Walentynki - pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami
Dżem figowo-pomarańczowy przywiozłam z Chorwacji. Cieszył się takim powodzeniem, że zostały po nim tylko puste słoiki, W ramach eksperymentu postanowiłam w domu zrobić podobny przysmak. W związku z tym, że figi suszone są u nas dostępne przez cały rok, wykorzystałam je do przygotowania dżemu.
Efekt?
Dodałam dżem do ciastek, które zniknęły, jeszcze szybciej niż ten dżem z Chorwacji.
Jeśli użyjesz foremek w kształcie serduszek, otrzymasz przy okazji walentynkowe słodkości.
SKŁADNIKI
Dżem
200g suszonych fig
3 pomarańcze - sok i skórka
1 łyżka cukru trzcinowego
Ciastka
syrop pomarańczowy: 200ml soku z pomarańczy + 2 łyżki cukru
180g masła
250g mąki tortowej
50g maki ziemniaczanej
60g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
WYKONANIE
Dżem
Pomarańcze szorujemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Figi kroimy na mniejsze kawałki (usuwamy twarde końcówki), zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy otartą skórkę, łyżkę cukru i odstawiamy, najlepiej na noc do lodówki. Cukier możemy pominąć, ale nam się trafiły kwaśne pomarańcze ;-)
Następnie całość blendujemy, przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, redukując do konsystencji dżemu .
Ciastka
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop z soku pomarańczy. Do 200ml wyciśniętego soku z pomarańczy dodajemy 2 łyżki cukru i w rondelku lub patelni, na małym ogniu redukujemy płyn do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy, studzimy.
Na stolnicy mieszamy mąkę tortową z ziemniaczaną. Dodajemy proszek do pieczenia, , cukier, sól. Następnie dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw. „mokry piasek”.
Dodajemy jajko i przestudzony syrop pomarańczowy, wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm, podsypując mąką przy wałkowaniu. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek wycinamy dziurkę.
Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 180°C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bądźmy czujni pod koniec pieczenia, aby ciastka zbyt mocno się nie spiekły.
Kiedy ciastka ostygną, te z dziurką obsypujemy cukrem pudrem, natomiast te bez dziurki smarujemy ciepłym dżemem i łączymy je ze sobą.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.