Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami

Granola z jabłkami. Jak przygotować domową granolę z jabłkami, żurawiną i ekspandowanym amarantusem? Idealna do jogurtu, mleka lub jako zdrowa przekąska

Jak wykorzystać resztki płatków i orzechów do domowej granoli?

Granola to idealny sposób na zagospodarowanie resztek płatków, orzechów i ziaren, które zalegają w kuchennych szafkach. Wystarczy połączyć je z tłuszczem, słodzidłem i ulubionymi dodatkami, a następnie zapiec w piekarniku. Taki domowy miks jest nie tylko praktyczny, ale również pełen smaku, idealny do jogurtu lub jako samodzielna przekąska. Przy okazji, dbamy o porządek i zapobiegamy marnowaniu jedzenia!

Jakie składniki najlepiej łączą się w domowej granoli z jabłkami?

Do tej wersji granoli polecamy jabłka, które po zblendowaniu stanowią naturalne spoiwo dla pozostałych składników. Nie trzeba ich obierać – wystarczy usunąć gniazda nasienne i zblendować, uzyskując puree. Alternatywnie można użyć gotowego musu jabłkowego, jednak w takim przypadku warto zmniejszyć ilość cukru, gdyż często jest on dodatkowo słodzony.

Zapewne często przeprowadzacie inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z tłuszczem, czymś słodkim i zapieczcie w piekarniku.

Mamy porządek w szafce, pyszną domową granolę i ... nie marnujemy jedzenia!

Spoiwem w tej granoli są m.in. jabłka. Owoców nie obieram, wycinamy tylko gniazda nasienne i blenduję. Można również użyć musu jabłkowego ze słoika, pamiętając o tym, że taki mus zwykle jest dosładzany. Wówczas powinniśmy zmniejszyć odpowiednio ilość cukru w przepisie.


SKŁADNIKI

  • 250 g musu jabłkowego (2-3 jabłka)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 120 g miodu
  • 50 g cukru
  • 500 g mieszanych płatków (np. owies, jęczmień, żyto, pszenica, gryka...)
  • 150 g siemienia lnianego złotego
  • 150 g słonecznika
  • 30 g orzechów włoskich - pokruszonych na kawałki
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g amarantus ekspanowany

WYKONANIE

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól.
  2. Jabłka umyj, przekrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne, nie obieraj. Zblenduj owoce na mus.
  3. Mus jabłkowy, olej kokosowy, miód i cukier podgrzej, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotuj.
  4. Wlej mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie wymieszaj.
  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 150 - 160°C. 
  6. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Mieszankę na granolę rozłóż na przygotowana blachę.
  8. Piecz około 40 minut, co 10 minut całość wymieszaj, aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
  9. Piekarnik wyłącz, blachę wysuń i do jeszcze ciepłej granoli dodaj suszoną żurawinę oraz ekspandowany amarantus, wymieszaj.
  10. Ostudź granolę na blasze, następnie pokrusz w dłoniach i przesyp do dużego słoja.
  11. Granolę podawaj z mlekiem, jogurtem, możesz użyć  jej do warstwowych deserów lub podjadać prosto ze słoika.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Możesz dowolnie modyfikować przepis, używając składników, które masz pod ręką. Jeśli nie masz ekspandowanego amarantusa, spróbuj dodać ekspandowaną kaszę jaglaną lub komosę. W miejsce jabłek, możesz wykorzystać mus z innych owoców, np. gruszek lub bananów, które również nadają wilgotność i słodycz.
  • Podczas pieczenia granoli pamiętaj, aby regularnie ją przemieszać, co pozwoli uniknąć przypaleń i sprawi, że wszystkie składniki będą równomiernie chrupiące. Piecz granolę w niskiej temperaturze (około 150°C) i obserwuj, czy kawałki owoców nie zaczynają się przypalać.
  • Jeśli używasz już słodkich owoców lub musów, takich jak mus jabłkowy ze słoika, możesz ograniczyć ilość cukru. Dla lżejszej wersji zastąp część cukru lub miodu syropem klonowym lub erytrytolem.
  • Domowa granola świetnie sprawdzi się jako posypka do jogurtu, smoothie bowl, a nawet do deserów, takich jak lody czy owoce zapiekane pod kruszonką. Można jej również użyć do wzbogacenia muffinek, mieszając ją bezpośrednio z ciastem.
  • Przechowuj granolę w szczelnym słoiku lub pojemniku, co zapewni jej chrupkość przez kilka tygodni. Jeśli chcesz uniknąć marnowania, wykorzystaj granolę również jako bazę do przygotowania batoników energetycznych – wymieszaj ją z miodem, masłem orzechowym i odrobiną oleju kokosowego, a następnie schłódź w lodówce.

Zobacz również

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Ciasto z pieczonymi śliwkami i płatkami owsianymi i migdałowymi

ciasto-z-pieczonymi-sliwkami-i-platkami-owsianymi-i-migdalowymi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.