Dough for orange cupcakes with chocolate. Recipe for muffins with whole oranges and chocolate chips

The orange cupcakes in this recipe are unique because they are made with whole oranges. Organic oranges, not sprayed with any chemicals, will be the best for these cupcakes.


From the given proportions, we will bake 12 large cupcakes. Standard paper muffin molds will be too small, so I recommend making the molds yourself. Instructions on how to make muffin cups yourself can be found at this link HOW TO MAKE MUFFIN?

INGREDIENTS

  • 400 g oranges
  • 200 g of sugar
  • 350 ​​g flour type 500
  • 3 teaspoons of cocoa
  • 1 level teaspoon of baking powder
  • 1 level teaspoon of soda
  • 50 g dark chocolate 70%, coarsely chopped
  • 4 eggs
  • 150 ml of oil
  • powdered sugar

EXECUTION

  1. Oranges are scrubbed, scalded and dried.
  2. Cut the fruit into thin slices and remove the seeds.
  3. Set aside the 12 prettiest slices of orange.
  4. Sprinkle the remaining oranges with sugar and cook over medium heat in a saucepan with a thick bottom for about 10 minutes, let cool.
  5. The cooled down oranges, the resulting syrup, eggs and oil are mixed into a homogeneous mass.
  6. In another bowl, mix flour, baking soda, baking powder, cocoa and chopped chocolate.
  7. Pour the orange mass to the dry ingredients and mix gently.
  8. Line the muffin tins with paper cups.
  9. Fill the molds with the ready-made mixture, place a slice of orange on top of each and put in the oven preheated to 175°C.
  10. Bake for about 25 - 30 minutes or until the so-called. dry stick.
  11. Sprinkle the cooled cupcakes with powdered sugar.

also check

Orange cupcakes with cream cheese and chocolate

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Chocolate cake with Sokolatopita chocolate syrup

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Yoghurt cake baked in a jar with blueberries

pieczone-w-sloiku-ciasto-jogurtowe-z-borowkami

Yoghurt muffins, muffins with black currants and mint

jogurtowe-babeczki-muffiny-z-czarnymi-porzeczkami-i-mieta

Comments

Anna 2020-03-11 12:11:51

Początkowo nie zrozumiałam....babeczki z całymi pomarańczami - myślałam, że w nich są całe pomarańcze.
Do takich wypieków tylko pomarańcze bio.
Smacznego!

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:51:52

Tak, tylko pomarańcze bio! z "całymi" miałam na myśli, że i z miąższem i skórką...ale to już Aniu wiesz 😉

Response

Marzena 2020-03-12 12:27:21

Córka teraz zjechała do domu to podrzucę jej pomysł. Bardzo apetyczne te babeczki☺️

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:53:58

tak pomyślałam po Twojej uwadze, że może zmienię tytuł na "babeczki z pomarańczami ze skórką..."?

Response

Ania 2020-03-11 20:18:12

Takiego przepisu na babeczki jeszcze nie widziałam :) ciekawie. Fajny deser na babska imprezkę :)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:53:50

Na babską imprezkę idealne, chociaż u mnie to chłopcy większość zjedli 😉

Response

Iwona Banach 2020-03-11 14:05:22

Widzę, że te czerwone, one są pyszne, ciekawe jakby mi wyszły. Wygląda pysznie bo i połączenie wspaniałe i efekt naprawdę super!

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:31:15

Babeczki można upiec z innymi pomarańczami, ale te czerwone i ładnie wyglądają i dobrze smakują 🙂

Response

Papierowa Łowczyni 2020-03-11 17:55:02

Bardzo ciekawy przepis i aż mnie intryguje jak smakują te babeczki, a to oznacza, że trzeba szybko je zrobić i samemu przekonać się na własnym podniebieniu ;)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:30:13

Tak, póki sezon i pomarańcze jeszcze smaczne 😉

Response

Klimaty Agness 2020-03-11 17:58:57

Babeczki świetnie wyglądają z tymi całymi plastrami pomarańczy, na pewno pysznie też smakują :)))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:57:10

Babeczki są smaczne, a plasterek pomarańczy jest jak "wisienka na torcie" 😉 Pozdrawiam

Response

Aneta Krasińska 2020-03-11 20:11:40

Uwielbiam babeczki, choć ostatnio zapomniałam dodać cukru, bo mnie córka zagadała. Za karę będzie musiała pomóc mi upiec te z tego przepisu :)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:55:10

Też mi się zdarzyło 🙂 😉 ...wybrnęłam, polałam babeczki słodkim lukrem!

Response

AniaM. 2020-03-11 23:14:15

Jak słyszę hasło babeczki, to zaraz nadstawiam uszu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju. No a Twoje jeszcze z pomarańczami!!! Mniam. Zapisuję przepis na 100% zrobię.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:52:22

Cieszę się, że babeczki przypadły do gustu 😉 polecam szczególnie teraz kiedy jeszcze sezon na pomarańcze.

Response

Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-03-12 00:13:03

Ależ piękne zdjęcia tu odnajduję, chłonąc najpierw oczami, zapragnęłam sięgnąć po te piękne babeczki, co za tym idzie, po przepis... brnę dalej, papilotki też sama pozaplatam :)
A tak nieco poważniej, zainspirowałaś mnie Aniu, dziękuję za pomysł.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:49:34

Dziękuję za tyle miłych słów 🙂 a papilotki bardzo polecam, te "kupne" często nie odklejają się od ciasta i wtedy dostaję... denerwuję się 😉

Response

Po prostu MAMA 2020-03-12 00:31:36

A nie przesiąkają goryczką białej błonki? Zaciekawił mnie ten przepis.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:47:24

Bardzo lubię goryczkę ze skórki pomarańczy, więc nie będę obiektywna...

Response

Justyna Borucka 2020-03-12 14:59:11

Babeczki, babeczki fajne są :) pomarańczowy czas jeszcze trwa, wiec przepis na czasie :) chętnie wypróbuję, bo babeczki bardzo lubimy, czekoladę kochamy a pomarańcze zjadamy ze smakiem. Przepis zapisuję.

Response

Felicja 2020-03-12 16:04:56

zachwyciłaś mnie tym przepisem na babeczki z pomarańczami. Jak zrobi się spokojniej, to chętnie zrobię. :D

Response

TajemniceSmaku 2020-03-16 00:05:45

Polecam są bardzo smaczne, pozdrawiam

Response

add comment

Your email address will not be published.