Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

Sopapillas - cynamonowe meksykańskie pączki z miodem. Chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki na proszku do pieczenia.

Sopaipillas lub Sopapillas to chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki. To bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Zawiera tylko kilka typowych składników, które myślę, że bez problemu znajdziecie w swoich kuchennych szafkach.

sopaipillas meksykańskie ciastka
sopapillas meksykanskie pączki

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Cynamonowy napar - około 300 ml wody zalewamy 1/2 laski cynamonu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut.
  2. W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
  3. Dodajemy masło, ja skrawam nożem cienkie plasterki bezpośrednio na mąkę.
  4. Palcami rozcieramy masło z mąką.
  5. Stopniowo dodajemy gorący napar cynamonowy lub wodę i wyrabiamy ciasto.
  6. Przenosimy ciasto na blat i ugniatamy przez około 5 minut, aż będzie gładkie.
  7. Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy ją odwróconą miską (tą, w której mieszaliśmy ciasto).
  8. Pozostawiamy tak ciasto na około 20 - 30 minut, aby odpoczęło.
  9. Podgrzewamy olej do temperatury około 175°C.
  10. Dzielimy ciasto na pięć części, z każdej formujemy kulę.
  11. Zostawiamy jedną porcję na blacie (resztę chowamy znowu pod miskę).
  12. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekrawamy na cztery i partiami smażymy.
  13. Kładziemy delikatnie na gorący tłuszcz i aby ciastka mocno się "nadymały" od razu, za pomocą łyżki polewamy gorącym olejem po wierzchu.
  14. Smażymy na złoty kolor, odwracamy i dosmażamy z drugiej strony.
  15. Usmażone Sopaipillas odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  16. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (może być zmieszany z cynamonem) i polewamy miodem.
meksykańskie pączki

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Przed pieczeniem ciasto dzielimy na pięć porcji, każdą potem na cztery. Uzyskamy w ten sposób 20 pączków, które po usmażeniu są mniej więcej wielkości jabłka. Ciasto możemy podzielić na więcej części, dzięki czemu uzyskamy więcej, mniejszych pączków.
  • Zwykle ciasto na Sopapillas przygotowuje się na wodzie, wtedy ciastka można serwować na słodko z cukrem pudrem, cynamonem, miodem lub na słono z pikantnymi dodatkami.
  • Moja propozycja to deser z cukrem pudrem i miodem, dlatego przygotuję ciasto na cynamonowym naparze.
  • Pisząc ten tekst już mi zaświtało w głowie, że następnym razem poeksperymentuję z naparem anyżowym lub kardamonowym.
  • Inspiracja - Mexico In My Kitche

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Gęsie łapki, pyszne i kruche serowe ciasteczka

gesie-lapki-pyszne-i-kruche-serowe-ciasteczka

Pączki na zakwasie, nie tylko w tłusty czwartek

paczki-na-zakwasie-nie-tylko-w-tlusty-czwartek

Komentarze

Bernadeta 2021-02-11 17:55:58

Patrząc na te słodkości cos mi się wydaje ze smakowałoby mi w Meksyku.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-02-13 19:41:37

Też tak myślę, ale póki co musimy się zadowolić "wersją krajową" 😉

Odpowiedz

Bernadeta 2022-01-26 14:04:36

Ciekawe, różne pączki już robiłam ale takich jeszcze nie. A karnawał to idealny czas na takie przepisy.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.