Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami

ŚWIĘTA, ŚWIĘTA, CZEKOLADA I ŚLIWKI :-)

Śliwki na naszej przedświątecznej liście zakupów, to jeden z ważniejszych punktów :-) Wykorzystujemy je do kompotu z suszu, śledzika, pierogów - ile domów tyle różnych świątecznych potraw ze śliwkami.

Upiekłyśmy tym razem śliwkowo - czekoladowe ciasto w silikonowej „choinkowej” foremce - MAGIA ŚWIĄT :-)

Ciasto jest wilgotne, nasączane nalewką, czekoladowe, słodkie i mocno śliwkowe.


SKŁADNIKI

  • 500 g śliwek suszonych
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • ciepła woda
  • 100 ml nalewki (najlepiej śliwkowej)

CIASTO

  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek mąki

MASA

  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 200 g cukru

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 g  masła
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej

WYKONANIE

Śliwki suszone kroimy na paski, zalewamy ciepłą woda, tak żeby je zakryła i dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego. Po godzinie odsączamy i zostawiamy na sitku do czasu dekorowania ciasta.

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Przy założeniu, że korzystamy z blaszki 23x39cm, jeśli z foremki silikonowej nie ma takiej potrzeby).

Pieczemy w temperaturze 180C ok 20 min ( pieczemy do suchego patyczka, czyli pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w ciasto, w miejsce, gdzie jest najgrubsze, wyciągamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy)

My piekłyśmy w formie „choinkowej" trochę dłużej, około 45 min, ponieważ ciasto było wyższe.

Masa maślana - Masło ucieramy. Jajka ubijamy na parze z cukrem, dodajemy kakao, następnie dodajemy do utartego masła..

Polewa czekoladowa - Rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej.

Po upieczeniu ciasto studzimy, potem nasączamy ulubioną nalewką, następnie smarujemy powidłami śliwkowymi, na powidła kładziemy masę maślaną a na wierzch odsączone śliwki. Wieńczymy dzieło polewą czekoladową.... ufff , dużo tego, ale warto :-)


Proporcje na ciasto czekoladowo śliwkowe najlepiej pasują do foremki o wymiarach 23x39cm.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Piernik staropolski z dojrzewającego ciasta przekładany powidłami śliwkowymi

piernik-staropolski-z-dojrzewajacego-ciasta-przekladany-powidlami-sliwkowymi

Ciasto z dynią, powidłami śliwkowymi i płatkami owsianymi

ciasto-z-dynia-powidlami-sliwkowymi-i-platkami-owsianymi

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Ciasto czekoladowe z syropem czekoladowym Sokolatopita

ciasto-czekoladowe-z-syropem-czekoladowym-sokolatopita

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.