![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Granona-z-kakao-olejem-kokosowy-miodem-595x858.jpg)
Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą zaletą takiej domowej granoli jest to, że wiemy co jemy i jemy co lubimy.
SKŁADNIKI
100g oleju kokosowego
150g miodu
50g cukru trzcinowego
200g płatków jaglanych
300g płatków owsianych
100g siemienia lnianego brązowego
100g migdałów - w słupkach lub posiekanych
100g orzechów włoskich - pokruszonych na kawałki
30g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
WYKONANIE
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
Olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 30 minut. Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.
Granolę możemy jeść z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów. Znam takich co podjadają ją bezpośrednio ze słoika...
Smacznego!
Tagi
śniadaniedeserkolacjaprzekąskaorzechypłatkimigdałykokoskardamonmiódimbirśniadanie do pracyolej kokosowykakaosiemię lnianepłatki owsianepłatki jaglaneprzepis na domową granolęprzepis na szybkie śniadanieZobacz również
Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami...
![jablkowa-granola-z-zurawina-orzechami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/05/Granola-jabłkowa-595x850.jpg)
Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem
![jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/Jabłko-piecczone-z-kasza-jaglaną-2-595x858.jpg)
Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami
![sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/Mus-z-orzechów-brazylijskich-z-figami-i-borówkami-595x858.jpg)
Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki
![budyn-z-kaszy-jaglanej-z-mlekiem-kokosowym-mango-kiwi-i-kaki](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Budyń-z-kaszy-jaglanej-z-mangi-i-kiwi-595x850.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.