Granola z jabłkami, żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami…

Zapewne często przeprowadzacie inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z tłuszczem, czymś słodkim i zapieczcie w piekarniku.
Mamy porządek w szafce, pyszną domową granolę i ... nie marnujemy jedzenia!
Spoiwem w tej granoli są m.in. jabłka. Owoców nie obieram, wycinamy tylko gniazda nasienne i blenduję. Można również użyć musu jabłkowego ze słoika, pamiętając o tym, że taki mus zwykle jest dosładzany. Wówczas powinniśmy zmniejszyć odpowiednio ilość cukru w przepisie.
SKŁADNIKI
250 g musu jabłkowego (2-3 jabłka)
50 g oleju kokosowego
120 g miodu
50 g cukru
500 g mieszanych płatków (np. owies, jęczmień, żyto, pszenica, gryka...)
150 g siemienia lnianego złotego
150 g słonecznika
30 g orzechów włoskich - pokruszonych na kawałki
100 g orzechów nerkowca
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
3 łyżeczki mielonego cynamonu
50 g suszonej żurawiny
50 g amarantus ekspanowany
WYKONANIE
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki, siemię lniane, słonecznik, orzechy, imbir, cynamon i sól.
Jabłka myjemy, przekrawamy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Razem ze skórką blendujemy owoce na mus.
Mus jabłkowy, olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 40 minut, co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Piekarnik wyłączamy, blachę wysuwamy i do jeszcze ciepłej granoli dodajemy suszoną żurawinę oraz ekspandowany amarantus, mieszamy. Studzimy na blasze, następnie kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.
Granolę podajemy z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów lub podjadać prosto ze słoika...
Smacznego!
Tagi
jabłkacynamonorzechypłatkijabłkomiódimbirolej kokosowysiemię lnianepłatki owsianegranolaprzepis na zdrowe śniadaniepieczone jabłkaorzechy włoskiepłatki gryczaneorzechy nerkowcanerkowcezdrowe przepisysłonecznikmus jabłkowyzero wastenie marnujęjemy nie marnujemyZobacz również
Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

Dyniowa granola z figami i cytryną, bez cukru

Śniadaniowa owsianka bez gotowania z jogurtem, owocami, orzechami i miodem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.