Babeczki z pomarańczami ze skórką i z czekoladą

Ciasto na pomarańczowe babeczki z czekoladą. Przepis na muffinki z całymi pomarańczami i kawałkami czekolady

Pomarańczowe babeczki z czekoladą. Przepis na muffinki z całymi pomarańczami i kawałkami czekolady. Babeczki z tego przepisu są wyjątkowe, ponieważ przygotowane są z całych pomarańczy, czyli takich z miąższem i skórką. Najlepsze będą ekologiczne pomarańcze, wolne od szkodliwych substancji chemicznych.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i obsuszamy.
  2. Kroimy owoce w cienkie plastry i pozbywamy się pestek.
  3. Odkładamy na bok 12 najładniejszych plastrów pomarańczy.
  4. Pozostałe pomarańcze zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu w rondelku z grubym dnem około 10 minut, studzimy.
  5. Przestudzone pomarańcze, powstały z nich syrop, jaja i olej miksujemy na jednolitą masę.
  6. W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i posiekaną czekoladę .
  7. Do suchych składników wlewamy masę pomarańczową i delikatnie mieszamy.
  8. Foremkę do muffinów wykładamy papilotkami.
  9. Gotową mieszanką wypełniamy foremki, na wierzchu każdej układamy po plasterku pomarańczy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temperatury 175°C.
  10. Pieczemy przez około 25 - 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  11. Ostudzone babeczki obsypujemy cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Standardowe papierowe foremki do muffinek będą za małe, dlatego polecam zrobić foremki samemu.
  • Sprawdź, jak samodzielnie zrobić PAPILOTKI DO MUFFINEK?
  • Z podanych proporcji upieczemy 12 dużych babeczek.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Kawowe babeczki z kremem mascarpone i syropem kawowo waniliowym

kawowe-babeczki-z-kremem-mascarpone-i-syropem-kawowo-waniliowym

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Pieczone czekoladowe donuty z borówkowym lukrem

pieczone-czekoladowe-donuty-z-borowkowym-lukrem

Komentarze

Anna 2020-03-11 12:11:51

Początkowo nie zrozumiałam....babeczki z całymi pomarańczami - myślałam, że w nich są całe pomarańcze.
Do takich wypieków tylko pomarańcze bio.
Smacznego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:51:52

Tak, tylko pomarańcze bio! z "całymi" miałam na myśli, że i z miąższem i skórką...ale to już Aniu wiesz 😉

Odpowiedz

Marzena 2020-03-12 12:27:21

Córka teraz zjechała do domu to podrzucę jej pomysł. Bardzo apetyczne te babeczki☺️

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:53:58

tak pomyślałam po Twojej uwadze, że może zmienię tytuł na "babeczki z pomarańczami ze skórką..."?

Odpowiedz

Ania 2020-03-11 20:18:12

Takiego przepisu na babeczki jeszcze nie widziałam :) ciekawie. Fajny deser na babska imprezkę :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:53:50

Na babską imprezkę idealne, chociaż u mnie to chłopcy większość zjedli 😉

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-03-11 14:05:22

Widzę, że te czerwone, one są pyszne, ciekawe jakby mi wyszły. Wygląda pysznie bo i połączenie wspaniałe i efekt naprawdę super!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:31:15

Babeczki można upiec z innymi pomarańczami, ale te czerwone i ładnie wyglądają i dobrze smakują 🙂

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-03-11 17:55:02

Bardzo ciekawy przepis i aż mnie intryguje jak smakują te babeczki, a to oznacza, że trzeba szybko je zrobić i samemu przekonać się na własnym podniebieniu ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:30:13

Tak, póki sezon i pomarańcze jeszcze smaczne 😉

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-03-11 17:58:57

Babeczki świetnie wyglądają z tymi całymi plastrami pomarańczy, na pewno pysznie też smakują :)))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:57:10

Babeczki są smaczne, a plasterek pomarańczy jest jak "wisienka na torcie" 😉 Pozdrawiam

Odpowiedz

Aneta Krasińska 2020-03-11 20:11:40

Uwielbiam babeczki, choć ostatnio zapomniałam dodać cukru, bo mnie córka zagadała. Za karę będzie musiała pomóc mi upiec te z tego przepisu :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:55:10

Też mi się zdarzyło 🙂 😉 ...wybrnęłam, polałam babeczki słodkim lukrem!

Odpowiedz

AniaM. 2020-03-11 23:14:15

Jak słyszę hasło babeczki, to zaraz nadstawiam uszu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju. No a Twoje jeszcze z pomarańczami!!! Mniam. Zapisuję przepis na 100% zrobię.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:52:22

Cieszę się, że babeczki przypadły do gustu 😉 polecam szczególnie teraz kiedy jeszcze sezon na pomarańcze.

Odpowiedz

Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-03-12 00:13:03

Ależ piękne zdjęcia tu odnajduję, chłonąc najpierw oczami, zapragnęłam sięgnąć po te piękne babeczki, co za tym idzie, po przepis... brnę dalej, papilotki też sama pozaplatam :)
A tak nieco poważniej, zainspirowałaś mnie Aniu, dziękuję za pomysł.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:49:34

Dziękuję za tyle miłych słów 🙂 a papilotki bardzo polecam, te "kupne" często nie odklejają się od ciasta i wtedy dostaję... denerwuję się 😉

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-03-12 00:31:36

A nie przesiąkają goryczką białej błonki? Zaciekawił mnie ten przepis.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:47:24

Bardzo lubię goryczkę ze skórki pomarańczy, więc nie będę obiektywna...

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-03-12 14:59:11

Babeczki, babeczki fajne są :) pomarańczowy czas jeszcze trwa, wiec przepis na czasie :) chętnie wypróbuję, bo babeczki bardzo lubimy, czekoladę kochamy a pomarańcze zjadamy ze smakiem. Przepis zapisuję.

Odpowiedz

Felicja 2020-03-12 16:04:56

zachwyciłaś mnie tym przepisem na babeczki z pomarańczami. Jak zrobi się spokojniej, to chętnie zrobię. :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-03-16 00:05:45

Polecam są bardzo smaczne, pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.