Delikatne i kruche maślane ciastka z mieszanką rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem
Czy lubisz rozkoszować się chrupiącym, maślanym ciasteczkiem z filiżanką gorącej herbaty rooibos? Jeśli tak, to polecam przepis na wyjątkowo delikatne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka.
![kruche-pomarńczowe-herbaciane-ciasteczka-rooibos](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/ciasteczka-z-rooibos-595x896.jpg)
Słodkie, kruche talarki z rooibos, pomarańczami i czekoladą. Ciastka do przygotowania w mgnieniu oka, bez wycinania foremkami, bez wałkowania. Te rozkoszne krążki to również świetny pomysł na drobny słodki prezent. Będą się elegancko prezentowały na przykład zapakowane w udekorowany świątecznie słoik.
SKŁADNIKI
170 g masła
130 g cukru
1 jajko
270 g maki typ 500
szczypta soli
2 łyżeczki herbaty Rooibos (u mnie mieszanka rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem)
20 ml soku z pomarańczy (można pominąć)
kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 g do ciasta, 50 g do dekoracji
100 g ciemnej czekolady
![czekolada-pomarńcze- kandyzowane -herbata-ciasteczka-świąteczne](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/ciasteczka-z-rooibos-2-595x896.jpg)
WYKONANIE
W misce miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na krem. Wbijamy jajko, opcjonalnie sok pomarańczowy i jeszcze chwilę ucieramy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, herbatę Rooibos i sól. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy.
Dodajemy suche składniki do maślanego kremu i ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lepkie.
Ciasto wykładamy na podsypaną lekko mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Z każdej porcji formujemy wałek o średnicy około 5 - 6 cm i zawijamy ciasno w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około 2 godziny, najlepiej przez całą noc.
![pomysł-na-słodki-prezent-upominek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/ciasteczka-z-rooibos-3-595x896.jpg)
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy z lodówki pierwsza porcję ciasta i ostrym nożem kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Krążki ciasta układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 15 – 20 minut lub do momentu zrumienienia wokół brzegów. Upieczone studzimy na kratce. Następnie pieczemy druga porcję.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej jeden brzeg przestudzonego ciastka. Od razu część z czekoladą dekorujemy kandyzowana skórką pomarańczową i/lub posypką, orzechami, wiórkami albo sezamem. Układamy na papierze, aż czekolada zastygnie. Ciasteczka najlepiej smakują ze świeżo zaparzoną herbatą rooibos.
![kruche-ciastka-z-herbata-czekoladą-pomarańczami-wanilia-miód](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/ciasteczka-z-rooibos-4-595x896.jpg)
Do ciastek dodałam zawartość dwóch saszetek herbaty Pickwick Rooibos Dreams Slow Tea - mieszanka rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem.
Herbata Pickwick Slow Tea ROOIBOS DREAMS to 100% naturalny produkt. Liście herbaty pakowane osobno w przeźroczyste saszetki, które uwalniają delikatny smak, kolor i aromat. Taka herbata to świetny pomysł na prezent, szczególnie dla amatorów ziołowego naparu z czerwonokrzewu. Intensywna mieszanka rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem tworzy nietuzinkowe połączenie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom herbat.
Wpis powstał w ramach współpracy z Cafitesse.pl
Tagi
pomysł na prezentkruche ciasteczkado herbatyświąteczne wypiekiświąteczne ciasteczkamaślane ciastkarooibosZobacz również
Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie
![pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/12/pierniczki-z-miodem-gryczanym-i-ciemnym-piwem.jpg)
Migdałowe ciasteczka Kavala
![migdalowe-ciasteczka-kavala](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/12/kavala-2-595x858.jpg)
Francja na talerzu - Gaudry Francois-Regis. Wszystko o kuchni francuskiej
![francja-na-talerzu-gaudry-francois-regis-wszystko-o-kuchni-francuskiej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1939-960x1440.webp)
Serowe wytrawne ciasteczka z pomidorowym dżemem lub bez
![serowe-wytrawne-ciasteczka-z-pomidorowym-dzemem-lub-bez](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A9591-595x892.webp)
Cztery Fajery - blog kulinarny 2021-12-02 17:32:58
Wyglądają bardzo apetycznie, herbata też musi świetnie smakować. W takich eleganckich opakowaniach będzie też świetnym prezentem
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-02 17:50:50
Herbata jest bardzo aromatyczna i smaczna. Myślę, że i herbata, i ciastka będą świetnym prezentem 🙂
Odpowiedz
Marzena 2021-12-02 23:06:00
I ciastka i herbata wygląda cudnie, jak z najlepszej kawiarni . Po prostu bajka. I jak fajnie ta herbata ma mocowanie do zaparzania😊
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-02 23:47:36
Dziękuję 🙂 ...i też podoba mi się to mocowanie 😉
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2021-12-06 16:36:22
Już czuję ten smak i zapach!
Odpowiedz
Grażyna 2021-12-07 20:33:16
Uwielbiam i herbatę, i ciasteczka, więc ciasteczka z herbatą brzmią cudownie <3
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.