Czekolada i Śliwka - Ciasto mocno czekoladowe ze śliwkami
Śliwki na naszej przedświątecznej liście zakupów, to jeden z ważniejszych punktów :-) Wykorzystujemy je do kompotu z suszu, śledzika, pierogów - ile domów tyle różnych świątecznych potraw ze śliwkami.
Upiekłyśmy tym razem śliwkowo - czekoladowe ciasto w silikonowej „choinkowej” foremce - MAGIA ŚWIĄT :-)
Ciasto jest wilgotne, nasączane nalewką, czekoladowe, słodkie i mocno śliwkowe.
SKŁADNIKI
CIASTO
MASA
POLEWA CZEKOLADOWA
WYKONANIE
Śliwki suszone kroimy na paski, zalewamy ciepłą woda, tak żeby je zakryła i dodajemy łyżeczkę cukru trzcinowego. Po godzinie odsączamy i zostawiamy na sitku do czasu dekorowania ciasta.
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (Przy założeniu, że korzystamy z blaszki 23x39cm, jeśli z foremki silikonowej nie ma takiej potrzeby).
Pieczemy w temperaturze 180C ok 20 min ( pieczemy do suchego patyczka, czyli pod koniec pieczenia wbijamy patyczek w ciasto, w miejsce, gdzie jest najgrubsze, wyciągamy patyczek i sprawdzamy czy jest suchy)
My piekłyśmy w formie „choinkowej" trochę dłużej, około 45 min, ponieważ ciasto było wyższe.
Masa maślana - Masło ucieramy. Jajka ubijamy na parze z cukrem, dodajemy kakao, następnie dodajemy do utartego masła..
Polewa czekoladowa - Rozpuszczamy składniki w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu ciasto studzimy, potem nasączamy ulubioną nalewką, następnie smarujemy powidłami śliwkowymi, na powidła kładziemy masę maślaną a na wierzch odsączone śliwki. Wieńczymy dzieło polewą czekoladową.... ufff , dużo tego, ale warto :-)
Proporcje na ciasto czekoladowo śliwkowe najlepiej pasują do foremki o wymiarach 23x39cm.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.