Domowe wypieki z owocami. Ciasto widelcem mieszane z pieczonymi śliwkami, płatkami owsianymi, czekoladą i migdałami. Prosty i szybki przepis na pyszne i aromatyczne owocowe ciasto
Jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami bez użycia miksera?
Ciasto ze śliwkami i czekoladą to idealne rozwiązanie dla tych, którzy szukają prostego, domowego wypieku. Nie wymaga ono ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani zaawansowanego sprzętu. Wystarczy tylko widelec, aby połączyć pieczone śliwki z pozostałymi składnikami. Kroimy owoce, zapiekamy je w piekarniku, a następnie mieszamy wszystko w misce, tworząc wilgotne i aromatyczne ciasto.
Dlaczego ciasto śliwkowe to szybki i pyszny wypiek na każdą okazję?
Prostota wykonania sprawia, że to ciasto idealnie nadaje się na różne okazje, bez zbędnych komplikacji. Wystarczy kilka podstawowych składników, które często mamy pod ręką, by przygotować pyszne domowe ciasto. Płatki migdałowe na wierzchu dodają chrupkości, a śliwkowo czekoladowy smak ciasta na długo zapada w pamięć.
SKŁADNIKI
Pieczone śliwki
Ciasto
WYKONANIE
- Śliwki przekrój na pół i wydryluj.
- Połówki owoców ułóż na blaszce, skórką do dołu, polej miodem, oprósz cynamonem i kardamonem.
- Piecz w temperaturze 200°C przez około 30 minut, ostudź.
- Masło rozpuść w rondelku i przestudź.
- W jednej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól i płatki owsiane.
- Do mąki dodaj czekoladę.
- W drugiej misce rozgnieć widelcem upieczone śliwki z cukrem i skórka pomarańczową.
- Do śliwek dodaj roztopione masło, wymieszaj widelcem do połączenia składników.
- Dodaj jajka i nadal mieszaj widelcem, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- Rozepnij tortownicę i dno wyłóż papierem do pieczenia, zapnij.
- Boki foremki natłuść i posyp bułka tartą.
- Kiedy piekarnik się nagrzeje suche składniki dodaj do mokrych i ostrożnie, ale szybko ze sobą połącz.
- Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj wierzch i posyp płatkami migdałowymi.
- Wstaw foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka, około 45 minut.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Zamiast bułki tartej natłuszczone boki tortownicy możesz wysypać kaszą manną lub mąką krupczatką.
- Ciasto po upieczeniu nie jest za wysokie, ponieważ do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.
- Jeżeli chcesz wyższe ciasto, użyj odpowiedni mniejszej tortownicy lub foremki keksowej.
- Co to znaczy upiec do suchego patyczka? Używając patyczka do szaszłyków lub wykałaczki, sprawdzasz ciasto pod koniec czasu pieczenia. Kiedy patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jesienią, kiedy trwa sezon na śliwki, do przygotowania ciasta wykorzystaj świeże owoce.
- Polecam również śliwki mrożone.
- Jeśli masz dostęp do dużej ilości śliwek, zastanów się nad ich zamrożeniem. Śliwki można wydrylować i zamrozić na przyszłość. Dzięki temu pieczone owoce przygotujesz, kiedy zechcesz.
- Śliwki możesz zapiec w piekarniku w większej ilości. Część dodaj do ciasta, resztę wstaw do lodówki i przez kilka dni dodawaj do owsianki.
Magda 2024-10-05 13:33:22
Ucięłam cukier. Zrobiłam 1.3 porcji w blaszce 24 cm. Pomieszałam z mąką pełnoziarnistą i tapioką. Wyszło obłędnie dobre ☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-10-06 17:15:08
Już sobie wyobrażam ten aromat i smak!
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.