Kawowe muffinki z kawowym syropem. Kawowe babeczki z kremem mascarpone i syropem kawowo waniliowym
Jak zrobić kawowe muffinki z kremem mascarpone i syropem kawowym?
Kawowe muffinki z kawowym syropem – idealny deser na chwilę relaksu. Kiedy zaparzam sobie filiżankę kawy, od razu zaczynam zastanawiać się, co by tu podać do niej słodkiego. Czekoladka, ciasteczko czy kawałek ciasta? To mój rytuał, który daje mi chwilę odpoczynku. Zwykle staram się nie przesadzać z ilością słodyczy, ale kawa bez dodatku czegoś słodkiego wydaje mi się niepełna. Dlatego właśnie kawowe muffinki z kremem mascarpone i kawowym syropem są idealnym wyborem, gdy chcę pofolgować sobie nieco w kwestii deseru.
Jak przygotować syrop kawowy z wanilią do babeczek?
Kawowe babeczki – słodka przyjemność w każdej filiżance. Te kawowe babeczki to połączenie dwóch wspaniałych smaków: kawy i wanilii. Krem z mascarpone idealnie komponuje się z bogatym smakiem kawy, a syrop kawowy nadaje im dodatkowego charakteru. Pamiętaj, syropu warto ugotować więcej – jego aromatyczny smak będzie się doskonale komponował z babeczkami, a część możesz spożyć prosto z rondelka! To deser, który sprawdzi się nie tylko do kawy, ale i na każdą okazję.
SKŁADNIKI
Kawowe babeczki
Syrop kawowo waniliowy
Krem z mascarpone
WYKONANIE
Krem z mascarpone
- Mocno schłodzą śmietankę i mascarpone ubij z cukrem na zwarty krem.
- Gotowy krem przykryj i odstaw do lodówki.
Syrop kawowo waniliowy
- Do małego rondelka wsyp cukier i cukier waniliowy.
- Dolej zaparzoną kawą.
- Mieszaj i podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut do uzyskania syropu.
- Ostudź.
Babeczki kwaowe
- W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, czarne kakao.
- Rodzynki zaparz gorącą kawą i odstaw do przestudzenia.
- Przecedź zaparzone rodzynki, kawy nie wylewaj.
- Odsączone rodzynki dodaj do miski z mąką, wymieszaj.
- Jaja ubij z cukrem na puszystą masę.
- Następnie dodaj pozostałą kawę po moczeniu rodzynek, krótko wymieszaj i wlej do miski z suchymi składnikami.
- Delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszaj tylko do momentu połączenia składników.
- Ciastem wypełnij foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ostudzone babeczki udekoruj kremem z mascarpone i polej obficie syropem kawowo waniliowym.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Z tego przepisu możecie przygotujesz kawowe babeczki lub w jednej większej foremce kawowe ciasto.
- Foremki możemy wyłożyć gotowymi papilotkami lub przygotować własne, polecam wpis "jak zrobić papilotki do muffinek?". Ja tym razem użyłam silikonowych.
- Jeżeli preferujesz alkohol, a babeczek nie będziesz serwować dzieciom, ani kierowcom, możesz przed nałożeniem kremu nasączyć babeczki, najlepiej lekko rozcieńczonym alkoholem 1 - 2 łyżeczki na babeczkę.
- Współpraca - Przyjaciele Kawy dziękuję za możliwość degustacji kawy. Caprissmo Fragrante to mieszanka dwóch rodzajów kawy pochodzącej z Brazylii. Ma kojący aromat, z nutką orzechów i czekolady. W smaku wyczuwalne delikatne nuty ciemnej czekolady, z lekkim posmakiem orzechów ziemnych.
Aneta Krasińska 2020-08-12 15:23:08
Zapowiada się pysznie. Przepis na pewno do wypróbowania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:06:51
Bardzo pysznie i bardzo kawowo 😉
Odpowiedz
Iwona Banach 2020-08-12 16:41:51
Jak ty robisz te cudne zdjęcia? Normalnie napatrzeć się nie mogę, są wspaniałe! Przepis zresztą też, ale sam przepis nie skusi, za to zdjęcia na pewno.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:06:24
Mieszam, piekę i ... pstrykam 😉 Dziękuję za tak miłe słowa 🙂
Odpowiedz
Po prostu MAMA 2020-08-13 18:07:10
Ależ mi smaka na słodkości zrobiłaś! Idę szperać po szafkach ;)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-17 15:50:45
Ha, ha, ha... ciekawa jestem co wyszperałaś? 😉
Odpowiedz
Irena-Hooltaye w podrozy 2020-08-12 17:45:08
Cudownie to wygląda. Jak w bajce.Nie jadam słodyczy, nie pijam kawy, nie mogę, ale uwielbiam jej zapach.
Na taką babeczkę bym się skusiła.
Pyszności na tych zdjęciach 🙂
Pozdrawiam!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:05:17
Specjalnie dla Ciebie zrobię jeszcze mniejsze 😉
Odpowiedz
TOlinka 2020-08-12 19:04:09
Pychotka! Fajny skład, dobry pomysł na podanie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:04:07
Jest kawowo i ... kawowo 😉
Odpowiedz
Kasia 2020-08-12 19:39:28
Ja chcę takie ciasto! Muszę to ogarnąć!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:03:37
Kasia, jak ogarniesz, daj znać 🙂
Odpowiedz
Ania 2020-08-12 21:05:06
Nic tylko siadać i rozkoszować się smakiem :) to musi być niesamowicie dobre. Wyglada obłednie i jak nic bede robic, może wyjdzie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:03:07
Wyjdzie, wyjdzie!
Odpowiedz
Marzena T (Mania) 2020-08-12 21:16:30
Dla takich babeczek warto zgrzeszyć, już sam opis daje się we ,,smaki"
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:02:22
Warto, warto 🙂
Odpowiedz
Małgorzata Kijowska|DayliCooking 2020-08-12 21:21:30
Jakie pyszne te babeczki! Jakże żałuję, że nie można zjeść przez monitor!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:02:04
Też żałuję, chętnie Małgosiu poczęstowałabym Ciebie 🙂
Odpowiedz
Justyna Borucka 2020-08-12 21:22:41
Będę grzeszyć z nimi wielokrotnie :) jakie pyszności :) bardzo lubimy babeczki w różnych wydaniach, dziś kuszą mnie Twoje, z kremem i syropem. Będą moje.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 02:00:19
To małe słodkie i kawowe grzeszki, więc ... grzesz!
Odpowiedz
Klimaty Agness 2020-08-12 22:20:55
Babeczki wyglądają przepysznie, dosłownie aż chce się wyciągnąć rękę i sięgnąć po jedną z nich :D
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 01:59:30
Proszę, częstuj się, smacznego!
Odpowiedz
Papierowa Łowczyni 2020-08-12 23:05:30
No zdecydowanie bym takie przekąsiła, aczkolwiek ja u siebie musiałabym całą blachę zrobić, bo takie babeczki to znikły by w mig 😂😂😂 Bardzo artystyczne i apetycznie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 01:57:52
Cała blacha też może być 😉 Będzie pysznie i bardzo kawowo 🙂
Odpowiedz
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-08-13 00:55:01
Kawę uwielbiam w każdej postaci, więc chętnie się poczęstuję
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 01:57:11
Olu, częstuj się 🙂
Odpowiedz
Słodko Słodka 2020-08-13 07:43:42
Babeczki wyglądają obłędnie, poezja smaku 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 11:58:30
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Anna 2020-08-13 08:04:54
Dla mnie bomba! Przede wszystkim kawowa.
No to porywam babeczkę do...kawy!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-08-13 11:58:00
Ha, ha, ha! Tak, to bomba kawowa 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.