Sopapillas - cynamonowe meksykańskie pączki z miodem. Chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki na proszku do pieczenia.
Sopaipillas lub Sopapillas to chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki. To bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Zawiera tylko kilka typowych składników, które myślę, że bez problemu znajdziecie w swoich kuchennych szafkach.
Przed pieczeniem ciasto dzielimy na pięć porcji, każdą potem na cztery. Uzyskamy w ten sposób 20 pączków, które po usmażeniu są mniej więcej wielkości jabłka. Ciasto możemy podzielić na więcej części, dzięki czemu uzyskamy więcej, mniejszych pączków.

Zwykle ciasto na Sopapillas przygotowuje się na wodzie, wtedy ciastka można serwować na słodko (z cukrem pudrem, cynamonem, miodem) lub na słono (z pikantnymi dodatkami). Moja dzisiejsza propozycja to deser z cukrem pudrem i miodem, dlatego przygotuję ciasto na cynamonowym naparze. Pisząc ten tekst już mi zaświtało w głowie, że następnym razem poeksperymentuję z naparem anyżowym...

SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g masła
- 180 - 200 ml gorącego cynamonowego naparu lub wody
- kawałek laski cynamonu i 300 ml wody (na cynamonowy napar)
- cukier puder
- cynamon (opcjonalnie)
- miód
- 1 l oleju do smażenia

WYKONANIE
- Cynamonowy napar - około 300 ml wody zalewamy 1/2 laski cynamonu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut.
- W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Dodajemy masło, ja skrawam nożem cienkie plasterki bezpośrednio na mąkę.
- Palcami rozcieramy masło z mąką.
- Stopniowo dodajemy gorący napar cynamonowy lub wodę i wyrabiamy ciasto.
- Przenosimy ciasto na blat i ugniatamy przez około 5 minut, aż będzie gładkie.
- Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy ją odwróconą miską (tą, w której mieszaliśmy ciasto).
- Pozostawiamy tak ciasto na około 20 - 30 minut, aby odpoczęło.
- Podgrzewamy olej do temperatury około 175°C.
- Dzielimy ciasto na pięć części, z każdej formujemy kulę.
- Zostawiamy jedną porcję na blacie (resztę chowamy znowu pod miskę).
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekrawamy na cztery i partiami smażymy.
- Kładziemy delikatnie na gorący tłuszcz i aby ciastka mocno się "nadymały" od razu, za pomocą łyżki polewamy gorącym olejem po wierzchu.
- Smażymy na złoty kolor, odwracamy i dosmażamy z drugiej strony.
- Usmażone Sopaipillas odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (może być zmieszany z cynamonem) i polewamy miodem.
Inspiracja - Mexico In My Kitche
Zobacz również
Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

Pączki na zakwasie, nie tylko w tłusty czwartek

Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha

Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej

Bernadeta 2021-02-11 17:55:58
Patrząc na te słodkości cos mi się wydaje ze smakowałoby mi w Meksyku.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-13 19:41:37
Też tak myślę, ale póki co musimy się zadowolić "wersją krajową" 😉
Odpowiedz
Bernadeta 2022-01-26 14:04:36
Ciekawe, różne pączki już robiłam ale takich jeszcze nie. A karnawał to idealny czas na takie przepisy.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.