Dyniowe ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, śliwek suszonych, płatków owsianych i orzechów włoskich
Do tego ciasta najlepszym dodatkiem są domowe powidła śliwkowe, gęste, smażone tradycyjną metodą. Jeżeli zdecydujecie się na użycie powideł ze sklepu, sprawdźcie ich skład, gdyż może okazać się, że ciasto będzie za słodkie.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 200 g powideł śliwkowych
- 300 g puree z dyni
- 5 jaj
- 150 ml oleju
- 100 g posiekanych suszonych śliwek
- 150 g płatków owsianych
- 20 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki kakao
- 150 g cukru
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
- 90 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- 10 ml soku z cytryny
DODATKOWO
- 30 g suszonych posiekanych śliwek
- 20 ml śliwowicy lub innego alkoholu
WYKONANIE
CIASTO
- Powidła, puree z dyni, jaja, olej dokładnie ze sobą mieszamy.
- Dodajemy do mieszaniny płatki owsiane, posiekane orzechy i śliwki.
- W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, kakao, cukier, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C.
- Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki.
- Łączymy ze sobą suche i mokre składniki i mieszamy, tylko do momentu połączenia składników.
- Ciasto wylewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy około 50 - 60 minut, do suchego patyczka - czas pieczenia zależy od piekarnika.
- Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 15 minut w formie, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
POLEWA
- Śliwki zalewamy śliwowicą lub innym alkoholem i odstawiamy na około godzinę.
- Białą czekoladę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny.
- Śmietankę zagotowujemy i gorącą zalewamy czekoladę.
- Po kilku minutach mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby polewa lekko stężała. Od czasu do czasu warto polewę przemieszać.
- Na ostudzone ciasto rozkładamy nasączone alkoholem śliwki.
- Na koniec wylewamy polewę z białej czekolady.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Dyniowe purée - dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée.
- Pod warstwą polewy z białej czekolady kryją się śliwki nasączone w śliwowicy, która zawiera trochę alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny.
To gotują Saudyjskie Wielbłądy 2017-12-20 16:12:55
Aniu strasznie się cieszę, że dołączyłaś do akcji polecania blogów kulinarnych. Twój jest tego wart :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-12-20 19:15:36
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.