Delikatne, mięciutkie bananowe rogaliki z nadzieniem z jabłek i orzechów włoskich. Domowe drożdżowe rogale na słodkie śniadanie lub na deser
Przepis pochodzi z bloga Candy Company a rogaliki upiekłam w ramach wydarzenia Wypiekanie na śniadanie.
Bardzo spodobał mi się pomysł wspólnego wypiekania, a przepis na rogaliki wyjątkowo przypadł mi do gustu ponieważ akurat wszystkie składniki miałam w domu.
SKŁADNIKI
CIASTO
- 25 g świeżych drożdży
- 120 ml mleka
- 500 g mąki (plus dodatkowe 50 - 100 g jeśli zajdzie potrzeba)
- 50 g cukru kokosowego (lub innego)
- 2 jajka
- 170 g puree z banana (bez skórki - około 1,5 banana)
- 100 g rozpuszczonego masła
NADZIENIE
- 2-3 jabłka - 550 g (najlepsza szara reneta)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru kokosowego (lub innego)
- szczypta cynamonu
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych
LUKIER
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki mleka
- 200 g cukru pudru
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych i uprażonych
WYKONANIE
CIASTO
Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 15 minut, aż zapracuje. Do zaczynu dodajemy jajka, puree z banana, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto się połączy dodajemy masło i wyrabiamy ponownie przez około 15 minut, aż będzie gładkie i lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby możemy dosypać mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podrośnie. Następnie dzielimy ciasto na pół, z każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez około 20 minut. Jeszcze ciepłe lukrujemy i od razu posypujemy orzechami.
NADZIENIE
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i prażymy na patelni z masłem, cukrem , cynamonem i orzechami przez około 10 minut, aż jabłka lekko zmiękną.
LUKIER
Cukier, masło i mleko mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Lukier powinien być gęsty, ponieważ wykładamy go na gorące rogaliki i pod wpływem temperatury powinien rozlać się i stworzyć skorupkę. Kiedy lukier rozpłynie się na rogalach od razu posypujemy posiekanymi orzechami.
Rogaliki u innych:
Dorcia w kuchni
Moje domowe kucharzenie
Słodko - słone
Moje Małe Czarowanie
Buszująca w kuchni
Tajemnice smaku
Kolorowy talerz
Jaśminowa kuchnia
Stare Gary
Ala piecze i gotuje
Matka Wariatka
Blon Dyśka
Dorota Owczarek 2019-03-18 17:03:29
Piękne i pyszne rogale, fajnie się razem wypiekało znowu, dziękuję 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2019-03-18 17:25:49
Rogale były bardzo pyszne, a wspólne wypiekanie to fajna zabawa 🙂
Odpowiedz
Alina 2019-03-19 10:01:46
Dziękuję za wspólne wypiekanie, piękne masz te rogale.
Odpowiedz
Bożena 2019-03-19 16:46:45
Dziękuję za wspólne pieczenie pysznych rogalików.
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.