Sokolatopita - przepis na greckie ciasto czekoladowe z czekoladowym syropem - Ateny do zjedzenia
Sokolatopita to klasyczny grecki deser o bogatym smaku czekolady. Wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe, nasączone czekoladowym syropem i zwieńczone czekoladowym ganache. To iście niebiańskie deser, który rozpływa się w ustach i gwarantuję, że nikt mu się nie oprze.
![Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3766-595x893.webp)
Przepis na czekoladowe ciasto sokolatopita pochodzi z książki Bartka Kieżuna Ateny do zjedzenia. Ciasto jest obłędne w smaku, i co istotne, szybkie i łatwe w przygotowaniu.
![Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3739-595x893.webp)
SKŁADNIKI na okrągłą formę o średnicy 24 cm
CIASTO
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 10 g oliwy extra vergine
- 100 ml mleka
- 150 g mąki
- 30 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- szczypta soli
SYROP
- 200 g cukru
- 400 ml wody
- skórka ścięta z 1/2 pomarańczy
- 35 g kakao
- 30 ml metaxy
POLEWA
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
- 100 g ciemnej czekolady w pastylkach lub w tabliczce
DO PRZYGOTOWANIA FORMY
- oliwa
- mąka
SYROP
- Skórkę pomarańczy ścinamy obieraczką do warzyw, starając się, aby była jak najdłuższa, będzie nam łatwiej wyjąć ją potem z syropu.
- Wodę z cukrem zagotowujemy, zmniejszamy ogień na średni i gotujemy około 10 minut.
- Dodajemy skórkę pomarańczową, kakao i metaxę, dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na bok
CIASTO
- Jaja z cukrem ubijamy na puch.
- Wlewamy oliwę i mleko, dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy pozostałe składniki i znowu dokładnie mieszamy.
- Szczelną formę smarujemy oliwą i obsypujemy mąką.
- Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy około 35 minut 180°C.
- Gorące ciasto zalewamy syropem. Syropu jest dużo, ale śmiało wylewamy wszystko, dlatego ważne jest, aby foremka była szczelna.
POLEWA
- Pastylki czekolady wrzucamy do miski. Jeżeli wykorzystamy czekoladę w tabliczce drobno ją siekamy.
- Śmietanę podgrzewamy.
- Gorącą śmietaną zalewamy czekoladę, po 3 minutach mieszamy, aż uzyskamy aksamitny sos.
- Sosem polewamy ciasto czekoladowe.
![Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/10/5X9A3746-595x893.webp)
Sokolatopita - greckie ciasto czekoladowe. Zróbcie je koniecznie, jest obłędne w smaku, ale uwaga - szybko się kończy i bardzo uzależnia.
Zobacz również
Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti
![pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4702-595x893.webp)
Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy
![grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/01/5X9A2719-scaled.webp)
Szybkie ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy
![szybkie-ciasto-czekoladowe-z-nuta-pomaranczy](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/03/ciasto-czekoladowo-pomaranczowe-595x858.jpg)
Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą
![burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_2323-2-960x1440.webp)
Marzena 2022-10-21 11:41:52
O rany, jak to cudnie wygląda. Ślinka leci...
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-11-02 12:40:51
Marzenka, jest przepyszne, do kawy idealne 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.