Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim.

Pieczone i faszerowane jabłka, to pomysł na danie w stylu "jemy, nie marnujemy". Możemy wykorzystać nie tylko kaszę jaglaną, ale również ugotowany ryż, pęczak, grykę, komosę... ziarna i kasze, które nam zostały z poprzedniego dnia.

Nie marnujmy jedzenia, kulinarny recykling, to najlepszy sposób aby zamienić kuchenne "resztki" w fantastyczne danie - zero waste!


Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy już wyśmienity deser.

SKŁADNIKI

  • 4 jabłka
  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich

WYKONANIE

  1. Z jabłek ostrym małym nożykiem wycinamy część z ogonkiem i odkładamy na bok. Kawałki jabłek z ogonkiem będą nam służyły za "pokrywki".
  2. Ze środka jabłek wydrążamy miąższ, uważając aby nie uszkodzić skórki. Pozostawiamy około 0,5 cm miąższu przy skórce. Do tego zabiegu polecam specjalną łyżeczkę do wycinania kulek z owoców.
  3. Miąższ jabłek ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub blendujemy.
  4. Mus z jabłek mieszamy z kaszą jaglaną, miodem, cynamonem, orzechami i żurawiną.  
  5. Nadziewamy jabłka, przykrywamy "pokrywkami" z ogonkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.

Zobacz również

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Dyniowe rogaliki z miodowym masłem, żurawiną i orzechami włoskimi

dyniowe-rogaliki-z-miodowym-maslem-zurawina-i-orzechami-wloskimi

Jabłkowa granola z żurawiną, orzechami

jablkowa-granola-z-zurawina-orzechami

Karmelizowane gruszki i żurawina pod chrupiącą kruszonką z płatkami owsianymi i orzechami

karmelizowane-gruszki-i-zurawina-pod-chrupiaca-kruszonka-z-platkami-owsianymi-i-orzechami

Komentarze

Agnieszka 2017-10-01 20:02:38

Super pomysły tutaj macie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-10-03 18:10:35

Dziękujemy i zapraszamy tu częściej 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.