Kawowe babeczki z kremem mascarpone i syropem kawowo waniliowym

Kawowe muffinki z kawowym syropem

Kiedy zaparzam sobie kawę w głowie już krąży mi pytanie, co mam słodkiego w domu? Filiżanka aromatycznej kawy, do tego czekoladka albo ciacho, to mój rytuał, relaks dla duszy i ciała. Za dużo dobroci i kalorii? Nie szkodzi, kawy nie słodzę, więc jestem odrobinę rozgrzeszona.

Tym razem postanowiłam sobie bardziej pofolgować i udało mi się połączyć wszystko w jedno - kawowy deser. Jest słodko i jeszcze bardziej kawowo. Pyszne i urocze kawowe babeczki z kremem z mascarpone i absolutnie uzależniającym syropem kawowym z wanilią. Syropu lepiej ugotujcie więcej, bo połowę, tak, jak ja wyjecie prosto z rondelka ...

Z tego przepisu możecie przygotować kawowe babeczki lub w jednej foremce kawowe ciasto.


SKŁADNIKI

KAWOWE BABECZKI

350 g mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g rodzynek

250 ml mocnej kawy - u mnie Caprissimo Fragrante*

150 g cukru

4 jaja

150 ml oleju

opcjonalnie alkohol, np whisky lub rum, do nasączenia babeczek po upieczeniu

SYROP KAWOWO WANILIOWY

100 ml mocnej kawy - może być podwójne espresso uzupełnione wodą

200 g cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa

KREM Z MASCARPONE

250 g śmietanki 30 %

250 g mascarpone

20 g cukru pudru


WYKONANIE

KREM Z MASCARPONE

Mocno schłodzą śmietankę i mascarpone ubijamy z cukrem na zwarty krem. Gotowy krem przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

SYROP KAWOWO WANILIOWY

Do małego rondelka wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zalewamy zaparzoną kawą. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10 minut do uzyskania syropu, studzimy.

BABECZKI KAWOWE

W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, czarne kakao.

Rodzynki zaparzamy gorącą kawą i odstawiamy do przestudzenia. Następnie przecedzamy, kawy nie wylewamy. Odsączone rodzynki dodajemy do miski z mąką, mieszamy.

Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałą kawę po moczeniu rodzynek, krótko mieszamy i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Delikatnie, za pomocą szpatułki mieszamy, tylko do momentu połączenia składników. tak przygotowanym ciastem wypełniamy foremki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Foremki możemy wyłożyć gotowymi papilotkami lub przygotować własne, polecam wpis "jak zrobić papilotki do muffinek?". Ja tym razem użyłam silikonowych.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem z mascarpone i polewamy obficie syropem kawowo waniliowym. Jeżeli preferujemy alkohol, a babeczek nie będziemy serwować dzieciom, ani kierowcom, możemy przed nałożeniem kremu nasączyć babeczki, najlepiej lekko rozcieńczonym (albo nie...) alkoholem 1 - 2 łyżeczki na babeczkę.

Smacznego!


* Przyjaciele Kawy dziękuję za możliwość degustacji kawy. Caprissmo Fragrante to mieszanka dwóch rodzajów kawy pochodzącej z Brazylii. Ma kojący aromat, z nutką orzechów i czekolady. W smaku wyczuwalne delikatne nuty ciemnej czekolady, z lekkim posmakiem orzechów ziemnych.

Zobacz również

Tiramisu borówkowe. Włoski deser w owocowej odsłonie

tiramisu-borowkowe-wloski-deser-w-owocowej-odslonie

5 Wyjątkowych Deserów Kawowych. Przepisy na Tiramisu, Affogato, Trufle, Crème Brûlée i Babeczki

5-wyjatkowych-deserow-kawowych-przepisy-na-tiramisu-affogato-trufle-creme-brulee-i-babeczki

Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną

ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana

Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello

cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello

Komentarze

Aneta Krasińska 2020-08-12 15:23:08

Zapowiada się pysznie. Przepis na pewno do wypróbowania.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:06:51

Bardzo pysznie i bardzo kawowo 😉

Odpowiedz

Iwona Banach 2020-08-12 16:41:51

Jak ty robisz te cudne zdjęcia? Normalnie napatrzeć się nie mogę, są wspaniałe! Przepis zresztą też, ale sam przepis nie skusi, za to zdjęcia na pewno.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:06:24

Mieszam, piekę i ... pstrykam 😉 Dziękuję za tak miłe słowa 🙂

Odpowiedz

Po prostu MAMA 2020-08-13 18:07:10

Ależ mi smaka na słodkości zrobiłaś! Idę szperać po szafkach ;)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-17 15:50:45

Ha, ha, ha... ciekawa jestem co wyszperałaś? 😉

Odpowiedz

Irena-Hooltaye w podrozy 2020-08-12 17:45:08

Cudownie to wygląda. Jak w bajce.Nie jadam słodyczy, nie pijam kawy, nie mogę, ale uwielbiam jej zapach.
Na taką babeczkę bym się skusiła.
Pyszności na tych zdjęciach 🙂
Pozdrawiam!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:05:17

Specjalnie dla Ciebie zrobię jeszcze mniejsze 😉

Odpowiedz

TOlinka 2020-08-12 19:04:09

Pychotka! Fajny skład, dobry pomysł na podanie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:04:07

Jest kawowo i ... kawowo 😉

Odpowiedz

Kasia 2020-08-12 19:39:28

Ja chcę takie ciasto! Muszę to ogarnąć!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:03:37

Kasia, jak ogarniesz, daj znać 🙂

Odpowiedz

Ania 2020-08-12 21:05:06

Nic tylko siadać i rozkoszować się smakiem :) to musi być niesamowicie dobre. Wyglada obłednie i jak nic bede robic, może wyjdzie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:03:07

Wyjdzie, wyjdzie!

Odpowiedz

Marzena T (Mania) 2020-08-12 21:16:30

Dla takich babeczek warto zgrzeszyć, już sam opis daje się we ,,smaki"

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:02:22

Warto, warto 🙂

Odpowiedz

Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-08-12 21:21:30

Jakie pyszne te babeczki! Jakże żałuję, że nie można zjeść przez monitor!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:02:04

Też żałuję, chętnie Małgosiu poczęstowałabym Ciebie 🙂

Odpowiedz

Justyna Borucka 2020-08-12 21:22:41

Będę grzeszyć z nimi wielokrotnie :) jakie pyszności :) bardzo lubimy babeczki w różnych wydaniach, dziś kuszą mnie Twoje, z kremem i syropem. Będą moje.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 02:00:19

To małe słodkie i kawowe grzeszki, więc ... grzesz!

Odpowiedz

Klimaty Agness 2020-08-12 22:20:55

Babeczki wyglądają przepysznie, dosłownie aż chce się wyciągnąć rękę i sięgnąć po jedną z nich :D
Pozdrawiam ciepło, Agness:)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 01:59:30

Proszę, częstuj się, smacznego!

Odpowiedz

Papierowa Łowczyni 2020-08-12 23:05:30

No zdecydowanie bym takie przekąsiła, aczkolwiek ja u siebie musiałabym całą blachę zrobić, bo takie babeczki to znikły by w mig 😂😂😂 Bardzo artystyczne i apetycznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 01:57:52

Cała blacha też może być 😉 Będzie pysznie i bardzo kawowo 🙂

Odpowiedz

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-08-13 00:55:01

Kawę uwielbiam w każdej postaci, więc chętnie się poczęstuję

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 01:57:11

Olu, częstuj się 🙂

Odpowiedz

Słodko Słodka 2020-08-13 07:43:42

Babeczki wyglądają obłędnie, poezja smaku 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 11:58:30

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-08-13 08:04:54

Dla mnie bomba! Przede wszystkim kawowa.
No to porywam babeczkę do...kawy!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-08-13 11:58:00

Ha, ha, ha! Tak, to bomba kawowa 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.