Ciasto z Guinnessem - czekoladowe ciasto z ciemnym piwem

Czekoladowe ciasto z guinnessem, orzechami i kremem z mascarpone

Nie przepadam za ciemnym piwem, więc byłam ciekawa, jak może smakować ciasto z jego dodatkiem. Okazuje się, że jest bardzo pyszne, wilgotne i przepełnione czekoladowym smakiem z nutą ciemnego piwa w tle. To bardzo łatwe i proste ciasto i ... nie można się nim upić ;-)

Ciasto jest jeszcze smaczniejsze w połączeniu z kremem ze śmietanki i mascarpone. To zestawienie jest absolutnie idealne!

ciasto Guinness czekolada

SKŁADNIKI

CIASTO

250 g mąki typ 500

20 g czarnego kakao

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

50 g gorzkiej czekolady 70%

50 g orzechów włoskich

25 g rodzynków

150 g masła

120 g cukru

3 jaja

250 ml ciemnego piwa typu Guinnes

KREM

150 g mascarpone

150 g śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE

KREM

Serek mascarpone i śmietanka przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Dobrym sposobem jest wstawienie ich na 10 minut przed ubijaniem do zamrażalnika.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i ubijamy na krem, przechowujemy w przykrytej misce w lodówce. 

CIASTO

Keksówkę lub inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie foremka o wymiarach 23 x 13 cm). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

Czekoladę i orzechy siekamy na grubsze kawałki.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, czarne kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Na koniec dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i czekoladę.

W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na krem, dodajemy jaja, chwilę ucieramy. Na koniec wlewamy piwo i chwilę ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą. Wlewamy mokre do suchych i delikatnie, najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki mieszamy składniki tylko do połączenia. Wylewamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.

Przestudzone ciasto dekorujemy kremem. Możemy obłożyć owocami, dobrze pasuje miechunka peruwiańska (physalis) i wiórki czekolady.

Smacznego!

Zobacz również

Czarne ciasto pieczone w słoiku. Babeczki na piwie z czarnym kakao

czarne-ciasto-pieczone-w-sloiku-babeczki-na-piwie-z-czarnym-kakao

Czarne cantuccini, czerwone wino i Viticulture

czarne-cantuccini-czerwone-wino-i-viticulture

Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi

ciasto-z-dynia-powidlami-sliwkowymi-i-platkami-owsianymi

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

babeczki-pomaranczowe-z-twarogiem-i-czekolada

Komentarze

Bernadeta 2021-01-17 22:49:05

To musi być genialne w smaku 😍

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-18 13:33:04

O, tak 🙂 jest bardzo 🙂

Odpowiedz

Agu 2021-02-09 12:44:06

Hejka, a co robimy z tym mascarpone, które znajduje się na liście składników na ciasto? Domyślam się, że wpadło przez pomyłkę, ale wolę się upewnić zanim zabiorę się za pieczenie :) Pozdro

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-09 22:01:54

Sprawdziłam w notatkach, to pomyłka, już wykreśliłam, Dziękuję za czujność 🙂 i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.