Szybkie i pyszne ciasto z połówkami jabłek i kawałkami czekolady. Domowe wypieki - ciasto z tortownicy. Ucierane ciasto z połówkami jabłek i kawałkami czekolady.
Soczyste, ponacinane jabłka zatopione w cieście z kawałkami gorzkiej czekolady. To ciasto, które przyciąga wzrok, kusi aromatem i jest idealne do kawy.
Prosty przepis na ucierane ciasto z tortownicy, nadziane połówkami jabłek i kawałkami gorzkiej czekolady.
SKŁADNIKI na okrągłą formę do pieczenia o średnicy 26 cm
- Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
- Obrane połówki jabłek nacinamy głęboko i możliwe cienko uważając, aby nie przeciąć owoców na pół.
- Ponacinane jabłka natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.
- Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka i śmietanę. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i sól.
- Masę maślaną wlewamy do suchych składników, dodajemy posiekana czekoladę i mieszamy do połączenia.
- Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
- Wlewamy ciasto do uprzednio wysmarowanej tłuszczem tortownicy.
- Jabłka układamy na cieście, blisko siebie i lekko dociskamy.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut na złoty kolor, do tzw. suchego patyczka.
- Przestudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Paula 2023-01-25 17:22:50
Wygląda wyśmienicie. Nie robiłam jeszcze takiego ciasta
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-01-28 20:08:53
Polecam, ciasto jest bardzo smaczne 🙂
Odpowiedz
Daria 2023-02-13 16:47:44
Takiego jeszcze nie widziałam. Będę musiała kiedyś spróbować
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-02-14 12:39:15
Ciasto jest bardzo pyszne i bardzo... jabłkowe 😉
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.