Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Kiachl - tyrolskie drożdżowe pączki

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Tyrolskie pączki - kiachl, ziachkiachl, bauernkrapfen. Austriackie drożdżowe pączki, tradycyjny wypiek serwowany na słodko lub słono.

Czy znacie Kiachl z Tyrolu? To takie pączki z dołkiem. Kiachl mają w Tyrolu swoją tradycję, smażone są na letnich festiwalach ludowych oraz na jarmarkach bożonarodzeniowych.

Swojego pierwszego tyrolskiego pączka, a był to kiachl na słodko, zjadłam w schronisku na alpejskim szlaku w Austrii. Świeżo usmażony, delikatny w środku i chrupiący z wierzchu. Był tak przepyszny, że poczułam niedosyt i ponownie złożyłam zamówienie.

Po powrocie z urlopu zaczęłam szukać przepisu i okazało się, że jest wiele podobnych receptur na ten wypiek. Pewne detale jednak miały wpływ na smak i strukturę pączka. Dopiero za trzecim podejściem i po kilku korektach składników udało mi się odtworzyć zapamiętany smak.



SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Mąkę wsypujemy do miski, robimy dołek do którego wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na około 30 minut.
  2. W rondelku rozpuszczamy masło, dolewamy mleko, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Do misy z mąką dodajemy jaja, szczyptę soli i letnie mleko z masłem i rum.
  4. Wyrabiamy ciasto, najlepiej w mikserze z hakiem, na średnich obrotach około 4 - 6 minut, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek misy. Ciasto będzie trochę lepkie, ale gładkie i elastyczne.
  5. Przykrywamy miskę i odstawiamy do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
  6. Stolnicę obsypujemy mąką i łyżką wykładamy na nią porcje ciasta, około 20 sztuk.
  7. Następnie oprószonymi mąką dłońmi delikatnie z każdej porcji formujemy kulkę.
  8. Kuli ciasta lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
  9. Podgrzewamy tłuszcz do temperatury około 175°C.
  10. W małą miseczkę lejemy łyżkę oleju do smarowania dłoni.
  11. Bierzemy każdą kulkę w lekko natłuszczone dłonie i delikatnie wyciągamy/rozsuwamy ją palcami od środka na kształt podobny do oponki, ale bez dziurki.
  12. W środku ciasto powinno być bardzo cienkie, brzegi powinny pozostać jednakowej grubości dookoła.
  13. Kładziemy od razu na gorący tłuszcz stroną z wgłębieniem w dół.
  14. Smażymy na złoty kolor, odwracamy i dosmażamy z drugiej strony.
  15. Aby uzyskać ładne wgłębienie ciasto od razu po zanurzeniu w gorącym oleju lekko i ostrożnie za pomocą łyżki polewamy gorącym tłuszczem po wierzchu ( 3 - 4 chlusty)
  16. Usmażone pączki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  17. Kiedy kiachl przestygną posypujemy je cukrem pudrem.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Kiachl najlepiej smakuje świeży.
  • Zgodnie z tyrolskim zwyczajem Kiachl serwuje się albo na słodko, wypełniony żurawiną i posypany cukrem pudrem, albo na słono z kiszoną kapustą.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Pączki Sopaipillas - chrupiące, lekkie i pyszne meksykańskie pączki

paczki-sopaipillas-chrupiace-lekkie-i-pyszne-meksykanskie-paczki

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Rozetki karnawałowe lub świąteczne smażone ciasteczka

rozetki-karnawalowe-lub-swiateczne-smazone-ciasteczka

Wełniany chleb z pistacjami. Drożdżowe ciasto z orzechowym nadzieniem

welniany-chleb-z-pistacjami-drozdzowe-ciasto-z-orzechowym-nadzieniem

Komentarze

Bernadeta 2021-01-27 10:02:50

Wyglądają obłędnie, pierwszy raz słyszę o takich pączkach. Zapisuje przepis.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-01-27 23:45:53

Są przepyszne

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.