Sopapillas - cynamonowe meksykańskie pączki z miodem. Chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki na proszku do pieczenia.
Sopaipillas lub Sopapillas to chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki. To bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu deser. Zawiera tylko kilka typowych składników, które myślę, że bez problemu znajdziecie w swoich kuchennych szafkach.
![sopaipillas meksykańskie ciastka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/sopapillas-1.jpg)
![sopapillas meksykanskie pączki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/sopapillas.jpg)
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 g masła
- 180 - 200 ml gorącego cynamonowego naparu lub wody
- kawałek laski cynamonu i 300 ml wody (na cynamonowy napar)
- cukier puder
- cynamon (opcjonalnie)
- miód
- 1 l oleju do smażenia
WYKONANIE
- Cynamonowy napar - około 300 ml wody zalewamy 1/2 laski cynamonu i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 15 minut.
- W misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia.
- Dodajemy masło, ja skrawam nożem cienkie plasterki bezpośrednio na mąkę.
- Palcami rozcieramy masło z mąką.
- Stopniowo dodajemy gorący napar cynamonowy lub wodę i wyrabiamy ciasto.
- Przenosimy ciasto na blat i ugniatamy przez około 5 minut, aż będzie gładkie.
- Formujemy z ciasta kulę i przykrywamy ją odwróconą miską (tą, w której mieszaliśmy ciasto).
- Pozostawiamy tak ciasto na około 20 - 30 minut, aby odpoczęło.
- Podgrzewamy olej do temperatury około 175°C.
- Dzielimy ciasto na pięć części, z każdej formujemy kulę.
- Zostawiamy jedną porcję na blacie (resztę chowamy znowu pod miskę).
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekrawamy na cztery i partiami smażymy.
- Kładziemy delikatnie na gorący tłuszcz i aby ciastka mocno się "nadymały" od razu, za pomocą łyżki polewamy gorącym olejem po wierzchu.
- Smażymy na złoty kolor, odwracamy i dosmażamy z drugiej strony.
- Usmażone Sopaipillas odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem (może być zmieszany z cynamonem) i polewamy miodem.
![meksykańskie pączki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/02/sopapillas-2.jpg)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przed pieczeniem ciasto dzielimy na pięć porcji, każdą potem na cztery. Uzyskamy w ten sposób 20 pączków, które po usmażeniu są mniej więcej wielkości jabłka. Ciasto możemy podzielić na więcej części, dzięki czemu uzyskamy więcej, mniejszych pączków.
- Zwykle ciasto na Sopapillas przygotowuje się na wodzie, wtedy ciastka można serwować na słodko z cukrem pudrem, cynamonem, miodem lub na słono z pikantnymi dodatkami.
- Moja propozycja to deser z cukrem pudrem i miodem, dlatego przygotuję ciasto na cynamonowym naparze.
- Pisząc ten tekst już mi zaświtało w głowie, że następnym razem poeksperymentuję z naparem anyżowym lub kardamonowym.
- Inspiracja - Mexico In My Kitche
Tagi
karnawałciastoidealne do kawykuchnia meksykańskakuchnie światatłusty czwartekpączkisopapillascały rokZobacz również
Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki
![tyrolskie-kiachl-takie-austriackie-paczki-z-dolkiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/02/Kiachl-1.jpg)
Pączki na zakwasie, nie tylko w tłusty czwartek
![paczki-na-zakwasie-nie-tylko-w-tlusty-czwartek](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/02/paczki-cała-w-mące.jpg)
Cannoli z kremem z ricotty z japońską herbatą matcha
![cannoli-z-kremem-z-ricotty-z-japonska-herbata-matcha](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz17.jpg)
Poduszeczki z ciasta na chrust z przepisu Maryi Ochorowicz-Monatowej
![poduszeczki-z-ciasta-na-chrust-z-przepisu-maryi-ochorowicz-monatowej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz15-1.jpg)
Bernadeta 2021-02-11 17:55:58
Patrząc na te słodkości cos mi się wydaje ze smakowałoby mi w Meksyku.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-13 19:41:37
Też tak myślę, ale póki co musimy się zadowolić "wersją krajową" 😉
Odpowiedz
Bernadeta 2022-01-26 14:04:36
Ciekawe, różne pączki już robiłam ale takich jeszcze nie. A karnawał to idealny czas na takie przepisy.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.