Dyniowa granola na dzień dobry. Domowa granola z miodem, figami i cytryną, najlepszy pomysł na śniadanie.
Przygotowanie granoli w domu jest bardzo łatwe i szybkie. Pozwala kontrolować zarówno ilość cukru, jak i jakość mieszanych składników. Możemy dodać płatki czy orzechy, które lubimy, a które, w przypadku alergii pokarmowych nam nie zaszkodzą. Suszone figi i miód sprawią, że dodatek białego cukru stanie się zbędny.
Polecam również przepis na jabłkową granolę lub granolę z kakao.
SKŁADNIKI
- 300 g pieczonej dyni*
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 100 g suszonych fig
- 1 łyżka miodu
- sok i otarta skórka z cytryny
- 400 g płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 50 g siemienia lnianego
- 100 g posiekanych grubo orzechów (nerkowce, migdały, orzechy laskowe...)
WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy płatki zbożowe, siemię lniane, cynamon, posiekane orzechy i otartą skórkę cytrynową.
- Figi kroimy na kawałki, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut.
- Upieczoną dynię, namoczone w soku z cytryny figi, olej z pestek winogron i miód miksujemy na purée.
- Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C.
- Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę.
- Pieczemy około 30 - 45 minut.
- Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
- Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.
*Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.