Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim.
Pieczone i faszerowane jabłka, to pomysł na danie w stylu "jemy, nie marnujemy". Możemy wykorzystać nie tylko kaszę jaglaną, ale również ugotowany ryż, pęczak, grykę, komosę... ziarna i kasze, które nam zostały z poprzedniego dnia.
Nie marnujmy jedzenia, kulinarny recykling, to najlepszy sposób aby zamienić kuchenne "resztki" w fantastyczne danie - zero waste!
Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną z miodem, cynamonem, żurawiną i orzechami włoskim to świetne danie na śniadanie. Jeszcze ciepłe, podane z gałką waniliowych lodów i mamy już wyśmienity deser.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Z jabłek ostrym małym nożykiem wycinamy część z ogonkiem i odkładamy na bok. Kawałki jabłek z ogonkiem będą nam służyły za "pokrywki".
- Ze środka jabłek wydrążamy miąższ, uważając aby nie uszkodzić skórki. Pozostawiamy około 0,5 cm miąższu przy skórce. Do tego zabiegu polecam specjalną łyżeczkę do wycinania kulek z owoców.
- Miąższ jabłek ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub blendujemy.
- Mus z jabłek mieszamy z kaszą jaglaną, miodem, cynamonem, orzechami i żurawiną.
- Nadziewamy jabłka, przykrywamy "pokrywkami" z ogonkami i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na około 30 minut.
Agnieszka 2017-10-01 20:02:38
Super pomysły tutaj macie
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-10-03 18:10:35
Dziękujemy i zapraszamy tu częściej 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.