Delikatne i kruche maślane ciastka z mieszanką rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem
Czy lubisz rozkoszować się chrupiącym, maślanym ciasteczkiem z filiżanką gorącej herbaty rooibos? Jeśli tak, to polecam przepis na wyjątkowo delikatne, aromatyczne i łatwe w przygotowaniu ciasteczka.
Słodkie, kruche talarki z rooibos, pomarańczami i czekoladą. Ciastka do przygotowania w mgnieniu oka, bez wycinania foremkami, bez wałkowania. Te rozkoszne krążki to również świetny pomysł na drobny słodki prezent. Będą się elegancko prezentowały na przykład zapakowane w udekorowany świątecznie słoik.
SKŁADNIKI
170 g masła
130 g cukru
1 jajko
270 g maki typ 500
szczypta soli
2 łyżeczki herbaty Rooibos (u mnie mieszanka rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem)
20 ml soku z pomarańczy (można pominąć)
kandyzowana skórka z pomarańczy - 50 g do ciasta, 50 g do dekoracji
100 g ciemnej czekolady
WYKONANIE
W misce miksera ucieramy masło z cukrem pudrem na krem. Wbijamy jajko, opcjonalnie sok pomarańczowy i jeszcze chwilę ucieramy.
W osobnej misce mieszamy mąkę, herbatę Rooibos i sól. Dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, mieszamy.
Dodajemy suche składniki do maślanego kremu i ucieramy na wolnych obrotach, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lepkie.
Ciasto wykładamy na podsypaną lekko mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Z każdej porcji formujemy wałek o średnicy około 5 - 6 cm i zawijamy ciasno w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce przez około 2 godziny, najlepiej przez całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje wyjmujemy z lodówki pierwsza porcję ciasta i ostrym nożem kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm. Krążki ciasta układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 15 – 20 minut lub do momentu zrumienienia wokół brzegów. Upieczone studzimy na kratce. Następnie pieczemy druga porcję.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej jeden brzeg przestudzonego ciastka. Od razu część z czekoladą dekorujemy kandyzowana skórką pomarańczową i/lub posypką, orzechami, wiórkami albo sezamem. Układamy na papierze, aż czekolada zastygnie. Ciasteczka najlepiej smakują ze świeżo zaparzoną herbatą rooibos.
Do ciastek dodałam zawartość dwóch saszetek herbaty Pickwick Rooibos Dreams Slow Tea - mieszanka rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem.
Herbata Pickwick Slow Tea ROOIBOS DREAMS to 100% naturalny produkt. Liście herbaty pakowane osobno w przeźroczyste saszetki, które uwalniają delikatny smak, kolor i aromat. Taka herbata to świetny pomysł na prezent, szczególnie dla amatorów ziołowego naparu z czerwonokrzewu. Intensywna mieszanka rooibosu, pomarańczy z wanilią i miodem tworzy nietuzinkowe połączenie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom herbat.
Wpis powstał w ramach współpracy z Cafitesse.pl
Cztery Fajery - blog kulinarny 2021-12-02 17:32:58
Wyglądają bardzo apetycznie, herbata też musi świetnie smakować. W takich eleganckich opakowaniach będzie też świetnym prezentem
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-02 17:50:50
Herbata jest bardzo aromatyczna i smaczna. Myślę, że i herbata, i ciastka będą świetnym prezentem 🙂
Odpowiedz
Marzena 2021-12-02 23:06:00
I ciastka i herbata wygląda cudnie, jak z najlepszej kawiarni . Po prostu bajka. I jak fajnie ta herbata ma mocowanie do zaparzania😊
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-12-02 23:47:36
Dziękuję 🙂 ...i też podoba mi się to mocowanie 😉
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2021-12-06 16:36:22
Już czuję ten smak i zapach!
Odpowiedz
Grażyna 2021-12-07 20:33:16
Uwielbiam i herbatę, i ciasteczka, więc ciasteczka z herbatą brzmią cudownie <3
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.