Domowe wypieki z owocami. Ciasto widelcem mieszane z pieczonymi śliwkami, płatkami owsianymi, czekoladą i migdałami. Prosty i szybki przepis na pyszne i aromatyczne owocowe ciasto
Przedstawiam prosty przepis na smaczne ciasto z pieczonymi śliwkami, płatkami owsianymi, czekoladą i migdałami. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych ani wyszukanego sprzętu. Po prostu kroimy śliwki, zapiekamy w piekarniku, a następnie przestudzone mieszamy z resztą składników, używając tylko widelca.
To szybki sposób na przygotowanie aromatycznego ciasta, idealnego na różne okazje. Gotuj bez zbędnych komplikacji i ciesz się domowym, szybkim i pysznym wypiekiem.

SKŁADNIKI
Pieczone śliwki
- 500 g śliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
Ciasto
- 350 g upieczonych śliwek
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 200 g mąki tortowej
- 50 płatków owsianych
- szczypta soli
- 50 g ciemnej czekolady drobno pokrojonej lub w pastylkach
- otarta skórka z pomarańczy - opcjonalnie
- masło, bułka tarta i papier do pieczenia
- 50 g migdałów blanszowanych w płatkach
WYKONANIE
- Śliwki przekrawamy na pół i drylujemy.
- Połówki owoców układamy na blaszce, skórką do dołu, polewamy miodem, oprószamy cynamonem i kardamonem.
- Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut, studzimy.
- Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
- W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, sól i płatki owsiane.
- Do mąki dodajemy czekoladę.
- W drugiej misce rozgniatamy widelcem upieczone śliwki z cukrem i skórka pomarańczową.
- Do śliwek dodajemy roztopione masło, mieszamy widelcem do połączenia składników.
- Dodajemy jajka i nadal mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
- Rozpinamy tortownicę i dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy.
- Boki foremki natłuszczamy i posypujemy bulką tartą.
- Jak piekarnik się nagrzeje suche składniki dodajemy do mokrych i ostrożnie, ale szybko ze sobą łączymy.
- Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy wierzch i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, około 45 minut.

PORADY I WSKAZÓWKI
- Zamiast bułki tartej natłuszczone boki tortownicy możesz wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką.
- Ciasto po upieczeniu nie jest za wysokie, ponieważ do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli chcesz wyższe ciasto, użyj odpowiedni mniejszej tortownicy lub foremki keksowej.
- Pieczenie do suchego patyczka - używając patyczka do szaszłyków lub wykałaczki, sprawdzamy ciasto pod koniec czasu pieczenia. Kiedy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jesienią, kiedy trwa sezon na śliwki, do przygotowania ciasta wykorzystaj świeże owoce.
- Polecam również śliwki mrożone.
- Jeśli masz dostęp do dużej ilości śliwek, zastanów się nad ich zamrożeniem. Śliwki można wydrylować i zamrozić na przyszłość. Dzięki temu pieczone owoce przygotujesz, kiedy zechcesz.
- Śliwki możesz zapiec w piekarniku w większej ilości. Część dodaj do ciasta, resztę wstaw do lodówki i przez kilka dni dodawaj do owsianki.
Tagi
desercynamonczekoladaśliwkiciastokardamonpłatki owsianeowocedomowe wypiekipłatki migdałowejesieńZobacz również
Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

Czekoladowy deser z czereśniami. Clafoutis - szybki, łatwy i wykwintny francuski deser

Babeczki pomarańczowe z twarogiem i czekoladą

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.