Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

Sokolatopita - przepis na greckie ciasto czekoladowe z czekoladowym syropem - Ateny do zjedzenia

Sokolatopita to klasyczny grecki deser o bogatym smaku czekolady. Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe, nasączone czekoladowym syropem i zwieńczone czekoladowym ganache. To iście niebiańskie deser, który rozpływa się w ustach i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

Przepis na czekoladowe ciasto sokolatopita pochodzi z książki Bartka Kieżuna Ateny do zjedzenia. Ciasto jest obłędne w smaku, i co istotne, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

SKŁADNIKI na okrągłą formę o średnicy 24 cm

CIASTO

SYROP

POLEWA

DO PRZYGOTOWANIA FORMY

>WYKONANIE

SYROP

  1. Skórkę pomarańczy ścinamy obieraczką do warzyw, starając się, aby była jak najdłuższa, będzie nam łatwiej wyjąć ją potem z syropu.
  2. Wodę z cukrem zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy około 10 minut.
  3. Dodajemy skórkę pomarańczową, kakao i metaxę, dokładnie mieszamy.
  4. Odstawiamy na bok

CIASTO

  1. Jaja z cukrem ubijamy na puch.
  2. Wlewamy oliwę i mleko, dokładnie mieszamy.
  3. Wsypujemy pozostałe składniki i znowu dokładnie mieszamy.
  4. Szczelną formę smarujemy oliwą i obsypujemy mąką.
  5. Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy około 35 minut 180°C.
  6. Gorące ciasto zalewamy syropem. Syropu jest dużo, ale śmiało wylewamy wszystko, dlatego ważne jest, aby foremka była szczelna.

POLEWA

  1. Pastylki czekolady wrzucamy do miski. Jeżeli wykorzystamy czekoladę w tabliczce drobno ją siekamy.
  2. Śmietanę podgrzewamy.
  3. Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, po 3 minutach mieszamy, aż uzyskamy aksamitny sos.
  4. Sosem polewamy ciasto czekoladowe.
Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

Sokolatopita - greckie ciasto czekoladowe. Zróbcie je koniecznie, jest obłędne w smaku, ale uwaga - szybko się kończy i bardzo uzależnia.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

babeczki-z-pomaranczami-ze-skorka-i-z-czekolada

Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi

ciasto-z-dynia-powidlami-sliwkowymi-i-platkami-owsianymi

Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

czekolada-i-sliwka-ciasto-mocno-czekoladowe-ze-sliwkami

Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili według Jarzynovej

czekoladowe-brownie-z-baklazanem-i-chili-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Marzena 2022-10-21 11:41:52

O rany, jak to cudnie wygląda. Ślinka leci...

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-11-02 12:40:51

Marzenka, jest przepyszne, do kawy idealne 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.