
Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy już wyśmienity deser.
Pieczone i faszerowane jabłka, to pomysł na danie w stylu "jemy, nie marnujemy". Możemy wykorzystać nie tylko kaszę jaglaną, ale również ugotowany ryż, pęczak, grykę, komosę... ziarna i kasze, które nam zostały z poprzedniego dnia.
Nie marnujmy jedzenia, kulinarny recykling, to najlepszy sposób aby zamienić kuchenne "resztki" w fantastyczne danie - zero waste!
Składniki
4 jabłka
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie
Z jabłek ostrym małym nożykiem wycinamy część z ogonkiem i odkładamy na bok. Kawałki jabłek z ogonkiem będą nam służyły za "pokrywki". Ze środka jabłek wydrążamy miąższ, bardzo ostrożnie, uważając aby nie uszkodzić skórki. Pozostawiamy około 0,5 cm miąższu przy skórce. Do tego zabiegu wykorzystałam specjalną łyżeczkę do wycinania kulek z owoców.
Miąższ jabłek ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub blendujemy. Mus z jabłek mieszamy z kaszą jaglaną, miodem, cynamonem, orzechami i żurawiną. Nadziewamy jabłka, przykrywamy "pokrywkami" z ogonkami, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
Smacznego.
Tagi
śniadaniedeserkolacjajabłkacynamonprzekąskaorzechykaszamiódprzepis na zdrowy deserpieczone jabłkażurawinaorzechy włoskiezero wastejemy nie marnujemyZobacz również
Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami...

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

Budyń z kaszy jaglanej z mlekiem kokosowym, mango, kiwi i kaki

Agnieszka 2017-10-01 20:02:38
Super pomysły tutaj macie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-10-03 18:10:35
Dziękujemy i zapraszamy tu częściej 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.