Orange cupcakes this recipe is unique because it is made of whole oranges. Organic oranges that have not been sprayed with any chemicals are the best for these cupcakes.

We will bake 12 large cupcakes from the given proportions. Standard paper muffin molds will be too small, so I recommend making molds alone. Instructions on how to make muffin curlers yourself can be found here link - "like to make muffin curlers? " .

Ingredients

400 g of oranges

200 g of sugar

350 g of type 500 flour

3 teaspoons of cocoa

1 level teaspoon of baking powder

1 flat teaspoon of baking soda

50 g dark chocolate 70%, coarsely chopped

4 eggs

150 ml of oil

powdered sugar


Execution

Scrub the oranges, steam them and dry them. We cut into thin slices and get rid of pips. We put aside the 12 nicest slices. The remaining oranges cover with sugar and heat it over medium heat in a saucepan with a thick bottom. Cook for about 10 minutes, then let it cool down.

Cool oranges with syrup, eggs and oil mix to a homogeneous mass.

In a bowl, mix flour, baking soda, baking powder, cocoa and chopped chocolate. Pour the orange mass into the dry ingredients and mix gently.

Line the muffin mold with muffins. Fill with the ready mixture molds, put a slice of orange on top of each and put them in preheated oven to 175 ° C. Bake for about 25 - 30 minutes or to the so-called dry stick.

Sprinkle the cooled muffins with powdered sugar.

Enjoy your meal!

also check

Express jam with orange, carrot and ginger

ekspresowa-konfitura-z-pomaranczy-marchwi-i-imbiru

Green cocktail with kale, oranges, ginger and hemp seeds

zielony-koktajl-z-jarmuzem-pomaranczami-imbirem-oraz-nasionami-konopi

Pumpkin cheesecake with chocolate and confit oranges in sugar

sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze

Chocolate pancakes with vanilla cheese and bananas with rum

czekoladowe-nalesniki-z-serkiem-waniliowym-i-bananami-z-rumem

Comments

Anna 2020-03-11 12:11:51

Początkowo nie zrozumiałam....babeczki z całymi pomarańczami - myślałam, że w nich są całe pomarańcze.
Do takich wypieków tylko pomarańcze bio.
Smacznego!

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:51:52

Tak, tylko pomarańcze bio! z "całymi" miałam na myśli, że i z miąższem i skórką...ale to już Aniu wiesz 😉

Response

Marzena 2020-03-12 12:27:21

Córka teraz zjechała do domu to podrzucę jej pomysł. Bardzo apetyczne te babeczki☺️

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 12:53:58

tak pomyślałam po Twojej uwadze, że może zmienię tytuł na "babeczki z pomarańczami ze skórką..."?

Response

Ania 2020-03-11 20:18:12

Takiego przepisu na babeczki jeszcze nie widziałam :) ciekawie. Fajny deser na babska imprezkę :)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:53:50

Na babską imprezkę idealne, chociaż u mnie to chłopcy większość zjedli 😉

Response

Iwona Banach 2020-03-11 14:05:22

Widzę, że te czerwone, one są pyszne, ciekawe jakby mi wyszły. Wygląda pysznie bo i połączenie wspaniałe i efekt naprawdę super!

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:31:15

Babeczki można upiec z innymi pomarańczami, ale te czerwone i ładnie wyglądają i dobrze smakują 🙂

Response

Papierowa Łowczyni 2020-03-11 17:55:02

Bardzo ciekawy przepis i aż mnie intryguje jak smakują te babeczki, a to oznacza, że trzeba szybko je zrobić i samemu przekonać się na własnym podniebieniu ;)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-11 23:30:13

Tak, póki sezon i pomarańcze jeszcze smaczne 😉

Response

Klimaty Agness 2020-03-11 17:58:57

Babeczki świetnie wyglądają z tymi całymi plastrami pomarańczy, na pewno pysznie też smakują :)))
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:57:10

Babeczki są smaczne, a plasterek pomarańczy jest jak "wisienka na torcie" 😉 Pozdrawiam

Response

Aneta Krasińska 2020-03-11 20:11:40

Uwielbiam babeczki, choć ostatnio zapomniałam dodać cukru, bo mnie córka zagadała. Za karę będzie musiała pomóc mi upiec te z tego przepisu :)

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:55:10

Też mi się zdarzyło 🙂 😉 ...wybrnęłam, polałam babeczki słodkim lukrem!

Response

AniaM. 2020-03-11 23:14:15

Jak słyszę hasło babeczki, to zaraz nadstawiam uszu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju. No a Twoje jeszcze z pomarańczami!!! Mniam. Zapisuję przepis na 100% zrobię.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:52:22

Cieszę się, że babeczki przypadły do gustu 😉 polecam szczególnie teraz kiedy jeszcze sezon na pomarańcze.

Response

Kasia Motyka Kocikowa Dolina 2020-03-12 00:13:03

Ależ piękne zdjęcia tu odnajduję, chłonąc najpierw oczami, zapragnęłam sięgnąć po te piękne babeczki, co za tym idzie, po przepis... brnę dalej, papilotki też sama pozaplatam :)
A tak nieco poważniej, zainspirowałaś mnie Aniu, dziękuję za pomysł.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:49:34

Dziękuję za tyle miłych słów 🙂 a papilotki bardzo polecam, te "kupne" często nie odklejają się od ciasta i wtedy dostaję... denerwuję się 😉

Response

Po prostu MAMA 2020-03-12 00:31:36

A nie przesiąkają goryczką białej błonki? Zaciekawił mnie ten przepis.

Response

TajemniceSmaku 2020-03-12 00:47:24

Bardzo lubię goryczkę ze skórki pomarańczy, więc nie będę obiektywna...

Response

Justyna Borucka 2020-03-12 14:59:11

Babeczki, babeczki fajne są :) pomarańczowy czas jeszcze trwa, wiec przepis na czasie :) chętnie wypróbuję, bo babeczki bardzo lubimy, czekoladę kochamy a pomarańcze zjadamy ze smakiem. Przepis zapisuję.

Response

Felicja 2020-03-12 16:04:56

zachwyciłaś mnie tym przepisem na babeczki z pomarańczami. Jak zrobi się spokojniej, to chętnie zrobię. :D

Response

TajemniceSmaku 2020-03-16 00:05:45

Polecam są bardzo smaczne, pozdrawiam

Response

add comment

Your email address will not be published.