Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym. Granola, wyśmienity dodatek do owsianek i deserów

Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą zaletą takiej domowej granoli jest to, że wiemy co jemy i jemy co lubimy.


SKŁADNIKI

100g oleju kokosowego

150g miodu

50g cukru trzcinowego

200g płatków jaglanych

300g płatków owsianych

100g siemienia lnianego brązowego

100g migdałów - w słupkach lub posiekanych

100g orzechów włoskich - pokruszonych na kawałki

30g wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej

4 łyżki kakao

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżeczka mielonego kardamonu

WYKONANIE

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.

Olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 30 minut. Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.

Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.

Granolę możemy jeść z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów. Znam takich co podjadają ją bezpośrednio ze słoika...

Smacznego!

Zobacz również

Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

dyniowa-granola-z-figami-i-cytryna

Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami

jablkowa-granola-z-zurawina-orzechami

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Nocna owsianka na soku jabłkowym z rabarbarem

nocna-owsianka-na-soku-jablkowym-z-rabarbarem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Chermoula – marokańska eksplozja smaku

Odkryj smaki

Nalewka z granatu


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.