- Porcje ciasta bardzo delikatnie mieszamy z kolorowymi proszkami.
- Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką krupczatką lub tartą bułką.
- Piekarnik nagrzewamy do 160°C.
- Na środek foremki nakładamy po 2 - 3 łyżki żółtego ciasta, na wierzch porcję ciemnego, na koniec zielonego. Powtarzamy tę czynność (kolejność kolorów wg uznania) do wyczerpania całego ciasta.
- Babkę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 160°C następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 30 - 40 minut, do suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmujemy ostrożnie z foremki i studzimy na kratce.
- Wystudzone ciasto polewamy lukrem lub czekoladą, proponuję żółty lukier z kurkumą.
- Żółty lukier. Cukier puder mieszamy dokładnie z kurkumą, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i polewamy przestudzone ciasto.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Babkę możemy udekorować czekoladowymi jajeczkami i startą czekoladą.
Bernadeta 2021-03-24 22:12:25
Szukałam ostatnio przepisu na babkę z matcha a tu proszę, spada mi z twojego bloga.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.