Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

Dyniowa granola na dzień dobry. Domowa granola z miodem, figami i cytryną, najlepszy pomysł na śniadanie.

Przygotowanie granoli w domu jest bardzo łatwe i szybkie. Pozwala kontrolować zarówno ilość cukru, jak i jakość mieszanych składników. Możemy dodać płatki czy orzechy, które lubimy, a które, w przypadku alergii pokarmowych nam nie zaszkodzą. Suszone figi i miód sprawią, że dodatek białego cukru stanie się zbędny.


Polecam również przepis na jabłkową granolę lub granolę z kakao.

SKŁADNIKI

  • 300 g pieczonej dyni*
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 100 g suszonych fig
  • 1 łyżka miodu
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • 400 g płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g siemienia lnianego
  • 100 g posiekanych grubo orzechów (nerkowce, migdały, orzechy laskowe...)

WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy płatki zbożowe, siemię lniane, cynamon, posiekane orzechy i otartą skórkę cytrynową.
  2. Figi kroimy na kawałki, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut.
  3. Upieczoną dynię, namoczone w soku z cytryny figi, olej z pestek winogron i miód miksujemy na purée.  
  4. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. 
  6. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  7. Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę.
  8. Pieczemy około 30 - 45 minut. 
  9. Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
  10. Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.

*Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem, kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 30 - 40 minut lub do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki.

Zobacz również

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Nocna owsianka na soku jabłkowym z rabarbarem

nocna-owsianka-na-soku-jablkowym-z-rabarbarem

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.