Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Szybkie i pyszne ciasto z połówkami jabłek i kawałkami czekolady. Domowe wypieki - ciasto z tortownicy. Ucierane ciasto z połówkami jabłek i kawałkami czekolady.

Soczyste, ponacinane jabłka zatopione w cieście z kawałkami gorzkiej czekolady. To ciasto, które przyciąga wzrok, kusi aromatem i jest idealne do kawy. 

Szarlotka z połówkami jabłek i czekolada

Prosty przepis na ucierane ciasto z tortownicy, nadziane połówkami jabłek i kawałkami gorzkiej czekolady.

SKŁADNIKI  na okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm

>WYKONANIE
  1. Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
  2. Obrane połówki jabłek nacinamy głęboko i możliwe cienko uważając, aby nie przeciąć owoców na pół.
  3. Ponacinane jabłka natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
  4. Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka i śmietanę. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy.
  5. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i sól.
  6. Masę maślaną wlewamy do suchych składników, dodajemy posiekana czekoladę i mieszamy do połączenia.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
  8. Wlewamy ciasto do uprzednio wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
  9. Jabłka układamy na cieście, blisko siebie i lekko dociskamy.
  10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut na złoty kolor, do tzw. suchego patyczka.
  11. Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Szarlotka czy Charlotte? Najlepsza szarlotka z szarą renetą

szarlotka-czy-charlotte-najlepsza-szarlotka-z-szara-reneta

Odwrócone ciasto z jabłkami w karmelu - ciasto jabłkowe z karmelem

odwrocone-ciasto-z-jablkami-w-karmelu-ciasto-jablkowe-z-karmelem

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Komentarze

Paula 2023-01-25 17:22:50

Wygląda wyśmienicie. Nie robiłam jeszcze takiego ciasta

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-01-28 20:08:53

Polecam, ciasto jest bardzo smaczne 🙂

Odpowiedz

Daria 2023-02-13 16:47:44

Takiego jeszcze nie widziałam. Będę musiała kiedyś spróbować

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-02-14 12:39:15

Ciasto jest bardzo pyszne i bardzo... jabłkowe 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.