Czekoladowe ciasto z guinnessem, orzechami i kremem z mascarpone
Nie przepadam za ciemnym piwem, więc byłam ciekawa, jak może smakować ciasto z jego dodatkiem. Okazuje się, że jest bardzo pyszne, wilgotne i przepełnione czekoladowym smakiem z nutą ciemnego piwa w tle. To bardzo łatwe i proste ciasto i ... nie można się nim upić ;-)
Ciasto jest jeszcze smaczniejsze w połączeniu z kremem ze śmietanki i mascarpone. To zestawienie jest absolutnie idealne!
SKŁADNIKI
CIASTO
250 g mąki typ 500
20 g czarnego kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady 70%
50 g orzechów włoskich
25 g rodzynków
150 g masła
120 g cukru
3 jaja
250 ml ciemnego piwa typu Guinnes
KREM
150 g mascarpone
150 g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
WYKONANIE
KREM
Serek mascarpone i śmietanka przed ubijaniem powinny być dobrze schłodzone. Dobrym sposobem jest wstawienie ich na 10 minut przed ubijaniem do zamrażalnika.
W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i ubijamy na krem, przechowujemy w przykrytej misce w lodówce.
CIASTO
Keksówkę lub inną foremkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie foremka o wymiarach 23 x 13 cm). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
Czekoladę i orzechy siekamy na grubsze kawałki.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, czarne kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Na koniec dodajemy rodzynki, posiekane orzechy i czekoladę.
W drugiej misce ucieramy masło z cukrem na krem, dodajemy jaja, chwilę ucieramy. Na koniec wlewamy piwo i chwilę ucieramy, aż wszystkie składniki się połączą. Wlewamy mokre do suchych i delikatnie, najlepiej za pomocą silikonowej szpatułki mieszamy składniki tylko do połączenia. Wylewamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Przestudzone ciasto dekorujemy kremem. Możemy obłożyć owocami, dobrze pasuje miechunka peruwiańska (physalis) i wiórki czekolady.
Smacznego!
Bernadeta 2021-01-17 22:49:05
To musi być genialne w smaku 😍
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-01-18 13:33:04
O, tak 🙂 jest bardzo 🙂
Odpowiedz
Agu 2021-02-09 12:44:06
Hejka, a co robimy z tym mascarpone, które znajduje się na liście składników na ciasto? Domyślam się, że wpadło przez pomyłkę, ale wolę się upewnić zanim zabiorę się za pieczenie :) Pozdro
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-09 22:01:54
Sprawdziłam w notatkach, to pomyłka, już wykreśliłam, Dziękuję za czujność 🙂 i pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.